AP/TASR
StoryEditor

Stoltenberg chce zvolať zasadnutie Rady NATO-Rusko. Rusi zatiaľ na pozvanie neodpovedali

26.12.2021, 06:20
Autor:
TASRTASR
V januári by sa malo konať zasadnutie Rady NATO - Rusko. Generálny tajomník hovorí o určitých ústupkoch voči Rusku, no v základných princípoch nechce robiť kompromisy.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa údajne rozhodol zvolať zasadnutie Rady NATO–Rusko na 12. januára 2022. Agentúre Anadolu to potvrdil nemenovaný predstaviteľ NATO v Bruseli s tým, že Brusel je v kontakte s Moskvou, aby ju primalo zúčastniť sa na stretnutí.

Ruská strana do soboty večera nezverejnila žiadne oficiálne vyhlásenie týkajúce sa účasti na zasadnutí Rady NATO-Rusko, dodala agentúra Anadolu.

Dlhotrvajúce napätie 

Tlačová služba NATO pred tým informovala, že v dňoch 12. až 13. januára bude Brusel hostiť aj zasadnutie Vojenského výboru NATO na úrovni náčelníkov generálnych štábov členských štátov aliancie.

​Vzťahy medzi NATO a Ruskom sú na najnižšej úrovni od konca studenej vojny, a to v dôsledku napätia medzi Kyjevom a Moskvou vyvolaného anexiou polostrova Krym Ruskom, ako aj jeho podpory proruským separatistom v Donbase na východe Ukrajiny.

Nedávno západné štáty obvinili Rusko z presunov svojich jednotiek pri hranici s Ukrajinou, čo vyvolalo obavy, že Moskva pripravuje vpád na územie svojho suseda. Washington v tejto súvislosti pohrozil uvalením sankcií na Rusko, ak Moskva spustí ofenzívu proti Ukrajine.

Moskva odmietla obvinenia týkajúce sa pohybu svojich síl na ruskom území a poprela akýkoľvek "agresívny" úmysel proti Ukrajine. Stoltenberg tento týždeň v rozhovore pre agentúru DPA uviedol, že je ochotný prejaviť ústupky voči Rusku, ale v základných princípoch nebude robiť žiadne kompromisy.

"Nemôžeme robiť kompromisy v súvislosti s právom NATO chrániť a brániť všetkých spojencov a nemôžeme robiť kompromisy v otázke základného princípu práva každého národa zvoliť si vlastnú cestu," vyhlásil šéf NATO.

Bezpečnostné záruky 

Dodal, že už samotná myšlienka, že veľká mocnosť - akou je Rusko - môže rozhodovať o tom, čo môžu alebo nemôžu robiť menší susedia, je návratom ku konceptu sfér vplyvu, čo je "absolútne proti všetkému, čo zaisťuje mier a stabilitu v Európe od konca studenej vojny".

​Moskva vo svojej ponuke bezpečnostných záruk Spojeným štátom a NATO vyzvala Washington a jeho spojencov, aby sa zaviazali, že NATO upustí od svojej expanzie na východ a zdrží sa prijatia krajín bývalého Sovietskeho zväzu do aliancie.

Rusko tiež vyzvalo Spojené štáty, aby nezriaďovali vojenské základne v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu a nečlenských krajinách NATO a aby USA s týmito štátmi ani nespolupracovali.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v piatok potvrdila, že Moskva dostala z Bruselu návrh na zvolanie Rady NATO-Rusko a zvažuje ho.

Zacharovová súčasne pripomenula, že činnosť Rady NATO-Rusko bola pozastavená z dôvodu "zámerných nepriateľských akcií vo vzťahu k ruskému zastúpeniu v NATO".

Agentúra TASS pripomenula, že Rada NATO-Rusko bola vytvorená v roku 2002 ako výsledok dohôd sprostredkovaných talianskou vládou na čele so Silviom Berlusconim. V jej rámci sú Rusko a všetky členské krajiny NATO prezentované ako rovnocenní partneri, rozhodnutia sa prijímajú konsenzom.

Naposledy sa stretnutie v tomto formáte konalo v júli roku 2019.

01 - Modified: 2021-12-10 17:23:14 - Feat.: 0 - Title: Rusko žiada NATO, aby oficiálne zrušilo rokovania o vstupe s Ukrajinou a Gruzínskom 02 - Modified: 2021-12-16 21:13:36 - Feat.: 0 - Title: EÚ pohrozila Rusku masívnymi následkami za vpád na Ukrajinu. Vyzýva na zmiernenie napätia 03 - Modified: 2021-12-21 19:40:59 - Feat.: 0 - Title: Rusko pokračuje v rozmiestňovaní jednotiek pri hraniciach s Ukrajinou, tvrdí NATO 04 - Modified: 2021-12-24 11:35:51 - Feat.: 0 - Title: Rusko naďalej posilňuje svoju vojenskú prítomnosť pri ukrajinských hraniciach
01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:30