StoryEditor

Zrazu zmizla cesta a bol len pád, opisuje český vodič tragédiu v Janove

15.08.2018, 10:57
Český vodič kamiónu bol medzi účastníkmi nešťastia v Janove.

"Zrazu znenazdajky zmizla cesta. A nebolo nič, len pád. Myslel som, že zomriem. Som strašne šťastný, že som to prežil." Tak do telefónu opisoval zrútenie mosta v talianskom Janove štyridsaťšesťročný český vodič Martin, ktorý ním v tom čase prechádzal v kamióne. Na zem spadol z neuveriteľnej štyridsaťpäťmetrovej výšky.

Martin ako zázrakom prežil - má zlomený nos, štyri rebrá a prepichnuté pľúca. Je v janovskej nemocnici, ale cíti sa dobre a je mimo ohrozenia života. Viac ako tri desiatky ľudí z ďalších automobilov pri tragédii zomreli.

"Videli sme v správach, že sa zrútil most v Taliansku, a zrazu na GPS sme videli, že naše jediné vozidlo pri Janove sa nepohybuje. Vodičovi sme sa nemohli dovolať," opisuje konateľ pražskej dopravnej firmy Sped - it Václav Zázvůrek. Potom si otvoril sociálne siete a uvidel fotku ich kamiónu, do ktorého práve liezli záchranári.

Ťahač ležiaci kabínou dolu dopadol zhruba desať metrov od mosta a ťažké tonové kusy betónu z mostných pilierov tak zázrakom nedopadli na auto. Náves - teda trosky, čo z neho ostali - a náklad sa váľali roztrhané na malé kúsočky zasypané betónovou sutinou všade okolo.

Z hordy betónu trčali polámané skrútené nápravy návesu a za nimi k nebu obrí kus cesty, celé jedno pole. Zázvůrek začal okamžite obvolávať talianske nemocnice, partnerské firmy aj úrady. S jedinou prosbou: zistiť, ako na tom je jeho vodič.

Spoľahlivý vodič

"Strašne som si vydýchol, keď som sa dozvedel, že to prežil a len si sťažoval doktorke na bolesť na hrudi. Zachránili ho bezpečnostné pásy. Jednoznačne to, že bol pripútaný. Som za toho chlapca fakt šťastný," dodal Zázvůrek. Možno mu pomohlo prežiť aj to, že išiel jedným z najmodernejších a najbezpečnejších áut, ktoré česká firma má. Trojročným mercedesom.

Martin jazdí kamiónom dvadsať rokov, pre firmu Sped - it zhruba šesť rokov a kolegovia ho opisujú ako jedného z najspoľahlivejších, ktorý jazdí tisíce kilometrov mesačne bez nehôd.

​Tentoraz viezol papier a už bol takmer v cieli. Vykladať mal práve v Janove, v podstate kus za mostom. Firma teraz zariaďuje spolu s poisťovňou prevoz vodiča späť do Českej republiky. Jeho kamión bol jeden z troch, ktoré v čase tragédie na moste boli.

České ministerstvo zahraničia v utorok informovalo, že nemá správy o ďalších českých zranených či obetiach. "Na našu konzulárnu linku sa obrátil od doby nešťastia len zamestnávateľ slovenského vodiča kamiónu," povedala hovorkyňa českej diplomacie Irena Valentová.

Asi osemdesiatmetrový úsek mosta sa zrútil v Janove v utorok okolo poludnia. Podľa poslednej bilancie pri tragédii zomrelo 37 ľudí, oznámil kraj Ligúria s odvolaním na hasičov. Úrad Civilnej obrany uviedol, že v čase zrútenia mosta bolo na inkriminovanom úseku 35 osobných áut a tri kamióny.

01 - Modified: 2023-08-14 19:53:43 - Feat.: - Title: Taliansko si pripomenulo piate výročie pádu Morandiho mosta v Janove 02 - Modified: 2020-08-03 17:42:46 - Feat.: - Title: Tri minúty ticha, 43 mien. V Janove otvorili nový most, pozrite sa, ako vyzerá 03 - Modified: 2020-07-31 10:50:31 - Feat.: - Title: V Spišskej Novej Vsi sa zrútil cyklomost 04 - Modified: 2020-06-02 13:57:18 - Feat.: - Title: V Rusku sa zrútil do rieky most. Prístav Murmansk je odrezaný od zvyšku krajiny 05 - Modified: 2019-10-01 08:15:51 - Feat.: - Title: Na severovýchode Taiwanu sa zrútil most, hlásia zranených a nezvestných
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 05:31