Reuters
StoryEditor

Merkelovej vysvetlenia nesedia. Nemci sa pýtajú: akou chorobou kancelárka trpí?

11.07.2019, 16:46
Autor:
ČTKČTK
Trikrát počas troch týždňov musela Angela Merkelová pred očami verejnosti a televíznych kamier prekonať návaly trasenia.

Stalo sa to znova, a znova pri hraní štátnych hymien. Keď v stredu stála pred vládnou budovou po boku nového fínskeho premiéra Anttiho Rinneho, nemecká kancelárka Angela Merkelová sa niekoľkokrát zhlboka nadýchla. Akoby si všimla, že sa niečo chystá.

Už pri prvých tónoch fínskej hymny sa jej začnú slabo chvieť nohy. Triaška sa stupňuje a pri nemeckej hymne sa už chveje celé telo a kancelárka sa ľahko kníše.

Stav pominie až po troch minútach, keď spoločne s Rinnem vykročí k čestnej stráži. Tak opisuje nemecká agentúra DPA najnovšie zdravotné problémy Merkelovej.

​Trikrát počas troch týždňov musela Merkelová pred očami verejnosti a televíznych kamier prekonať podobné návaly trasenia. Majú vždy rovnaký priebeh a prichádzajú vždy vo chvíli, keď Merkelová musí pri oficiálnej príležitosti stáť a čakať. V stredu bolo vidieť, ako si hryzie pery a ruky zviera v päsť. Akoby chcela záchvat prekonať silou.

Vo štvrtok už kancelárka počas uvítacieho ceremoniálu s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou sedela. Zamestnanci protokolu pripravili dve stoličky. Hymny oboch krajín si tak obe dámy vypočuli v sede a potom spoločne prešli pred čestnou strážou.

Problém pred mocnými

Ľudia v celom Nemecku sa pýtajú: Akou chorobou kancelárka trpí? Merkelová si samozrejme uvedomuje, že jej vyjednávací partneri v EÚ aj mocní muži sveta, ako je americký prezident Donald Trump alebo ruský prezident Vladimir Putin, si kŕčovité návaly dobre všimnú.

Ukázať slabosť na verejnosti môže byť pri tvrdom vyjednávaní na medzinárodnom poli veľkou nevýhodou.

Z toho dôvodu niektorí jej predchodcovia o závažných chorobách vedome mlčali, alebo ich dokonca tajili. Aj komunikačná stratégia Merkelovej a jej okolia budí pochybnosti.

​Pri prvej z troch doterajších príhod bola vraj na vine dehydratácia počas horúčav, v druhom prípade za to údajne mohla psychika, lebo sa Merkelovej vrátila spomienka na predchádzajúcu indispozíciu.

Bude s tým musieť žiť

Aj teraz na otázku fínskeho novinára pri tlačovej konferencii na jej zdravotný stav bližšie nekomentovala: "Je mi dobre", povedala. Neskôr oznámila, že doteraz plne neprekonala indispozíciu z uvítacej ceremónie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Uviedla tiež, že "robí pokroky" a že s tým "bude musieť nejakú dobu žiť". Nejakú dobu žiť? Ako by sa Merkelová obávala, že stredajšia triaška na verejnosti nebola posledná.

Kancelárka zároveň chcela rozptýliť akékoľvek pochybnosti o svojej schopnosti zodpovedne vykonávať úrad: "Som pevne presvedčená, že som schopná podávať dobrý výkon."

Otázky však nezmiznú. Do vlaňajšieho decembra bola Merkelová 18 rokov predsedníčkou CDU a 14 rokov nemeckou kancelárkou. Len zriedka si v tomto období musela brať voľno kvôli chorobe. Jej výdrž pri dlhých nočných rokovaniach je legendárna. A do toho teraz tieto záchvaty trasľavosti!

Spustilo to stretnutie so Zelenským

Úplne presne je to už po štvrtýkrát, čo musela Merkelová čeliť indispozícii tohto druhu. Už pri návšteve Mexika v júni 2017 sa jej pri hraní hymny počas uvítacej ceremónie chveli nohy.

​Verejnosť však začala zdravotné problémy kancelárky plne registrovať až tento rok 18. júna pri návšteve Zelenského v Berlíne. Len o deväť dní neskôr postihla Merkelovú triaška pri menovaní novej ministerky spravodlivosti.

Ešte v utorok popoludní sa zdalo, že má kancelárka všetko pevne v rukách. Pri recepcii diplomatického zboru na zámku Meseberg pri Berlíne musela privítať viac ako sto akreditovaných veľvyslancov. Dobrú polhodinu stála ako pribitá na označenom mieste, žiadna indispozícia ju však nepostihla.

Daň za trvalé krízové riadenie

Po strede sa však otázka jej zdravotnej spôsobilosti dostala na titulné stránky novín. Vo vzduchu visí otázka, či Merkelová skutočne sama dokáže určiť ten správny okamih odchodu z politiky, ako si predsavzala.

Pred viac ako 20 rokmi Merkelová povedala fotografke Herlinde Koelblovej, že by si priala neodchádzať z politiky ako "polomŕtva troska".

Po scénach s triaškou z uplynulých týždňov sa kancelárka nemôže čudovať, keď si toľko ľudí kladie otázku: nevybralo si trvalé krízové ​​riadenie v uplynulých rokoch na kancelárke príliš veľkú daň?

01 - Modified: 2019-07-10 14:14:22 - Feat.: 0 - Title: Merkelovú znovu postihla triaška. Ide o tretí prípad za tri týždne 02 - Modified: 2019-06-19 11:17:31 - Feat.: 0 - Title: Lekárov prekvapila Merkelovej triaška. Vysvetlili, čo mohlo byť jej príčinou 03 - Modified: 2019-06-27 09:19:37 - Feat.: 0 - Title: Merkelovú opäť postihla triaška, podľa jej hovorcu je v poriadku 04 - Modified: 2019-06-28 09:14:32 - Feat.: 0 - Title: Nemecká vláda vyvracia špekulácie. Merkelová netrpí žiadnou chorobou 05 - Modified: 2019-06-29 11:24:09 - Feat.: 0 - Title: Merkelová reagovala na triašky: Tak, ako táto reakcia prišla, rovnako aj odíde
01 - Modified: 2023-10-04 08:42:13 - Feat.: - Title: Nemcov desí chabá ekonomika aj migrácia. Zo zmätku ťaží silnejúca antisystémová strana 02 - Modified: 2023-04-17 20:03:42 - Feat.: - Title: Merkelovej udelili najvyššie štátne vyznamenanie Nemecka. Zmenila svet aj Európu, odkazujú štátnici 03 - Modified: 2023-02-20 13:54:20 - Feat.: - Title: Dvaja ruskí vtipkári tvrdia, že Merkelovú nachytali telefonátom v mene Porošenka 04 - Modified: 2022-12-10 05:40:11 - Feat.: - Title: Putin: Z vyhlásení Merkelovej o Ukrajine som sklamaný. Od Nemecka som čakal úprimnosť 05 - Modified: 2022-12-07 15:55:47 - Feat.: - Title: Merkelová priznala chyby v politike voči Rusku: Na agresivitu Kremľa sme mali reagovať rýchlejšie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:17