Reuters
StoryEditor

Rok 2017 sme premárnili a poškodili konaním, ktoré prináša smrť, vyhlásil pápež

31.12.2017, 21:00
Autor:
TASRTASR
Pápež František vyzval na viac solidarity medzi ľuďmi.

Pápež František v nedeľňajšej ďakovnej omši vo Vatikáne na záver kalendárneho roka vyzval na viac solidarity a odsúdil vojny po celom svete.

"I toto obdobie roka 2017, ktoré nám Boh daroval celistvé a neporušené, sme my ľudia rozličnými spôsobmi premárnili a poškodili konaním prinášajúcim smrť, klamstvami a nespravodlivosťou. Vojny sú rukolapným znakom tejto opakujúcej sa a absurdnej pýchy.

Sú ním však aj všetky malé i veľké útoky na život, na pravdu, na bratské spoločenstvo, ktoré sú príčinou rôznorodých foriem ľudského a spoločenského úpadku, i úpadku životného prostredia. Za všetko toto chceme a musíme prijať našu zodpovednosť pred Bohom, pred bratmi a pred stvorenstvom," cituje svätého otca Vatikánsky rozhlas.

Zároveň poďakoval tým ľuďom, ktorí sa zasadili za spravodlivosť. "Cítim sympatiu a vďačnosť voči tým ľuďom, ktorí sa každý deň malými, no cennými skutkami konkrétne pričiňujú k dobru Ríma: snažia sa plniť si čo najlepšie svoje povinnosti; v mestskej doprave sa správajú rozumne a rozvážne; rešpektujú verejné priestory a signalizujú veci, čo treba napraviť; sú pozorní k starším a k osobám v ťažkostiach, a tak ďalej.

Týmito i tisíc ďalšími prejavmi správania konkrétne prejavujú lásku k mestu. Bez rečnenia, bez reklám, no štýlom občianskej vychovanosti praktizovanej v každodennosti. A takto v tichosti spolupracujú na spoločnom dobre," povedal pápež.

Vyjadril tiež veľký obdiv voči rodičom, učiteľom a všetkým vychovávateľom, "ktorí sa práve týmto štýlom snažia deti a mládež vychovávať k občianskemu cíteniu, k etike zodpovednosti, keď ich vedú k cíteniu spolupatričnosti, k starostlivosti a záujmu o realitu, ktorá je okolo nich".

Títo ľudia, i keď nie sú predmetom záujmu médií, predstavujú podľa Františka väčšinu ľudí žijúcich v Ríme. Nemálo z nich pritom žije v ťažkých podmienkach, "a predsa nad sebou neplačú ani neprechovávajú nevrlosť či nenávisť, ale každodenne sa usilujú svojím dielom prispieť k tomu, aby sa veci trochu zlepšili".

Liturgia Prvých vešpier sviatku Panny Márie Bohorodičky bola spojená so spevom Te Deum a s eucharistickou poklonou a požehnaním.

01 - Modified: 2022-04-02 11:06:08 - Feat.: - Title: Putin je potentát v zajatí nacionalizmu, povedal pápež František. Zvažuje návštevu Kyjeva 02 - Modified: 2022-01-23 16:18:29 - Feat.: - Title: Pápež: So znepokojením sledujem narastajúce napätie okolo Ukrajiny. Ohrozuje to bezpečnosť celej Európy 03 - Modified: 2021-12-14 14:17:05 - Feat.: - Title: Návštevu pápeža na Slovensku poznamenal utajený incident. Izraelská technológia zneškodnila dron 04 - Modified: 2021-11-13 17:43:16 - Feat.: - Title: Pápež František: Novinári robia svet pochopiteľnejším, ľudia majú menší strach 05 - Modified: 2021-09-14 12:58:31 - Feat.: - Title: Pápež na Luníku: Odpratali odpadky, opravili fasády. Výpravy veriacich Rómov prišli z šíreho okolia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:31