StoryEditor

Protesty moslimského sveta sú čoraz násilnejšie

Protesty proti uverejňovaniu karikatúr proroka Mohameda v európskych denníkoch sú čoraz násilnejšie. V sobotu protestujúci dav v hlavnom meste Sýrie, Damasku, podpálil budovu dánskeho veľvyslanectva a následne zapálil aj nórske zastupiteľstvo.

Protesty proti uverejňovaniu karikatúr proroka Mohameda v európskych denníkoch sú čoraz násilnejšie. V sobotu protestujúci dav v hlavnom meste Sýrie, Damasku, podpálil budovu dánskeho veľvyslanectva a následne zapálil aj nórske zastupiteľstvo. V susednom Libanone včera tiež horela dánska ambasáda a pri násilných protestoch utrpelo zranenia okolo 30 ľudí.

Veľvyslanectvá v plameňoch
Protesty proti kresbám Mohameda sa rozšírili do celého moslimského sveta. Pri útoku na dánske veľvyslanectvo v Damasku nebol nikto zranený, požiar však zničil aj zastupiteľstvá Švédska a Čile, ktoré sídlia v rovnakej budove. Tisícky demonštrantov v sýrskom hlavnom meste následne zaútočili aj na nórske veľvyslanectvo a podpálili ho. Ministri zahraničných vecí oboch krajín vyzvali svojich občanov, aby krajinu čo najrýchlejšie opustili. "Je to desivé a úplne neprijateľné," povedal šéf dánskej diplomacie Per Stig Möller pre dánsku verejnoprávnu televíziu. Sýrska diplomacia sa za incidenty ospravedlnila. Švédsko chce sýrskym miestam tlmočiť protest pre zanedbanie ochrany diplomatických misií. Demonštranti v Damasku sa pokúsili preraziť aj zábrany pred francúzskou ambasádou a stiahli sa až po použití vodných diel. Dánsko včera ostro obvinilo sýrske bezpečnostné sily z toho, že nezabránili útoku proti jeho ambasáde v Damasku. "Sýria si nesplnila svoje povinnosti. Je úplne neakceptovateľné, že veľvyslanectvo nebolo chránené Sýrčanmi," uviedol v písomnom vyhlásení Möller.

Horelo aj v Libanone
Podobné scény sa odohrávali o deň neskôr v Libanone. Výtržnosti v Bejrúte, sprevádzajúce protesty proti karikatúram proroka Mohameda, sa vymkli spod kontroly a výsledkom je podpálenie dánskeho konzulátu a násilnosti, pri ktorých utrpeli zranenie desiatky ľudí. Dánska vláda vyzvala svojich občanov, aby Libanon opustili. Demonštranti v Bejrúte zaútočili na obchody v kresťanskej štvrti Ašrafíja, hádzali kamene, rozbíjali okná a prevracali autá.
Na obranu veľvyslanectva vo štvrti Ašrafíja bolo podľa agentúrnych informácií nasadených približne 2 000 príslušníkov armády a polície. Bezpečnostné zložky použili na zastavenie útočníkov vodné delá, slzný plyn i streľbu do vzduchu. Napriek tomu sa situácia stala nekontrolovateľnou. Moslimských demonštrantov, ktorých počet policajné zdroje odhadujú až na 20 000, pozvážali do Bejrútu autobusmi z celej krajiny. V okolí veľvyslanectva ničili súkromný aj verejný majetok, zapálili niekoľko automobilov a zaútočili kameňmi aj na neďaleký kresťanský kostol.
S útokmi nesúhlasila podľa očitých svedkov ani časť demonštrantov, ktorí poukazovali na to, že protest mal byť pokojný, a tak došlo k potýčkam aj medzi účastníkmi protestu. Libanonský veľký mufti Muhammad Rašíd Kabbání násilie odsúdil a povedal, že je dielom provokatérov, ktorí chcú destabilizovať krajinu a poškodiť povesť islamu. Dánske ministerstvo zahraničia včera vyzvalo všetkých pracovníkov úradu, aby opustili Libanon a vrátili sa domov.

Protesty aj v Londýne
Protesty sa konali aj v európskych krajinách s moslimskými menšinami. V Londýne v piatok moslimi demonštrovali s nápismi oslavujúcimi teroristické útoky v londýnskom metre zo 7. júla a najhľadanejšieho teroristu sveta Usama bin Ládina. Na plagátoch sa objavili aj heslá ako "Do pekla so slobodou" alebo "Európa, za to zaplatíš". Predseda Moslimského výboru vo Veľkej Británii Asgar Bukari vyhlásil, že plagáty demonštrantov boli odporné a nechutné a polícia mala protest zastaviť, pretože propagoval násilie. V sobotu sa protesty opakovali, tentokrát však boli pokojné a bez hesiel oslavujúcich terorizmus.

01 - Modified: 2003-02-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Philips s rekordnou stratou 02 - Modified: 2003-02-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lacný tovar z Ázie ruinuje maďarský priemysel 03 - Modified: 2003-02-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ekonómovia navrhujú reformu Paktu stability 04 - Modified: 2003-02-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Thomson zvýšil zisk o 30 %
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 14:28