dover.marina.com
StoryEditor

"Z paluby stúpa hustý čierny dym." Jedinú ruskú lietadlovú loď zachvátil požiar, hlásia desať zranených

12.12.2019, 10:07
Autor:
ČTKČTK
Záchranári a hasiči z lode dostali osem pracovníkov. Požiar asi vypukol počas zvárania.

Požiar na jedinej ruskej lietadlovej lodi Admirál Kuznecov, ktorá podstupuje opravy v severoruskom Murmansku, sa rozšíril zo 120 na 600 metrov štvorcových, uviedla agentúra Interfax s odvolaním sa na informácie z miesta. Počet zranených podľa agentúry TASS stúpol na desať. Podľa denníka Kommersant je nezvestných kapitán Viktor Izmajlov, ktorý mal opravu lodi na starosti.

"Zranených je už desať, hlavne sa priotrávili dymom," povedal TASS nemenovaný zdravotník. Šesť zranených je podľa neho na jednotke intenzívnej starostlivosti, len jediný z pacientov bol zranený ľahko.

​TASS skôr uviedol, že tridsaťpäťročný robotník z opravárenských lodeníc Zvezdočka utrpel zranenie lebky. Na palube v čase požiaru boli aj členovia posádky. Dohromady podľa médií išlo o asi štyri stovky ľudí.

Požiar vypukol v strojovni

Interfax pôvodne informoval o troch nezvestných, naposledy videných v podpalubí, dvoch sa však neskôr podarilo nájsť.

"Požiar podľa predbežných údajov vypukol v prvom úseku strojovne, z hornej paluby stúpa hustý čierny dym. Zranenie utrpel jeden človek," povedal TASS nemenovaný zdroj z miesta požiaru. Záchranári a hasiči podľa neho z lode dostali osem pracovníkov. Požiar asi vypukol počas zvárania a zachvátil plochu 120 metrov štvorcových.

Loď začali opravovať po tom, čo sa vo februári 2017 vrátila zo Stredozemného mora, kde sa zúčastnila vojenských operácií v Sýrii.

Pri sýrskych brehoch zanechal Admirál Kuznecov podľa expertov skôr rozpačitý dojem. Loď budila posmech oblakmi hustého čierneho dymu z komína, ktoré naznačovali problémy s pohonom. A kritika zaznela po tom, čo pri pristávacom manévri havarovali dve lietadlá. Námorníctvo neskôr oznámilo, že vynaloží desiatky miliárd rubľov na modernizáciu.

Dlhodobé problémy

​Smola ruskú lietadlovú loď sprevádza dlhodobo - vlani v októbri sa v Murmansku potopil obrí plávajúci dok práve v okamihu, keď z neho Admirál Kuznecov vyplával. Plavidlo zasiahol jeden z dvoch padajúcich žeriavov.

Interfax pred dvoma dňami napísal, že oprava lodných turbín bude musieť byť rozsiahlejšia, než sa plánovalo. Nemalo by to však ovplyvniť termín dokončenia opráv v roku 2022, kedy sa má Admirál Kuznecov vrátiť do služby.

Jediná ruská lietadlová loď bola známa pod piatimi názvami: projektovala sa s označením Sovietsky zväz, v roku 1987 bola spustená na vodu ako Riga, dostavovala sa pod názvom Leonid Brežnev, skúšky absolvovala ako Tbilisi a v roku 1990 bola nakoniec pomenovaná po sovietskom admirálovi Kuznecovovi.

01 - Modified: 2024-04-18 09:19:45 - Feat.: - Title: Na juhokórejskú podnikateľku uvalili ruské úrady 30-ročný zákaz vstupu do krajiny 02 - Modified: 2024-04-18 09:12:25 - Feat.: - Title: Ukrajinci zničili ruskú pýchu, z radaru urobili samovražedné drony „cedidlo“. Ako to zmení sily na fronte? 03 - Modified: 2024-04-18 07:55:33 - Feat.: - Title: Nemecko zatklo dvoch Rusov, ktorí chystali sabotážne akcie proti Ukrajine 04 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 05 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 13:10