StoryEditor

Toľko techniky a personálu nejde pripísať cvičeniu. Rusko znásobuje vojsko pri ukrajinským hraniciam

12.01.2022, 18:02
Autor:
TASRTASR
Vojenské jednotky a technika sa pravdepodobne môžu spojiť so silami sústredenými na Krymskom polostrove a v regiónoch hraničiacich s Ukrajinou. Zahraničné médiá uvádzajú, že Rusi plánujú zvýšiť počet vojakov na 175-tisíc.

Rusko presúva svoju vojenskú techniku zo Sibíri a Ďalekého východu do regiónov na západe, kde susedí s Ukrajinou. Na základe svojich zistení to tvrdí investigatívna skupina Conflict Intelligence Team.

S odvolaním sa na materiál zverejnený na webe investigatívnej skupiny o tom v stredu informovali spravodajský web Novaja gazeta a agentúra Ukrinform.

Technika putuje celou krajinou 

Podľa západných médií i vojenských analytikov Moskva v tejto oblasti v posledných mesiacoch sústredila desiatky tisíc vojakov a stovky kusov vojenskej techniky, čo v Kyjeve i na Západe vyvoláva obavy, že by mohlo ísť o prípravy invázie na Ukrajinu.

Za posledný týždeň našli analytici investigatívnej skupiny na sociálnych sieťach asi 30 videí, ktoré naznačujú presun vojenského personálu a techniky zo Sibíri a Ďalekého východu do západných oblastí Ruska. Videá zachytávajú vojenskú techniku na cestách, ale aj na železničných staniciach a plošinových vagónoch smerujúcich na západ.

Zloženie prepravovanej techniky je podľa investigatívnej skupiny dosť "rôznorodé": nákladné autá, cisternové autá, tanky, bojové vozidlá pechoty či viacnásobné odpaľovacie raketové systémy Grad a Uragan.

Toto nevyzerá len na cvičenie 

Podľa investigatívcov na videozáznamoch nakrútených v Novosibirska si možno všimnúť pravdepodobne aj systém protivzdušnej obrany Tor alebo systém protivzdušnej obrany Šilka.

​Spolu s vojenským vybavením cestuje v osobných a nákladných vozňoch aj personál. Presný počet ľudí je však ťažké určiť.

Na západ Ruska smeruje personál a vojenská technika z Buriatska, Zabajkalského kraja, Amurskej oblasti a Prímorského kraja. Investigatívna skupina sa domnieva, že vojenská technika patrí formáciám štyroch armád Východného vojenského okruhu, pričom presuny techniky a ľudí zaznamenali aj mimo územia okruhu - v mestách Novosibirsk a Kemerovo.

Investigatívna skupina v súvislosti s týmito presunmi poznamenal, že takúto aktivizáciu nemožno zdôvodniť lokálnymi vojenskými cvičeniami. Skupina sa preto domnieva, že presúvané jednotky a technika by sa mohli spojiť so silami sústredenými na Krymskom polostrove a v regiónoch hraničiacich s Ukrajinou.

Vpád určí počasie 

Novaja gazeta vo svojom materiáli píše, že denník New York Times s odvolaním sa na zdroje z americkej rozviedky tvrdí, že Rusko plánuje zvýšiť počet vojakov v blízkosti hraníc s Ukrajinou na 175-tisíc. Podľa denníka by sa vpád ruských jednotiek na územie Ukrajiny - vzhľadom na poveternostné podmienky - mohol začať až vo februári. Moskva tieto úvahy popiera.

​Na pozadí uvedených zistení sa začali rokovania o bezpečnostných zárukách: 10. januára o tejto téme v Ženeve diskutovali delegácie Ruska a USA a v stredu sa v Bruseli konalo zasadnutie Rady Rusko–NATO. Rokovania predstaviteľov Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe sa uskutočnia 13. januára vo Viedni.

V tejto situácii ruské ministerstvo obrany v utorok oznámilo, že v regiónoch susediacich s Ukrajinou sa budú konať cvičenia Západného vojenského okruhu, a to za účasti 3-tisíc vojakov a 300 kusov vojenskej techniky.

01 - Modified: 2022-01-01 16:31:17 - Feat.: 0 - Title: Kyjev píše o streľbe na východe Ukrajiny, povstalci informujú o pokoji zbraní 02 - Modified: 2022-01-04 16:20:30 - Feat.: 0 - Title: Borrell: Únia bude reagovať na ruskú agresiu voči Ukrajine 03 - Modified: 2022-01-04 19:52:38 - Feat.: 0 - Title: Ministri zahraničných vecí NATO budú rokovať o situácii na hraniciach Ukrajiny 04 - Modified: 2022-01-12 05:24:19 - Feat.: 0 - Title: NATO obnoví rokovania s Ruskom. Posun v spore o Ukrajinu sa nečaká
01 - Modified: 2024-04-22 16:16:54 - Feat.: - Title: Ruský súd odsúdil hovorcu spoločnosti Meta v neprítomnosti na 6 rokov väzenia 02 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 03 - Modified: 2024-04-22 12:42:03 - Feat.: - Title: Moskovčan dostal za interview pre Rádio Sloboda päť rokov verejnoprospešných prác 04 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ 05 - Modified: 2024-04-22 11:28:01 - Feat.: - Title: Ak budú v Poľsku jadrové zbrane, Rusko prijme všetky potrebné opatrenia, vyhlásil Putinov hovorca
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 04:31