Reuters
StoryEditor

V Bielom dome zavládla po summite depresia. Ľudia z Trumpovho tímu zvažujú odchod

20.07.2018, 16:49
Autor:
ČTKČTK
Mnoho ľudí z prezidentského tímu zvažuje po summite v Helsinkách urýchlený odchod.

Po helsinskom summite zavládla v Bielom dome hlboká depresia a mnoho ľudí z prezidentského tímu zvažuje urýchlený odchod. Napísal to dnes americký spravodajský portál Politico s odvolaním sa na zdroje z kancelárie hlavy štátu. Po tlačovke Donalda Trumpa s Vladimirom Putinom vraj nálada v Bielom dome klesla na nulu.

Zmätené Trumpovo vyhlásenie zanechalo dokonca aj v jeho spojencoch pocit, že aj keď prezident "technicky uznal chybu" vo svojich vyhláseniach o nezasahovaní Ruska, v skutočnosti si myslí práve to, čo povedal - že verí Putinovým argumentom o tom, že Moskva sa nesnažila ovplyvniť prezidentské voľby v roku 2016, píše Politico.

"Ľudia sú v depresii," povedal portálu nemenovaný republikán blízky Bielemu domu. "Tí, ktorí zvažovali odchod možno po novembrových kongresových voľbách, teraz veľmi vážne premýšľajú o urýchlení svojich plánov," uviedol.

Zvyčajní obhajcovia Trumpových postojov síce pripúšťajú, že jeho konanie v Helsinkách bolo sklamaním, ale upozorňujú, že nemá politické následky, uvádza Politico. Upozorňujú, že minister zahraničia Mike Pompeo ani poradca pre národnú bezpečnosť Bolton po summite rezignovať nehodlajú.

Niektorí americkí komentátori poukazujú na to, že aj keď európski spojenci USA s obavou očakávali, že Trump v Helsinkách uzná zabratie Krymu alebo zruší protiruské sankcie, nič z toho sa na summite nestalo.

​Podľa amerického experta Breta Stephensa by Pompeo a Bolton odstúpiť mali, ak si zachovali zdravý rozum. Iní ale žiadajú, aby ľudia z Bieleho domu neodchádzali.

"Neodchádzajte, prosím," napísala v časopise Atlantic šéfka vplyvného Medzinárodného ústavu pre strategické štúdie Kori Schakeová. "Nemali by sme dopustiť devastácii vyvolanú odchodom rozumných ľudí, ktorých by prezident nahradil osobami ešte viac poddajnými a kompromisnými," napísala politologička.

01 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 02 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 03 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 04 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 05 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:11