StoryEditor

Koho Juščenko dostane k moci

29.12.2004, 23:00
Pre budúceho ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka sa onedlho začne najťažšie obdobie. Bude musieť prijať rozhodnutia v oblastiach vnútornej a zahraničnej politiky a na to bude v prvom rade potrebovať dobrý tím. Podľa nemeckého analytika Reinera Lindnera bude práve to najväčším problémom hlavy štátu.

"Jeho starí spojenci budú musieť nájsť spoločný jazyk s tými, ktorí sa k Juščenkovi pripojili len nedávno," povedal v rozhovore pre stanicu Deutsche Welle.

Štyri skupiny
Riaditeľ ukrajinského Inštitútu pre národnú stratégiu Kosť Bondarenko v svojej štúdii rozdelil okolie Viktora Juščenka do štyroch skupín. Do prvej zaradil jeho príbuzných: brata - charkovského podnikateľa Petra Juščenka a manželku, ktorá je občiankou Spojených štátov.
Druhou sú ľudia, ktorí v minulosti figurovali na vysokých štátnych postoch, aktívne podporovali odchádzajúceho prezidenta Leonida Kučmu a po odvolaní sa stali jeho protivníkmi. To je prípad bývalého predstaviteľa prezidenta v parlamente Romana Bessmertného, o ktorom sa hovorí ako o možnom budúcom šéfom Juščenkovej administratívy. Okrem iných radí Bondarenko do tejto kategórie aj kardinála Juščenkovej spojenkyne Júlie Tymošenkovej - Oleksandra Turčinova, ktorý bol poradcom premiéra Kučmu.
Do tretej kategórie patria finančníci, najznámejší je veľkopodnikateľ v oblasti potravinárskeho priemyslu Petro Porošenko.
Poslednú skupinu nazýva Bondarenko agitačnou a okrem iného sem zaraďuje aj extrémnych nacionalistov.

Boj o moc
Z týchto ľudí si bude budúci prezident vyberať premiéra, ktorého vymenuje po svojej inaugurácii. Tá by sa mala uskutočniť po 10. januári a politológovia tvrdia, že boj o kreslá je v plnom prúde. "Juščenko by mohol staviť na človeka, ktorý by bol schopný realizovať ekonomické reformy, ale má málo času a ak by jeho premiér neprešiel v parlamente, bola by to preňho veľká porážka," povedal pre HN ukrajinský analytik Viktor Nebogenko. Podľa jeho slov bude mať Ukrajina do jesene len úradníckeho premiéra. Na jeseň by mala totiž vstúpiť do platnosti politická reforma, ktorá obmedzí veľké právomoci prezidenta. Dočasným predsedom vlády by mohol byť Porošenko či šéf Juščenkovho volebného štábu a podpredseda parlamentu Oleksander Zinčenko. Šance má vraj aj predseda parlamentu Volodymyr Lytvyn, ktorý počas "oranžovej revolúcie" nadviazal s opozíciou dobré vzťahy.

Zlý policajt - Tymošenková
Otázne je, čo sa stane s ukrajinskou "Janou z Arcu" - Júliou Tymošenkovou. Podľa viacerých je pre premiérsky post príliš revolučná a nepomáha tomu ani jej kontroverzná minulosť "plynárenskej princeznej", ktorá kedysi riadila najväčší ukrajinský energetický koncern JESU. "Juščenko bude tým dobrým politikom a dohodne sa s oligarchami, Tymošenková bude hrať úlohu zlého politika a bude na oligarchov tlačiť," tvrdí Nebogenko. Podľa neho sa však Tymošenková postará, aby sa na dobré miesta dostali jej spojenci, ako Turčinov, ktorý má ambície stať sa ministrom financií.
Ak by vstúpila do platnosti politická reforma, ktorú parlament schválil v turbulentnom období medzi druhým a tretím volebným kolom, nemal by prezident právo vymenovať celú vládu, tak ako doteraz. Parlamentu bude môcť len navrhnúť kandidátov na funkciu premiéra, ministra zahraničných vecí a obrany, ktorých musí schváliť parlament. Ostatní budú schválení parlamentom na návrh premiéra, bez súhlasu prezidenta. Niektorí pozorovatelia sú však pesimistickí a tvrdia, že jej osud je zatiaľ neistý. "Všetko závisí od stupňa napätia, ktoré bude medzi parlamentom a Juščenkom. Ak budú medzi prezidentom a oligarchickými frakciami, ktoré podporovali jeho protivníka, veľké konflikty, môže si ponechať plné prezidentské právomoci," povedal Nebogenko. Juščenkovci by na ústavnom súde mohli napadnúť fakt, že ju schválili na mimoriadnom zasadaní parlamentu.

01 - Modified: 2002-12-18 10:23:27 - Feat.: 0 - Title: Inšpektori sú už v teréne 02 - Modified: 2002-12-18 11:29:02 - Feat.: 0 - Title: Koniec rozdelenej Európy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:57