StoryEditor

Taliansko hlási šiestu obeť koronavírusu, ľudia vykupujú zásoby v obchodoch

24.02.2020, 08:29
Autor:
redredČTKČTK
Strach z rapídneho nárastu prípadov nákazy koronavírusom v severnom Taliansku narušil bežný život.

Nový typ koronavírusu si v Taliansku vyžiadal už šesť obetí. Nakazených je v krajine už 219. Taliansko sa tým podľa talianskych médií stalo čo do počtu infikovaných koronavírusom treťou krajinou na svete, a to po Číne a Južnej Kórei. Ostrovný štát Maurícius medzitým zakázal vystúpiť cestujúcim z talianskeho lietadla.

Prvé dve obete v Taliansku boli 78-ročný muž a o dva roky mladšia žena, v nedeľu zomrela tiež staršia žena, ktorá trpela rakovinou. 84-ročný muž z lombardského mesta Bergamo, ktorý bol štvrtou obeťou koronavírusu v Taliansku, bol už hospitalizovaný v nemocnici kvôli iným ochoreniam. Piatou obeťou bol 88-ročný muž z obce Caselle Landi neďaleko Milána. 

​Koronavírus sa v piatich regiónoch na severe Talianska začal šíriť na konci minulého týždňa, pacienti sú okrem Lombardie tiež napríklad v Piemonte či v Benátsku. Talianska vláda kvôli chorobe uzavrela prístup do miest, kde sa epidémia šíri najrýchlejšie, ľudia majú zakázané do nich vojsť alebo ich opustiť. Kto by uzáveru porušil, hrozí mu trestné stíhanie.

"Nemyslím si, že karanténne opatrenia v niekoľkých nasledujúcich dňoch poľavia," zdôraznil premiér Giuseppe Conte, podľa ktorého môže počet chorých v najbližších dňoch vzrásť.

Strach z rapídneho nárastu prípadov nákazy koronavírusom v severnom Taliansku narušil bežný život. Jeden zo svetovo najznámejších operných domov La Scala v Miláne zrušil svoje predstavenia a ľudia vykupujú zásoby v obchodoch. Prísny režim sa týka asi 50 000 ľudí v 11 obciach a mestách.

Desať karanténou odrezaných miest a obcí sa nachádza juhovýchodne od Milána v provincii Lodi. Jej rovnomenné centrum je podľa Google Maps vzdialené od Bratislavy menej ako desať hodín jazdy autom. 

Zablokované lietadlo

Lietadlo talianskych aeroliniek Alitalia s 300 ľuďmi na palube malo kvôli obavám z koronavírusu problémy na ostrove Maurícius v Indickom oceáne. Podľa webu denníka Corriere della Sera tamojšie úrady po pristátí stroja dali pasažierom na výber medzi okamžitým návratom späť do Talianska alebo nástupom do karantény v jednej z dvoch nemocníc v hlavnom meste ostrova Port Louis.

Neskôr, po vykonaní lekárskych prehliadok, úrady podľa Corriere della Sera povolili vystúpiť cestujúcim, ktorí nepochádzajú z postihnutých regiónov, teda z Lombardie alebo Benátska. Situáciu rieši talianske ministerstvo zahraničia.

Susedi sa zatiaľ nechystajú uzatvárať hranice

Francúzsko, Švajčiarsko, Rakúsko ani Slovinsko sa zatiaľ nechystajú uzavrieť kvôli šíreniu nového typu koronavírusu svoje hranice s Talianskom. Úrady štyroch susedných štátov zatiaľ vyčkávajú, v niektorých sa dnes však zídu krízové ​​štáby.

"Uzavrieť hranice by nedávalo zmysel," povedal dnes francúzsky minister zdravotníctva Olivier Veran. "Vírus sa na hraniciach nezastaví," dodal. Talianske úrady podľa neho prijali opatrenia, aby sa nový typ koronavírusu prestal šíriť. Situácia je tak teraz podľa Verana pod kontrolou.

Vyčkať na ďalší vývoj sa rozhodlo tiež Rakúsko. Hraničné kontroly s Talianskom nie sú teraz podľa ministra zdravotníctva Rudiho Anschobera potrebné. "Robí nám to však veľkú starosť, sme opatrní a pozorní," dodal rakúsky minister. Na poludnie sa zíde kvôli koronavírusu vo Viedni zvláštne grémium, ktorého členom je okrem kancelára a ministra zdravotníctva tiež minister vnútra.

Rakúsko v nedeľu večer zastavilo na štyri hodiny železničné spojenie s Talianskom cez Brennerský priesmyk. U dvoch cestujúcich, ktorí vlakom z Benátok do Mníchova cestovali a vystúpili už vo Verone, sa však nakoniec podozrenie na koronavírus nepotvrdilo.

​Pozorne situáciu na severe Talianska sleduje tiež Švajčiarsko. Niektorí politici z kantónu Ticino ústrednú vládu v Berne vyzvali, aby uzavrela hranice a vydala varovanie pre cesty k južnému susedovi. Do kantónu Ticino, v ktorom sa hovorí prevažne taliansky, denne dochádzajú za prácou ľudia z talianskeho pohraničia. Podľa portálu 20minuten však teraz švajčiarsky spolkový zdravotnícky úrad (BAG) žiadne opatrenia neplánuje. "Vážnu" situáciu však úrad sleduje.

Žiadne mimoriadne opatrenia zatiaľ neprijalo ani Slovinsko. Podľa denníka Delo sa však dnes zíde bezpečnostná rada štátu.

Obmedzenie Schengenu nechystajú

Európska únia zatiaľ neplánuje kvôli šíreniu koronavírusu v Taliansku zaviesť obmedzenia na hraniciach v schengenskom priestore. Na tlačovej konferencii to dnes oznámili eurokomisári pre zdravie a krízové riadenie Stella Kyriakidisová a Janez Lenarčič, informovala agentúra Reuters. Pohotovostné plány pre prípad ďalšieho šírenia nákazy v Európskej únii sa však intenzívne pripravujú.

"Pracujeme na rôznych scenároch, ako je napríklad koordinované pozastavenie fungovania Schengenu," uviedol eurokomisár krízového riadenia Lenarčič. Podľa neho však v súčasnosti takýto krok Európska komisia nechystá.

Podľa Kyriakidisovej by akékoľvek opatrenia, ktoré by obmedzovali pohyb ľudí alebo tovaru v rámci schengenského priestoru bez kontrol na vnútorných hraniciach, mali byť "primerané a koordinované". Mali by byť tiež založené na vedeckých dôkazoch, zdôraznila cyperská eurokomisárka.

"WHO zatiaľ neodporučila obmedziť cestovanie ani obchod," zdôraznila Kyriakidisová. Misia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) podľa nej navštívi Taliansko v utorok, aby posúdila situáciu priamo na mieste.

01 - Modified: 2020-02-23 11:27:17 - Feat.: 0 - Title: Epidémia koronavírusu v Taliansku: Hlásia vyše 130 nakazených, desaťtisíce ľudí sú v úplnej karanténe
01 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-15 20:51:38 - Feat.: - Title: Plán na výstavbu záchytných centier pre migrantov v Albánsku sa odkladá, informuje talianske ministerstvo 03 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 04 - Modified: 2024-04-14 19:02:00 - Feat.: - Title: V talianskej oblasti Napola zaznamenali slabé zemetrasenie 05 - Modified: 2024-04-12 20:45:46 - Feat.: - Title: Počet obetí výbuchu vodnej elektrárne na severe Talianska stúpol na sedem
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 20:35