TASR/AP
StoryEditor

"Kurz sa zahnal do slepej uličky." Slobodní podporia hlasovanie o nedôvere kancelárovi

21.05.2019, 09:53
Autor:
ČTKČTK
Ak by poslanci hlasovali proti Sebastianovi Kurzovi, musel by krajinu doviesť k predčasným voľbám iný kancelár.

Rakúska doteraz vládna strana slobodných (FPÖ) podporí návrh na vyslovenie nedôvery kancelárovi Sebastianovi Kurzovi z ľudovej strany (ÖVP). Denníku Österreich to povedal doterajší minister vnútra Herbert Kickl (FPÖ), ktorého Kurz v pondelok vyzval na odchod z vlády. 

​Slobodní pritom už predtým avizovali, že v takom prípade koaličný kabinet opustia všetci ich ministri. Opozícia na čele so sociálnymi demokratmi (SPÖ) požaduje demisiu celej Kurzovej vlády.

V Rakúsku sa cez víkend rozpadla koalícia ľudovcov a slobodných v dôsledku videa, ktoré zachytáva dlhoročného šéfa FPÖ Heinza-Christiana Stracheho pri možnom korupčnom rokovaní.

Kto povedie vládu do predčasných volieb?

V septembri by sa mali v alpskej republike uskutočniť predčasné voľby a teraz sa rieši, ako bude vyzerať prechodná vláda, ktorá krajinu povedie do predčasných volieb. Je stále evidentnejšie, že FPÖ sa už na tejto vláde podieľať nemieni.

Rakúske médiá predpokladajú, že ministerské posty po slobodných zastúpia odborníci, ktorí krajinu spolu s ľudovcami dovedú k septembrovým predčasným voľbám.

Minister dopravy Norbert Hofer, ktorý sa po víkendovom odchode Stracheho zo všetkých funkcií dočasne postavil do čela FPÖ, ešte v pondelok večer nechával otázku hlasovania o nedôvere Kurzovi otvorenú.

​Ak by poslanci Národnej rady hlasovali proti Kurzovi, musel by krajinu doviesť k predčasným voľbám iný kancelár. Šéf najsilnejšej parlamentnej strany Kurz by tak do volieb bol len radovým poslancom a podľa komentátorov by prišiel o imidž politika, ktorý je krajinu schopný viesť v krízovom období.

"Kto dáva nedôveru, dostane nedôveru"

Kickl, jeden z najvýraznejších a tiež najkontroverznejších politikov FPÖ, denníku Österreich povedal, že by bolo "takmer naivné", keby slobodní po prejave nedôvery zo strany Kurza voči nim nemali nedôveru voči nemu. "Nech sa mimoriadne zasadnutie (Národnej rady) uskutoční kedykoľvek: Kto dáva dôveru, dostane dôveru. Kto dáva nedôveru, dostane nedôveru," povedal Kickl.

"Kurz sa zahnal do slepej uličky a možno nepočítal s tým, že my slobodní skrátka nebránime všetkou silou vládne posty ako ostatní," vyhlásil odchádzajúci minister. Kickl v rozhovore tiež nevylúčil, že by v predčasných voľbách nastúpil ako volebný líder FPÖ.

01 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 02 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 03 - Modified: 2024-04-11 16:15:02 - Feat.: - Title: Počet obetí lavíny v rakúskom Tirolsku stúpol na tri 04 - Modified: 2024-04-11 13:33:50 - Feat.: - Title: Rakúskom otriasa špionážny škandál. Populistická strana FPÖ čelí pred voľbami obvineniam zo zneužitia moci 05 - Modified: 2024-04-11 12:21:00 - Feat.: - Title: Ďalšia lavína v rakúskych Alpách má najmenej jednu obeť, dvaja ľudia sú nezvestní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:58