Reuters
StoryEditor

Ako by vyzeral brexit bez dohody? Britská vláda tajné dokumenty radšej nezverejní

03.09.2019, 14:04
Autor:
ČTKČTK
Brexit bez dohody by mohol mať na krajinu horšie dopady, ako prezentuje vládny kabinet.

Britská vláda na dnes plánovala zverejnenie interných materiálov týkajúcich sa príprav na možný brexit bez dohody, v pondelok si však tento krok rozmyslela. Zodpovedné osoby vyhodnotili, že obsah by mohol byť pre verejnosť príliš znepokojujúci, napísal v pondelok večer denník Financial Times (FT).

Denník The Daily Telegraph zároveň priniesol reportáž, podľa ktorej kľúčový poradca premiéra Borisa Johnsona označil prebiehajúce rozhovory medzi Londýnom a Bruselom za "podvod".

Johnson po júlovom nástupe do čela vlády ohlásil výrazné vystupňovanie príprav na brexit bez dohody a povedal, že Británia sa takýmto scenárom ľahko vysporiada. Britské médiá však opakovane prinášajú informácie z tajných vládnych analýz, ktoré predpovedajú pre britskú ekonomiku značné komplikácie.

Plány na brexit bez dohody nezverejnia

O stave príprav bude dnes popoludní britských poslancov informovať Johnsonov de facto námestník Michael Gove, ktorý má problematiku na starosti. Jeho pondelková porada s kolegami však podľa FT rozhodla o tom, že na plánované zverejnenie analýz nedôjde.

"Tá schôdzka nebola dobrá. Celé to bolo považované za príliš pesimistické ohľadom odchodu bez dohody," citoval denník nemenovanú osobu oboznámenou s priebehom porady.

Premiér Johnson trvá na tom, že by preferoval brexit na základe podmienok dohodnutých s EÚ, a v pondelok v prejave v Downing Street hovoril o pokroku v rokovaniach.

Činitelia v Bruseli však na toto vyjadrenie reagovali s údivom, píše denník The Guardian, rozhovory podľa nich nijako nepostupujú. Brexit bez dohodnutých podmienok teraz EÚ považuje za najpravdepodobnejší variant, uviedla bruselská spravodajkyňa BBC Katya Adlerová.

​Oficiálne vyjednávania v tejto chvíli ani neprebiehajú, britskí predstavitelia sa iba schádzajú so svojimi partnermi z Európskej komisie, ktorá vyhodnocuje návrhy Londýna.

Írsku poistku nestiahnu

Podľa novej reportáže The Daily Telegraph už na prelome júla a augusta britský generálny prokurátor Geoffrey Cox varoval premiéra Johnsona, že očakávať od EÚ splnenie požiadavky na vyčiarknutie írskej poistky z brexitovej dohody je úplne nereálne. Vláda sa vtedy rozhodla pre "zdržovaciu" stratégiu, píše denník.

Reportáž aj s odvolaním sa na dva "vysoko postavené zdroje" uvádza, že Johnsonov poradca Dominic Cummings na strategických poradách označil aktuálne rozhovory s EÚ za podvod. Vládnym pracovníkom vraj začalo byť jasné, že žiadne "seriózne" prípravy na uzavretie dohody neprebiehajú.

Downing Street tvrdenia o Cummingsovom výroku označila za "imperatívnu lož". Verziu The Daily Telegraph však podporili aj zdroje reportéra televízie Sky News Sama Coatesa.

Do debaty sa vložil aj niekdajší poradca expremiérky Theresy Mayovej Gavin Barwell, ktorý vraj má rovnaké informácie od "viacerých vládnych zdrojov". "Ak to nie je pravda, potom by mala vláda zverejniť návrhy na nahradenie (írskej) poistky," napísal Barwell na Twitteri.

01 - Modified: 2019-08-27 17:58:36 - Feat.: 0 - Title: Britská opozícia a časť konzervatívcov chce zabojovať proti brexitu bez dohody 02 - Modified: 2019-08-28 18:08:18 - Feat.: 0 - Title: Hodená rukavica či šanca na predčasné voľby. Britské médiá hodnotia Johnsonov krok 03 - Modified: 2019-09-02 18:33:57 - Feat.: 0 - Title: Žiadny ďalší odklad brexitu nebude, vyhlásil Johnson 04 - Modified: 2019-09-03 10:27:01 - Feat.: 0 - Title: Johnson o brexitových rokovaniach tvrdí nezmysly. Žiadny posun nie je, tvrdí britský exminister
01 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 02 - Modified: 2024-04-26 19:08:20 - Feat.: - Title: Karol III. začne po niekoľkých týždňoch zotavovania opäť plniť verejné povinnosti 03 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 04 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 05 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 21:29