Reuters
StoryEditor

Zelenskyj podržal Trumpa. Tvrdí, že americký prezident vyšetrovanie nežiadal

06.10.2019, 14:12
Autor:
ČTKČTK
Ukrajinský prezident upozornil aj na fakt, že nemá kompetenciu ovplyvniť akékoľvek vyšetrovanie.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol, že by na neho bol vyvíjaný tlak zo strany americkej hlavy štátu Donalda Trumpa v súvislosti s vyšetrovaním aktivít bývalého viceprezidenta Spojených štátov Joea Bidena a jeho syna Huntera.

Urobil tak v rozhovore, ktorý dnes zverejnila japonská agentúra Kjódó. Trump čelí obvineniu, že zneužil svoje postavenie, keď v júlovom telefonáte po Zelenskom požadoval, aby ukrajinská justícia viedla vyšetrovanie týkajúce sa jeho politického rivala.

"Nikdy na mňa nebol vyvíjaný nátlak a neboli stanovené žiadne podmienky," povedal Zelenskyj na margo rozhovorov okolo jeho možnej cesty do Bieleho domu či vojenskej pomoci USA. Dodal, že prezident v ukrajinskom systéme nemá právomoc nariadiť generálnemu prokurátorovi alebo vyšetrovacím orgánom, aby pracovali na určitom prípade.

Informácie o telefonáte medzi Trumpom a Zelenským uskutočnenom 25. júla vyvolali snahu demokratických členov Kongresu zosadiť Trumpa z funkcie skrz ústavnú žalobu (tzv. impeachment). Ukrajinský prezident až do víkendového interview o záležitosti so zahraničnými médiami nehovoril, píše Kjódó.

Na problematický hovor upozornil neznámy pracovník amerických tajných služieb, podľa ktorého chcel Trump na svojho náprotivka ako páku použiť vojenskú pomoc poskytovanú Ukrajine. Rozhovor zverejnený Bielym domom ukazuje, že Trump na slová Zelenského o pokračovaní spolupráce v obrane reagoval výrokom: "Bol by som však rád, keby ste nám preukázali jednu láskavosť."

Podľa oficiálneho zápisu Zelenskyj následne uistil, že nový generálny prokurátor "sa na situáciu pozrie". Ukrajinský prezident v rozhovore s Kjódó povedal, že iba dával najavo, že Ukrajina môže Spojeným štátom vyjsť v ústrety, ak by americkí prokurátori chceli vo veci podniknúť ďalšie kroky.

Ukrajinskí prokurátori sa podľa Zelenského budú zaoberať akoukoľvek žiadosťou zo strany svojich amerických náprotivkov, ak bude urobená "v súlade s našimi zákonmi".

Prezident Trump niekoľko dní pred telefonátom s ukrajinskou hlavou štátu zmrazil 400 miliónov dolárov určených na pomoc Ukrajine. Okrem finančnej podpory bola v hre tiež cesta Zelenského do Bieleho domu, ktorú podľa internej komunikácie zverejnenej Kongresom dohadovali poradcovia oboch strán.

V deň kľúčového telefonátu odkázal do Kyjeva vtedajší zvláštny splnomocnenec Spojených štátov pre Ukrajinu Kurt Volker, že bol v kontakte s Bielym domom a že dátum návštevy Zelenského vo Washingtone bude definitívne dohodnutý "za predpokladu, že prezident Z presvedčí Trumpa, že bude vyšetrovať".

Tento týždeň nakoniec Trump pred novinármi otvorene vyzval k vyšetrovaniu Bidenovcov Čínu, kde Biden mladší podnikal. Vyšetrovanie verejne odporučil tiež Kyjevu.

01 - Modified: 2019-10-02 05:25:10 - Feat.: 0 - Title: Trumpa chcú odvolať. Americký prezident hovorí o prevrate 02 - Modified: 2019-10-03 20:13:46 - Feat.: 0 - Title: Trump tvrdí, že by určite požiadal Čínu o vyšetrovanie Bidenovcov 03 - Modified: 2019-10-04 17:00:05 - Feat.: 0 - Title: "Demokrati budú platiť." Trump sa chystá bojovať proti možnému odvolaniu
01 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 02 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 03 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 04 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 22:15