Reuters
StoryEditor

Poslanci zastavili Johnsonovu dohodu v druhom hlasovaní

22.10.2019, 20:22
Autor:
ČTKČTKdomadoma
Brexit koncom tohto mesiaca pravdepodobne nebude.

Poslanci hlasovali 329 ku 299 za premiérovu dohodu, informovalo o tom BBC.

V druhom, kľúčovom hlasovaní o harmonograme pretláčania nových zákonov súvisiacich s dohodou o brexite, urýchlene počas troch dní, však poslanci premiéra potopili 322 ku 308.

Johnson dnes skôr oznámil, že v prípade odmietnutia plánu vykonávací zákon stiahne a bude namiesto jeho presadzovania usilovať o predčasné parlamentné voľby.

Vláda návrh zákona, ktorý zavádza do britského práva opatrenia z dohody o brexite dohodnutej s EÚ minulý týždeň, zverejnila v pondelok večer.

Chcela, aby ho poslanci definitívne schválili už vo štvrtok, pretože cieľom Johnsona je vyviesť Britániu z Európskej únie 31. októbra, teda za deväť dní.

Dokument pritom má 115 strán a ďalších 126 strán vysvetľujúcich poznámok.

Britská vláda pozastaví prerokúvanie vykonávacieho zákona k brexitovej dohode a musí zrýchliť prípravy na variant brexitu bez dohody, vyhlásil po hlasovaní premiér.

Zároveň povedal, že Británia "tak alebo onak" opustí Európsku úniu na základe dohody, ktorú minulý týždeň uzavrel so zvyškom spoločenstva.

Johnson privítal skutočnosť, že poslanci pri prvom hlasovaní dnešného večera upravenú brexitovú dohodu podporili, keď posunuli vykonávací zákon do ďalšej fázy legislatívneho procesu.

Bude vraj v kontakte s ďalšími lídrami EÚ, ktorí teraz musia odpovedať na britskú žiadosť o ďalší odklad brexitu. Podľa Johnsona by Británia mala úniu opustiť v aktuálnom termíne na konci mesiaca.

Johnsonov írsky náprotivok Leo Varadkar na dnešnom dianí v britskom parlamente tiež hľadal pozitíva. "Je vítané, že Dolná snemovňa jasnou väčšinou hlasovala za zákon potrebný na schválenie dohody o vystúpení. Teraz budeme očakávať vývoj z Londýna a Bruselu ohľadom ďalších krokov vrátane rozvrhu pre legislatívu a potreby odkladu," napísal na twitteri.

Líder labouristickej opozície Jeremy Corbyn Johnsona vyzval, aby spolupracoval s opozíciou a dohodol "rozumný" harmonogram pre prerokovanie "nesmierne dôležitého" vykonávacieho zákona. "Myslím, že táto snemovňa schváli prerokúvanie tohto zákona," dodal.

Johnson ale v reakcii uviedol, že legislatívny proces bude pozastavený, kým štáty EÚ nerozhodnú o britskej žiadosti o nový odklad brexitu.

Bude s nimi vraj o tomto kroku hovoriť. Premiér zopakoval svoj názor, že Británia by únii mala opustiť v aktuálnom termíne na konci októbra. Popoludní avizoval, že ak zvyšok EÚ pristúpi na požadované trojmesačné odsunutie dátumu brexitu, bude usilovať o predčasné voľby.

V stredu a štvrtok sa poslanci vrátia k nedokončenej debate o nedávnom parlamentnom prejave kráľovnej, oznámil po večerných hlasovaniach Jacob Rees-Mogg, ktorý v dolnej komore parlamentu predkladá vládne plány. Dodal, že v piatok Dolná snemovňa zasadať nebude.

Britská libra potom, čo Dolná snemovňa odmietla harmonogram schvaľovania zákona k brexitu, klesla voči doláru i euru. Okolo 20:50 SELČ libra voči doláru odpisovala bezmála 0,6 percenta na 1,2888 amerického dolára. Euro v rovnakom čase voči libre posilnilo o 0,4 percenta na 0,8632 britskej libry.

01 - Modified: 2019-10-22 13:54:33 - Feat.: 0 - Title: Johnsona dnes čaká dôležité hlasovanie, ktoré ukáže, či brexit bude v októbri
01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 04 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 05 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:56