PAVEL MIKHEYEV, Reuters
StoryEditor

Z najväčšieho kazašského mesta sa stalo bojové pole. Ľudia v uliciach našli spálené autá a kaluže krvi

08.01.2022, 07:29
Autor:
ČTKČTK
Otvorené obchody sú skôr výnimkou a ľudia začínajú mať obavy, ako si zaobstarajú zásoby. Niekde už nemajú ani základné jedlo ako je chlieb.

Spálené autá a domy, kaluže krvi na zemi. Po niekoľkých dňoch smrtiacich nepokojov sa obyvatelia Alma-Aty, ekonomického hlavného mesta Kazachstanu, v malých skupinkách nesmelo odvážili vyjsť na ulicu a uvideli výjavy, ktoré do tej doby považovali za nepredstaviteľné, píše AFP.

​Najväčšie mesto štátu sa premenilo na bojové pole, stavebné stroje zrovnajú betónové bloky na zriadenie kontrolných stanovíšť v oblastiach, kde dochádza k najprudším stretom medzi demonštrantami a políciou, opisujú reportéri AFP. Náhle sa ozýva streľba, keď bezpečnostné sily vypálili do vzduchu, aby rozohnali prizerajúcich sa, ktorí sa zhromaždili pri kontrolnom stanovišti. Chceli si pozrieť a vyfotografovať obhorené vozidlo. "Rozíďte sa!" kričí policajt.

"Som len obyčajný obyvateľ mesta. Chcel som vidieť, čo sa s mojím mestom deje," hovorí 47-ročný Gavit, ktorý radšej nechcel uviesť svoje priezvisko.

Zastavujú a prehľadávajú autá

Najväčšia stredoázijská krajina s 19 miliónmi obyvateľov, v ktorej už viac ako tri desaťročia vládne autoritársky režim, bola dlho spájaná s bohatými prírodnými zdrojmi a stabilitou. Pokoj však narušili nedeľné protesty v regiónoch proti rastúcim cenám plynu, ktoré sa rozšírili do veľkých miest vrátane Alma-Aty, kde prerástli v násilné nepokoje. V Alma-Aty si stredajšie a štvrtkové strety vyžiadali podľa úradov desiatky mŕtvych.

Bezpečnostné zložky proti výtržníkom, ktorí vtrhli na radnicu a do prezidentského paláca a zapálili ich, použili ostré náboje. V piatok sa situácia javila ako relatívne pokojná, ale na dôkaz pretrvávajúceho napätia občas zazneli výstrely.

V obchodnej štvrti, kde sú teraz všetky banky zatvorené, polícia zastavuje a prehľadáva tých niekoľko málo áut, ktoré prechádzajú. Ich vodiči povinne čakajú s rukami za hlavou a môžu sa len nervózne prizerať.

​O kúsok ďalej dobrovoľníci s chirurgickými rúškami na tvári a páskami na rukách vytvorili z lavičiek a kovových zátaras improvizované kontrolné stanovište, kde triedia vozidlá. "Kto ste? Dúfam, že nechcete rabovať. Kde je polícia?" hovorí so strachom v hlase vodič, ktorý k hliadke práve prišiel.

Reagoval na výzvu úradov

Jeden z dobrovoľníkov agentúre AFP povedal, že sa rozhodol prísť kvôli výzve na sociálnych sieťach. Úrady v nej žiadali o pomoc s ochranou mesta pred výtržníkmi, z ktorých niektorí sa zameriavajú na supermarkety, lovecké obchody a záložne, kde chcú získať zbrane alebo lúpiť.

"Chcem mestu pomáhať. Udalosti troch alebo štyroch posledných dní sú strašné," hovorí zamestnanec banky Aziz Baltabajev. "Malo by to uštedriť lekciu ľuďom aj vláde," dodáva.

O niekoľko minút neskôr na miesto prichádzajú stavebné stroje, ktoré lavičky na kontrolnom stanovisku nahradili betónovými blokmi.

Dochádzajú aj základné potraviny

Otvorené obchody sú skôr výnimkou a ľudia začínajú mať obavy, ako si zaobstarajú zásoby. Uprostred prevádzok s rozbitými výkladmi sa ešte nájde niekoľko otvorených obchodov s potravinami, regály sú však takmer prázdne. Niekde už nemajú ani základné jedlo ako je chlieb.

​Obyvatelia sa nahrnuli k niekoľkým málo čerpacím staniciam, ktoré v piatok znovu otvorili. Tvorili sa dlhé rady. V prevádzke opäť bola aj hŕstka reštaurácií.

Pred reštauráciou s rýchlym občerstvením sa prizerajúci snaží overiť zvesti o stretoch medzi vojakmi a demonštrantami za mestom, alebo si rozprávajú, čo sa komu prihodilo neblahého. "Na začiatku týždňa som dal telefón do záložne. Obchod však medzitým vykradli. Myslím, že už svoj telefón nikdy neuvidím," hovorí Almas.

01 - Modified: 2022-01-07 05:29:33 - Feat.: 0 - Title: Účastníkom nepokojov v Kazachstane hrozí doživotie. Ak nezložia zbrane, budú zlikvidovaní, varujú úrady 02 - Modified: 2022-01-07 18:43:17 - Feat.: 0 - Title: Kazachstan bude mať problém znížiť vplyv Ruska. Niekedy je ich ťažké prinútiť odísť, varuje Blinken 03 - Modified: 2022-01-06 13:05:15 - Feat.: 0 - Title: Nepokoje neutíchajú. Kazašskí vojaci v centre Almaty začali strieľať do demonštrantov, píše TASS 04 - Modified: 2022-01-07 09:19:51 - Feat.: 0 - Title: Kazašský prezident dovolil vojsku páliť bez varovania, Putinovi ďakoval za "súdružsky vrelú" reakciu 05 - Modified: 2022-01-07 09:31:31 - Feat.: 0 - Title: Je to ako Hra o tróny, opisuje kazašský rodák situáciu vo svojej krajine
01 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 02 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 03 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 04 - Modified: 2024-04-15 13:15:11 - Feat.: - Title: Valí sa na nás „more“, varoval gubernátor zaplavenej Kurganskej oblasti 05 - Modified: 2024-04-13 16:47:49 - Feat.: - Title: Kazašská polícia zadržala Rusa obvineného z verbovania Tadžikov do ozbrojených konfliktov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:34