StoryEditor

Izrael zničil sídlo palestínskeho premiéra

03.07.2006, 00:00
Izrael stále pokračuje vo vojenskej ofenzíve v Pásme Gazy, ktorej cieľom je dosiahnutie prepustenia uneseného izraelského vojaka Gilada Šalita. Vojsko židovského štátu aj cez víkend zameralo bombardovanie na infraštruktúru v Pásme Gazy a na budovy patriace vládnemu hnutiu Hamas.

Izrael stále pokračuje vo vojenskej ofenzíve v Pásme Gazy, ktorej cieľom je dosiahnutie prepustenia uneseného izraelského vojaka Gilada Šalita. Vojsko židovského štátu aj cez víkend zameralo bombardovanie na infraštruktúru v Pásme Gazy a na budovy patriace vládnemu hnutiu Hamas. Izraelské rakety včera zničili aj sídlo premiéra palestínskej vlády a prominentného člena Hamasu Ismáíla Haníju.

Minimum obetí
"Je to útok na palestínsky symbol. Žiadame medzinárodné spoločenstvo a Arabskú ligu, aby prevzali zodpovednosť za náš ľud a zasiahli, aby sa skončila táto agresia," povedal Haníja po obhliadke svojho poškodeného sídla. V čase útoku bola budova prázdna, podobne ako všetky doteraz zničené budovy patriace radikálnemu Hamasu alebo palestínskej samospráve. Izrael počas sa počas ofenzívy Letný dážď zatiaľ snaží vyhýbať obetiam, aby nevyprovokoval únoscov vojaka na odvetu a nezhoršil vnímanie operácie medzinárodným spoločenstvom. Napriek tomu aj včera zahynul po útoku izraelského letectva na severe Pásma Gazy jeden militant, ktorý je po bojovníkovi Islamského džihádu druhou obeťou ofenzívy od štvrtka minulého týždňa.
Izraelskému premiérovi Ehudovi Olmertovi však pravdepodobne dochádza trpezlivosť. Izraelským bezpečnostným zložkám nariadil urobiť "všetko potrebné" na oslobodenie Šalita a prikázal im zintenzívniť akcie, aby chytili únoscov a všetkých, čo ich aktívne podporujú.

Šalit je zranený
Šalit, ktorého uniesli 25. júna militantní Palestínčania, je podľa námestníka palestínskeho ministerstva pre otázky väzňov Zijád Abú Aína nažive, ale pri ich útoku bol zranený a museli ho ošetrovať. "Izraelský vojak mal tri strelné poranenia, ošetroval ho palestínsky lekár," povedal v sobotu novinárom. Aín, člen umierneného hnutia Fatah, získal tieto informácie od ľudí, ktorí s únoscami vyjednávajú o Šalitovom prepustení. Do zatiaľ neúspešných rokovaní sa zapojil aj egyptský prezident Husní Mubarak a palestínsky prezident Mahmúd Abbás.
Izrael v sobotu znovu odmietol vyjednávať s únoscami a odmietol nové podmienky, ktoré si stanovili. Tri palestínske militantné organizácie, Výbory ľudového odporu a Armáda islamu a Brigády Ezzedín al-Kassám, ktoré sú ozbrojeným krídlom Hamasu, v nových podmienkach na prepustenie Šalita žiadajú zastavenie izraelskej vojenskej ofenzívy v Pásme Gazy a prepustenie 1 000 väzňov z izraelských väzníc. Podľa podmienok únoscov môžu byť medzi prepustenými aj nepalestínski moslimovia a Arabi, čo je pokus o získanie si sympatií arabského sveta. Únoscovia už predtým požadovali, aby Izrael prepustil z väzenia všetky ženy a neplnoletých zajatcov.

01 - Modified: 2003-03-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prehliadka motorových vozidiel pri Dunaji 02 - Modified: 2003-03-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Editorial
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 21:43