NASA
StoryEditor

Požiare v Rusku sa stále šíria. Odborníci varujú pred ekologickou katastrofou

29.07.2019, 21:08
Autor:
ČTKČTK
Požiare uvoľňujú plyny, ktoré samy o sebe zosilňujú globálne otepľovanie.

Dym z lesných požiarov zúriacich v odľahlých častiach Sibíri na ploche zodpovedajúcej Belgicku sa rozšíril na tisíce kilometrov, dusí celé mestá, prinútil početné letiská v oblasti k zmenám letových plánov a ľudia sa sťažujú na zdravotné ťažkosti.

V plameňoch sa k dnešnému dňu podľa úradov ocitlo 3,2 milióna hektárov lesných porastov, hlavne v nedostupných oblastiach Jakutska, Krasnojarského kraja a Irkutskej oblasti, kde ich úrady ponechávajú horieť, ak neohrozujú ľudí.

Ľudí ohrozuje dym

Na Sibíri zúria lesné požiare každý rok, tento rok však dosiahli výnimočných rozmerov a budia obavy ekológov z dlhodobých vplyvov vrátane rýchlejšieho topenia arktického ľadu, upozornila agentúra AFP.

Požiare vyvolané búrkami bez dažďov a šírené silnými vetrami za tridsaťstupňových horúčav už týždne produkujú štipľavý dym, ktorý medzitým prenikol aj do vzdialených miest, ako je Tomsk na západnej Sibíri a Jekaterinburg na Urale. Zaznamenaný bol aj v Tatarstane v Povolží.

"Ten dym je hrozný! Dusím sa, mám závraty," povedala televízii penzistka RAJS Brovkinová, ktorá skončila v nemocnici v Novosibirsku potom, čo omdlela na ulici.

V nedeľu dym z lesných požiarov prenikol do susedného Kazachstanu, kde v niekoľkých mestách, vrátane hlavného mesta Nur-Sultan, meteorológovia namerali "znečistenie prekračujúce normu".

Ekologická katastrofa

"Situácia s lesnými požiarmi na východe Ruska už dávno prestala byť miestnym problémom a stala sa celoštátnou ekologickou katastrofou," varovala ruská pobočka mimovládnej organizácie na ochranu prírody Greenpeace. Tento rok podľa nej zhorelo už 12 miliónov hektárov lesných porastov, čo spôsobilo značné emisie oxidu uhličitého.

Vedci rozšírili snímku amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), ukazujúcu, že požiare v Rusku dosiahli také rozmery, že dym z nich možno vidieť z vesmíru. Mraky dymu zasahujú až do Arktídy.

Dym zosilňuje globálne otepľovanie 

"Vplyv požiarov na klímu je veľmi dôležitý," varuje Grigorij Kuksin z ruskej pobočky Greenpeace. Dym, sadze a popol podľa neho urýchľujú topenie arktického ľadu a permafrostu, teda vrstvy večne zamrznutej pôdy. Požiare tiež uvoľňujú plyny, ktoré samy osebe zosilňujú globálne otepľovanie.

Už viac ako 400-tisíc ľudí sa podpísalo pod petíciu žiadajúcu ruské úrady o väčšie nasadenie v boji proti lesným požiarom.

Väčšina z nich zúri v tzv. kontrolovaných zónach, kde zákon povoľuje plamene nehasiť, ak by náklady na hasenie boli vyššie ako spôsobené škody.

"Musíme zasiahnuť s maximálnou silou hneď od začiatku. Šetriť nie je ekonomické," zdôrazňuje Kuksin. Miestne úrady naopak tvrdia, že náklady na hasenie by boli desaťnásobné oproti možným škodám.

Kvôli lesným požiarom úrady dnes podľa agentúry Interfax vyhlásili stav núdze v celom Krasnojarskom kraji a Irkutskej oblasti a čiastočne i v Burjatsku.

Ministerstvo pre mimoriadne situácie súčasne sľúbilo zväčšiť sily a prostriedky na hasenie požiarov, ku ktorých zvládnutiu nestačia doterajšie prostriedky. Prvý námestník ministra Alexander Čuprijan súčasne ubezpečil, že plamene neohrozujú ľudské obydlia.

01 - Modified: 2019-08-01 13:46:33 - Feat.: 0 - Title: Na Sibíri horí milión hektárov lesa. Požiare nikto nehasí, dym dusí aj vzdialené veľkomestá 02 - Modified: 2019-08-01 13:44:38 - Feat.: 0 - Title: Ako keby horeli všetky lesy na Slovensku. Obrovské požiare v Rusku rýchlo silnejú 03 - Modified: 2019-10-07 10:43:08 - Feat.: 0 - Title: Obrovské požiare na Sibíri je vidieť z vesmíru. Zachytila ich družica NASA
01 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok 02 - Modified: 2024-04-26 05:15:02 - Feat.: - Title: Za nápis "Smrť režimu" si má 17-ročná ruská študentka odpykať 3,5 roka 03 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 04 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 05 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:01