StoryEditor

Po celej Európe sa konali protesty za ochranu klímy. Demonštrovalo sa aj v Bratislave

20.09.2019, 16:59
Autor:
ČTKČTK
V centre Bratislavy sa podľa polície zišlo okolo dvoch až troch tisíc ľudí. Organizátori odhadli účasť zhruba na 5-tisíc ľudí.

K demonštráciám za lepšiu ochranu klímy, ktoré sa konajú po celej planéte, sa dnes zišli mladí ľudia tiež v Európe, vrátane Nemecka, Británie, Poľska, Česka, Slovenska alebo Rakúska.

Ekologickí aktivisti ohlásili na dnes akcie v 2600 mestách v takmer 160 krajinách sveta. Vyvrcholiť majú protestom pred sídlom OSN v New Yorku, kde sa budúci týždeň uskutoční klimatický summit.

Vo Varšave a ďalších mestách Poľska, ktorého energetika je silne závislá na uhlí, usporiadali protestné pochody tisícky mladých ľudí s varovnými transparentmi ako "Neexistuje žiadna planéta B". Mnoho poľských stredných škôl dalo podľa agentúry AP študentom voľno, aby sa mohli globálneho klimatického protestu zúčastniť.

V Paríži dorazili popoludní do centra tisíce mladých ľudí, ktorí prechádzali mestom a zastavovali autá. Akciu podporila starostka metropoly Anne Hidalgová.

V centre Bratislavy sa podľa polície zišlo okolo dvoch až troch tisíc ľudí. Organizátori odhadli účasť zhruba na 5-tisíc ľudí.

Zhromaždenie v Bratislave, po ktorom nasledoval pochod účastníkov ulicami metropoly, podporili veľké slovenské univerzity a Slovenská akadémia vied.

Na niektorých miestach demonštranti prichádzali na demonštrácie s originálnymi transparentmi alebo v maskách. Spravodajský portál BBC napríklad zverejnil fotografiu demonštrantov, ako v pomerne teplom počasí kráčajú britským Manchestrom v prezlečení za ľadového medveďa. Vo Fínsku zase na otepľovanie planéty upozorňoval Santa Claus.

S desaťtisícovým davom, ktorý sa zhromaždili pred londýnskym Westminsterom či pri Brandenburskej bráne v centre Berlína, kontrastuje snímka osamelého demonštranta v ruskej metropole Moskve.

Mladý huslista Aršak Makičjan sa piatkov pre budúcnosť (Fridays for Future) zúčastňuje už takmer šesť mesiacov. Jeho žiadosť o usporiadanie skupinového protestu v centre Moskvy však úrady zamietli.

K celosvetovej iniciatíve sa naopak pripojili niektorá africká mestá, napríklad kenská metropola Nairobi a juhoafrická Pretoria či Johannesburg.

"Demonštrácie sa konajú od Juhoafrickej republiky po Ukrajinu, Nemecko a Šalamúnove ostrovy, ich rozsah a koordinácia je fenomenálna," napísala BBC. Celosvetová mobilizácia podľa nej ukazuje, že klimatická kríza sa stala globálnou otázkou, ktorej naliehavosť rastie.

"Škola je dôležitá, ale moja budúcnosť tiež," povedala v prejave na manifestácii v Londýne jedna zo študentiek.

Študenti od vlaňajšieho septembra vždy v piatok štrajkujú a demonštrujú po vzore šestnásťročnej Švédky Grety Thunbergovej.

Od politikov požadujú razantnejšie kroky na obmedzenie emisií skleníkových plynov, ktoré podľa názoru množstva vedcov na Zemi prispievajú k zmenám klímy.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-23 07:33:26 - Feat.: - Title: Áziu postihlo vlani najviac katastrof spôsobených klimatickými javmi 02 - Modified: 2024-04-22 07:43:03 - Feat.: - Title: Európa je najrýchlejšie otepľujúcim sa kontinentom na svete, upozorňujú svetové meteorologické špičky 03 - Modified: 2024-04-19 19:54:21 - Feat.: - Title: Demonštranti vo Švédsku vyzývali politikov, aby sa viac zaoberali zmenou klímy 04 - Modified: 2024-04-19 08:09:42 - Feat.: - Title: Zelenú transformáciu musíme robiť zmysluplne. Nesmie znižovať konkurencieschopnosť ekonomiky, vraví Taraba 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické kladivo na vzbúrencov. Európske štáty čaká vlna žalôb, Thunbergová sa raduje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:28