StoryEditor

Irán nezastaví jadrový program

04.09.2006, 00:00
Aj po vypršaní ultimáta OSN Irán ďalej pracuje na obohacovaní uránu. S výzvou na zastavenie sporného programu nepochodil ani generálny tajomník OSN Kofi Annan. Za prijatie sankcií sa jasne vyslovili len Spojené štáty.

Irán v spore o svoj jadrový program neustúpi. Ultimátum Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov zastaviť obohacovanie uránu do 31. augusta nechal uplynúť bez povšimnutia. S výzvou na zastavenie sporného programu nepochodil ani generálny tajomník OSN Kofi Annan. Pri jeho včerajšej návšteve Teheránu mu iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád zopakoval svoj postoj: Obohacovanie uránu v žiadnom prípade nezastavíme.

Sankcie v nedohľadne
Iránsky postoj sa podobá snahe o naťahovanie času. Už pred uplynutím ultimáta OSN Irán vyhlásil, že chce o svojom jadrovom programe rokovať, obohacovanie uránu však nezastaví. Ahmadínedžád to zopakoval aj na stretnutí s Annanom a s týmto postojom mal asi úspech. "Sankcie neriešia všetky problémy. V niektorých chvíľach je oveľa účinnejšia trpezlivosť," povedal Annan po stretnutí.
Spojené štáty by chceli ešte v priebehu septembra schváliť v BR OSN sankcie proti Iránu, ktoré by však mali byť len mierne. Malo by ísť o zákaz vývozu jadrového materiálu do Iránu alebo zákaz zahraničných ciest pre iránskych jadrových vedcov. Napriek tomu nie je vôbec isté, že OSN tieto sankcie odsúhlasí. Rusko a Čína sa už dávnejšie vyjadrili, že sankcie nepodporia a v podobnom duchu sa vyjadrila aj Európska únia.

Európa chce rokovať
Ministri zahraničia krajín EÚ sa na stretnutí vo Fínsku dohodli, že nepodniknú proti Iránu žiadne kroky a dajú už po niekoľkýkrát šancu doteraz neúspešnej diplomacii. "Pre EÚ zostáva diplomacia cestou číslo jeden," vyhlásil fínsky minister zahraničia Erkki Tuomioja. Niektoré členské štáty únie, vrátane veľkej trojky, Nemecko, Francúzsko, Veľká Británia, pritom pred stretnutím naznačili, že sankcie podporia.
Práve tieto tri krajiny dlho viedli s Iránom neúspešné rozhovory o zastavení jeho jadrového programu. Irán nepresvedčil ani balík ekonomických výhod, ktorý mu EÚ ponúkala výmenou za zastavenie obohacovania uránu. Najbližšie rokovanie o Iráne by sa malo uskutočniť 7. septembra v Berlíne. Na stretnutí s tromi európskymi krajinami, Ruskom a Čínou, budú však Spojené štáty pri požiadavkách tvrdšieho postupu osamotené, posun v snahách o riešenie krízy sa teda nedá očakávať.

01 - Modified: 2003-04-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Daňami proti viniciam? 02 - Modified: 2003-04-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Viac než kontraproduktívne kompenzácie 03 - Modified: 2003-04-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nálady v Japonsku sú stále negatívne 04 - Modified: 2003-04-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zelená pre akvizičné plány U. S. Steel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:40