Reuters
StoryEditor

Radšej odíďte bez dohody, ako so zlou dohodou, radí Trump Britom

02.06.2019, 08:34
Autor:
ČTKČTK
Podľa amerického prezidenta by Británia mala s EÚ tvrdo vyjednávať.

Spojené kráľovstvo by malo opustiť EÚ bez dohody, ak sa mu nepodarí presadiť podmienky, ktoré chce. V rozhovore pre britský nedeľník The Sunday Times to povedal americký prezident Donald Trump, ktorý v pondelok do Británie zavíta na štátnu návštevu.

Predseda labouristov Jeremy Corbyn Trumpa obvinil zo zasahovania do britských záležitostí, starosta Londýna ho označil za do očí bijúci príklad rastúceho ohrozenia liberálnej demokracie.

Trump v rozhovore tiež poznamenal, že by Spojené kráľovstvo malo do rozhovorov s EÚ zahrnúť lídra Strany pre brexit Nigela Farage. Toho pri tejto príležitosti označil za "veľmi šikovného človeka". Doterajšie rokovania o brexite šéf Bieleho domu kritizoval, podľa neho Londýn nechal Bruselu v ruke "všetky tromfy".

Krátko predtým Trump podporil bývalého starostu Londýna a britského exministra zahraničia Borisa Johnsona v jeho úsilí prevziať po odchádzajúcej premiérke Therese Mayovej vedenie Konzervatívnej strany i vlády. "Odvádzal by veľmi dobrú prácu - bol by skvelý," povedal Trump.

Otázka brexitu

Predseda Labouristickej strany Jeremy Corbyn toto jeho vyjadrenie označil za "absolútne neprijateľný zásah do demokracie našej krajiny".

Kandidáti, ktorí chcú vo funkcii Mayovú vystriedať, už začali predstavovať svoje brexitové stratégie. Britský minister vnútra Sajid Javid, bývalá ministerka práce Esther McVeyová a exminister pre brexit Dominic Raab uviedli, že by Spojené kráľovstvo malo s dohodou alebo bez nej z EÚ vystúpiť podľa súčasného plánu 31. októbra.

Britský minister pre medzinárodný rozvoj Rory Stewart zdôraznil, že brexit bez dohody nechce a minister zdravotníctva Matt Hancock poznamenal, že politici musia byť úprimní ohľadom kompromisov, ktorých cieľom je dohodu presadiť v dolnej komore parlamentu.

Minister zahraničia Jeremy Hunt varoval pred tvrdým prístupom k EÚ s tým, že by Brusel mohol na Spojené kráľovstvo zaviesť recipročné opatrenia.

Variant odchodu bez dohody by pritom podľa väčšiny ekonómov viedol k chaosu a spôsobil by v Británii recesiu, uviedla agentúra AP.

Briti by nemali platiť

Americký prezident v rozhovore s The Sunday Times povedal: "Ak nedostanete dohodu, akú chcete. Ak nedostanete spravodlivú dohodu, tak odíďte".

Trump naznačil, že by Spojené kráľovstvo nemalo v rámci finančného vyrovnania, ako uvádza brexitová dohoda, zaplatiť 39 miliárd libier, všíma si britský spravodajský web BBC.

"Byť na ich mieste, nezaplatil by som 50 miliárd dolárov, to je veľké číslo," povedal americký prezident.

Trump tiež uviedol, že chce americko-britskú dohodu o voľnom obchode uzavrieť do niekoľkých mesiacov po oficiálnom odchode Spojeného kráľovstva z dvadsaťosmičky.

V prvý deň svojej návštevy Británie má Trump súkromne obedovať s kráľovnou Alžbetou II., čaká ho tiež čaj o piatej s princom Charlesom a jeho manželkou Camillou a štátna recepcia v Buckinghamskom paláci.

Trump je globálna hrozba

Americký prezident v rozhovore Spojené kráľovstvo označil za "skvelú krajinu", ku ktorej podľa neho nemal žiadny z jeho predchodcov vo funkcii bližšie než on vzhľadom k tomu, že sa jeho matka narodila v Škótsku. "Dúfam, že ma v Spojenom kráľovstve milujú. Ja Spojené kráľovstvo určite milujem," povedal šéf Bieleho domu.

V Británii sa však rad obyvateľov i politikov stavia k Trumpovej štátnej návšteve značne kriticky. Jeremy Corbyn už oznámil, že sa na protest proti prezidentovej "mizogynnej a rasistickej rétorike" nezúčastní slávnostného banketu na jeho počesť.

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan dnes v príspevku v nedeľníku The Observer napísal, že amerického prezidenta považuje "za jeden z najviac do očí bijúcich príkladov rastúcej globálnej hrozby".

"Krajná pravica je po celom svete na vzostupe a ohrozuje naše ťažko vydobyté práva a slobody a hodnoty, ktoré definujú naše liberálne, demokratické spoločnosti posledných viac ako 70 rokov," uviedol. Od podpory Borisa Johnsona si podľa Khana americký prezident sľubuje, že získa "spojencov pre svoj program, ktorý ľudí rozdeľuje". Londýnsky starosta Trumpovi v príspevku vyčítal tiež postoj k zmenám klímy a obvinil ho zo šírenia strachu a falošných správ.

01 - Modified: 2019-05-23 12:26:44 - Feat.: 0 - Title: Juncker očakáva, že Londýn v októbri požiada o ďalší odklad brexitu 02 - Modified: 2019-05-24 09:49:30 - Feat.: 0 - Title: Kto zamieri na Downing Street 10? Boj o miesto Mayovej sa začal, v hre je jedna z tvárí brexitu 03 - Modified: 2019-05-24 10:33:36 - Feat.: 0 - Title: Končí druhá premiérka v dejinách Británie. Mayová riešila kauzu Skripaľ či migračnú krízu, zlomil ju brexit 04 - Modified: 2019-05-24 13:12:50 - Feat.: 0 - Title: Tvrdému brexitu je takmer nemožné zabrániť, varuje Španielsko 05 - Modified: 2019-05-29 13:36:36 - Feat.: 0 - Title: Najväčšie klamstvo brexitovej kampane? Boris Johnson pre svoje slová čelí obvineniu 06 - Modified: 2019-05-31 10:30:00 - Feat.: 0 - Title: Brexit prekresľuje politickú mapu Británie. Konzervatívci aj labouristi padajú
01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 18:40