Reuters
StoryEditor

Na mape sveta pribudne nový štát. Obyvatelia o tom rozhodli v referende

11.12.2019, 06:15
Autor:
ČTKČTK
Územie je bohaté na meď a zlato.

Obyvatelia Bougainville dnes v referende drvivou väčšinou rozhodli o tom, že si želajú nezávislosť svojho územia na súostroví Papua-Nová Guinea.

Dnes to oznámila volebná komisia, ktorá nad konaním plebiscitu dohliadala. Pravdepodobne tak vznikne nový štát sveta.

Rozhodne parlament

Takmer 98 percent z viac ako 181-tisíc hlasujúcich dalo prednosť samostatnosti pred posilnením autonómie.

Výsledok referenda, na ktoré dohliadal niekdajší írsky premiér Bertie Ahern, sa podľa agentúry Reuters predpokladal.

Teraz o ňom bude rokovať parlament Papuy-Novej Guiney a následne začnú rozhovory vlád oboch území o odtrhnutí.

Samostatnosti predchádzal konflikt

Ľudové hlasovanie bolo súčasťou mierového procesu dohodnutého v roku 1998 na konci desaťročného ozbrojeného konfliktu, ktorý si vyžiadal 20-tisíc ľudských životov.

Miestni povstalci bojovali vo vojne s vojakmi Papuy-Novej Guiney o samostatnosť Bougainville a o to, ako sa budú využívať jeho veľké zásoby medi a zlata.

Strategická poloha

Tichomorský ostrov pomenovaný podľa francúzskeho objaviteľa Louisa Antoinea de Bougainville, priľahlý ostrov Buka a niekoľko ďalších menších ostrovčekov tvoria v súčasnosti autonómne územie Bougainville v rámci štátu Papua-Nová Guinea. Pri sčítaní ľudu v roku 2011 malo toto územie 250-tisíc obyvateľov.

Bougainville má aj významnú strategickú polohu vo vodách oddeľujúcich Áziu a Ameriku. Prípadný vznik nového štátu tak pozorne sledujú západné krajiny, ktoré sa snažia oslabiť rastúci vplyv Číny v tomto regióne, poznamenala agentúra Reuters.

01 - Modified: 2019-11-23 06:42:50 - Feat.: - Title: Na mape sveta môže pribudnúť nový štát. Jeho obyvatelia rozhodujú v referende 02 - Modified: 2019-09-27 20:20:00 - Feat.: - Title: Na mape sveta sa čoskoro zrejme objaví nový štát, obyvateľov čaká referendum
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:33