Reuters
StoryEditor

Koniec špekulácií? Požiar na ruskej ponorke, ktorý zabil 14 námorníkov, mala zaviniť nová technológia

10.07.2019, 16:27
Autor:
ČTKČTK
​V okamihu explózie sa Lošarik zrovna pripájal k svojmu nosiču, väčšej jadrovej ponorke osobitného určenia Orenburg.

Požiar na supertajnej jadrovej ponorke Lošarik zavinila zrejme nová technológia v ruskom námorníctve - lítiový akumulátor, ktorý bol do ponorky zabudovaný nedávno. Uviedol to v stredu petrohradský portál Fontanka. Predtým médiá špekulovali o úniku vodíka z akumulátorov ako príčine výbuchu a požiaru, ktorý si minulý týždeň vyžiadal životy 14 námorníkov.

To, že výbuch v akumulátorovom úseku spôsobilo náhle prehriatie akumulátora, ktorý následne vybuchol, podľa ruského portálu tvrdilo päť na sebe nezávislých - a nemenovaných - zdrojov.

​V okamihu explózie sa Lošarik zrovna pripájal k svojmu nosiču, väčšej jadrovej ponorke osobitného určenia Orenburg. Zachráneným členom posádky sa podarilo odpojiť jadrový reaktor a evakuovať sa na Orenburg. V obave z ďalších výbuchov bol Lošarik zaplavený vodou a odtiahnutý do Severomorsku.

Majú tendenciu k opakovanému vznieteniu

Plavidlo je prísne utajované. Ruské ministerstvo obrany informovalo o smrti 14 námorníkov až deň po požiari. S trojdňovým oneskorením minister obrany Sergej Šojgu potvrdil, že plavidlo malo jadrový pohon. Ďalšie podrobnosti dodnes neboli zverejnené.

Podľa zdroja z velenia ruského námorníctva je ponorka vybavená okrem jadrového aj elektrickým pohonom, ktorý sa využíva pri presnom manévrovaní, napríklad počas pripájania sa k nosiču, materskej ponorke. Zdrojom energie sú akumulátory - a tie bežné olovené s elektrolytom v Lošariku nahradili lítiové batérie. Pri pripojení k nosiču došlo ku skratu, batéria sa bleskovo prehriala, vybuchla a vzplanula. Lítiové batérie pri tom majú tendenciu k opakovanému vznieteniu a je problém ich uhasiť.

Na sobotňajšom pohrebe 14 námorníkov zaznelo, že "za cenu svojho života zachránili životy svojich druhov, zachránili plavidlo a zabránili katastrofe globálneho rozsahu".

Reaktor nebol poškodený

Námorníci z Lošariku boli pochovaní na petrohradskom cintoríne vedľa členov posádky jadrovej ponorky Kursk, ktorá sa potopila pri námornom cvičení v roku 2000. Pri vtedajšom nešťastí prišlo o život všetkých 118 námorníkov, ktorí boli na palube.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu už skôr uviedol, že požiar vypukol v akumulátorovej sekcii a v určitej miere sa rozšíril. V plavidle bol podľa jeho slov jadrový reaktor, ktorý však nebol poškodený.

Putin minulý víkend posmrtne udelil najvyššie ruské vyznamenanie, titul Hrdina Ruska, štyrom námorníkom, zostávajúcim desiatich udelil iné vysoké vyznamenania. Uviedol tiež, že na palube bola elitná posádka zložená z dôstojníkov, z ktorých dvaja už skôr obdržali titul Hrdinu Ruska.

Štyria námorní dôstojníci a civilní špecialisti, ktorí požiar prežili, boli medzitým podľa portálu RBK prepustení z nemocnice v Severomorsku.

01 - Modified: 2019-07-04 07:45:29 - Feat.: 0 - Title: V ruskej ponorke, kde vypukol požiar, bol jadrový reaktor, potvrdila Moskva
01 - Modified: 2024-04-16 14:43:11 - Feat.: - Title: Napätie na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky, varuje Putin. Dúfa, že Izrael nepodnikne odvetu 02 - Modified: 2024-04-16 13:40:19 - Feat.: - Title: Súd v Moskve nariadil vziať do väzby známeho novinára Zygara, ktorý žije v exile 03 - Modified: 2024-04-16 13:08:51 - Feat.: - Title: Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri 04 - Modified: 2024-04-16 11:38:20 - Feat.: - Title: Rusom sme zničili mocnú radarovú stanicu, tvrdí ukrajinská rozviedka 05 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 00:11