StoryEditor

Abbás chce byť ako Arafat, nemá však jeho silu

10.01.2005, 23:00
Mahmúd Abbás, ktorého Palestínčania zvolili v nedeľu za svojho prezidenta, to nebude mať ľahké. Svet od neho očakáva, že dokáže to, čo sa nedarilo za éry Jásira Arafata - dohodne sa s Izraelom, zasiahne proti radikálom a odstráni bujnejúcu korupciu v samospráve.

Mahmúd Abbás, ktorého bojové meno je abú Mázin, sa považuje za opak zosnulého Jásira Arafata. Vždy elegantne oblečený sivovlasý muž s okuliarmi je aj vizuálnym protikladom večného revolucionára, ktorý uprednostňoval kaki uniformu, typickú čierno-bielu károvanú pokrývku hlavy a strnisko. A čo je najdôležitejšie: nielenže ho podporujú protagonisti blízkovýchodného mierového procesu - EÚ, OSN, USA, Rusko, ale aj židovský štát v ňom vidí partnera, s ktorým si môže sadnúť za rokovací stôl. "Pre Izrael neexistuje umiernenejšia alternatíva ako Abbás," povedal v rozhovore pre denník Frankfurter Rundschau známy izraelský novinár Danny Rubinstein.
To však neznamená, že jeho politické požiadavky voči židovskému štátu sa priveľmi líšia od tých Arafatových. "Možno nosí oblek, možno neskáče na stôl a nekričí, že milión martýrov bude pochodovať na Jeruzalem, ale jeho požiadavky sa nelíšia od Arafatových," napísal v komentári liberálny denník Haarec. Koniec izraelskej okupácie, územnú celistvosť Západného brehu Jordánu a pásma Gazy a najmä právo na návrat palestínskych utečencov a východný Jeruzalem ako hlavné mesto budúceho palestínskeho štátu sú body, o ktorých bude veľmi ťažké rokovať aj s novým prezidentom. Abbás sa síce v rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera vyjadril, že pristúpi na "spravodlivé riešenie problematiky utečencov", otázne je však, čo by malo zahŕňať. Podľa rôznych odhadov sa ich počet dnes pohybuje okolo 3,5 - 5,2 milióna a v očiach Izraela by ich návrat znamenal zničenie národného charakteru ich šesťmiliónového štátu (z toho je okolo 80 percent Židov). Jossi Beilin, ktorý sa s Abbásom zúčastnil na rokovaniach o dohodách z Osla v 90. tych rokoch, si myslí, že je schopný sa dohodnúť. "Splnomocňuje ho fakt, že bol sám utečencom. Môže povedať, že vie, že sa už do svojho rodného mesta nevráti, avšak napriek tomu si praje spravodlivé riešenie," tvrdí Beilin. Pozitívne je aj to, že Abbás otvorene vystupuje proti ozbrojenému povstaniu - myslí si, že násilie oslabuje palestínske vyjednávacie pozície.
V rozhodujúcich otázkach však bude mať podľa pozorovateľov obmedzené možnosti a radikálne skupiny budú naňho tlačiť, aby neustupoval. "Problém je, že má príliš málo moci," dodáva novinár Danny Rubinstein. A práve tú bude potrebovať, aby mohol splniť základnú požiadavku Izraelu, zastaviť protiizraelské útoky a zjednotiť bezpečnostné sily.
Pre jeho misiu, úspech či neúspech, však bude rozhodujúci aj postoj Izraela. Abbás ako premiér stroskotal aj na postoji židovského štátu, ktorý odmietol výmenu väzňov. "Izrael musí dať Mahmúdovi Abbásovi férovú šancu," žiada izraelský vicepremiér za Stranu práce Šimon Peres.

01 - Modified: 2002-12-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nemci vyviezli až bilión eur 02 - Modified: 2002-12-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Electrolux reštrukturalizuje 03 - Modified: 2002-12-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: General Electric expanduje v Európe 04 - Modified: 2002-12-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Komerčné poisťovne a tretí pilier 05 - Modified: 2002-12-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nepovšimnutý aspekt Kodane
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:23