Reuters
StoryEditor

V Nemecku chcú vybudovať nové múzeum klobás. Vyrásť má na mieste bývalého koncentračného tábora

31.01.2019, 16:12
Autor:
ČTKČTK
Podľa zástupcu mühlhausenskej radnice na mieste nikdy žiadny pobočný tábor nebol.

Pobúrenie vyvolal v Nemecku plán presunúť obľúbené múzeum klobás na miesto, kde v rokoch 1944 až 1945 fungovala pobočka koncentračného tábora Buchenwald.

Na pozemku neďaleko stredonemeckého mesta Mühlhausen, kde nacisti väznili stovky židoviek, by mali návštevníci ochutnávať typické nemecké mäsové pochúťky už od budúceho roka, informovala dnes agentúra DPA.

Prvé nemecké múzeum klobás čiže bratwurstov víta návštevníkov od roku 2006, kedy otvorilo svoje brány v durynskej dedinke Holzhausen južne od Erfurtu. Osobitná pozornosť je v ňom pritom venovaná miestnej špecialite, teda durynskej klobáse (Thüringer Rotbratwurst).

Podľa prevádzkovateľa múzea Jana Kratochwila je však súčasná budova pre 50-tisíc ľudí, ktorí múzeum ročne navštívia, príliš malá.

Za miesto, kde by malo vzniknúť nové, väčšie múzeum, si Kratochwil vybral pozemok pri Mülhausene, kde stála od septembra 1944 do februára 1945 pobočka koncentračného tábora Buchenwald. Väznených v nej bolo takmer 700 prevažne poľských a maďarských židoviek. Po zrušení pobočného tábora boli ženy prevezené do Bergen-Belsenu, kde väčšina z nich zomrela.

Kratochwil pozemok s budovami bývalého pobočného tábora, ktorý niesol krycie meno Martha II, získal už v roku 2008. Teraz chce na 16 hektároch postaviť zábavné centrum, v ktorom by okrem samotného múzea mal byť aj hotel či divadlo. Podľa bulvárneho denníka Bild by sa mali náklady na jeho výstavbu vyšplhať na štyri milióny eur.

Podľa zástupcu mühlhausenskej radnice na mieste nikdy žiadny pobočný tábor nebol. "Náš mestský archív všetko starostlivo preskúmal. Nebol tu pobočný tábor Buchenwaldu. Väzni tu nanajvýš prespávali, ale nepracovali," povedal Bildu Christian Fröhlich.

Hovorkyňa buchenwaldského koncentračného tábora Rikola-Gunnar Lüttgenauová ale jeho tvrdenie odmietla. Fröhlichovo vyjadrenia označila za chybné a znepokojujúce.

"Že to bol pobočný tábor Buchenwaldu, je historický fakt. Muselo tam pracovať niekoľko stoviek žien. Tri zomreli priamo na mieste, veľa ďalších na následky (pobytu v tábore)," uviedla Lüttgenauová.

Ďalšie užívanie pozemku bývalého tábora nemožno podľa nej vylúčiť, dá sa ale ospravedlniť iba v prípade, že dejiny miesta budú jasne tématizované.

01 - Modified: 2024-01-25 09:30:00 - Feat.: - Title: Koľko ľudí sa vojde do plynovej komory a aké napätie môže byť v plote okolo tábora? Fyzikár na základnej škole v Česku šokoval 02 - Modified: 2024-01-25 09:00:00 - Feat.: - Title: Musk navštívil so svojím trojročným synom Osvienčim. Ignoroval pritom upozornenie, že miesto je nevhodné pre deti 03 - Modified: 2023-06-15 11:00:00 - Feat.: - Title: Zabíjala väzňov v koncentračnom tábore a z ich kože vyrábala tienidlá na lampy. Prečítaj si, kto bola neslávne známa Ilse Koch 04 - Modified: 2023-06-08 12:00:00 - Feat.: - Title: V koncentračných táboroch zomierali aj členovia LGBTI+ komunity. Mnohých nezachránil ani koniec druhej svetovej vojny 05 - Modified: 2023-05-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Pred bránou tábora smrti v Osvienčime zriadili stánok so zmrzlinou. Múzeum hovorí o nedostatku rešpektu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 21:52