Reuters
StoryEditor

"Uzdravený" Číňan podľahol koronavírusu dva dni po prepustení z nemocnice

09.03.2020, 12:39
Autor:
jhrjhr
V čínskom Wu-chane zomrel na koronavírus muž, ktorého krátko predtým prepustili ako takmer uzdraveného z nemocnice.

Tridsaťšesťročný Li Liang šiel dvanásteho februára do nemocnice vo Wu-chane pre pacientov s miernymi príznakmi choroby. Po dvoch týždňoch ho lekári prepustili s tým, že by mal ešte zostať v karanténe.

Dva dni po tom mu však prišlo zle. Opäť išiel do nemocnice, ale tam 2. marca zomrel. Lekári uviedli, že príčinou jeho smrti bolo respiračné zlyhanie spôsobené koronavírusom COVID-19.

​Správu o jeho prípade zverejnil šanghajský spravodajský portál The Paper. Neskôr článok zmizol, informuje portál The South China Morning Post.

Provizórna nemocnica Fang-Čchang vydala krátko potom vyhlásenie, že pacientov, ktorí opätovne ochoreli po opustení zdravotníckeho zariadenia, prijíma späť. Pri tých, ktorých plánuje prepustiť, začne vykonávať dodatočné testy na protilátky, aby zistila, či sú skutočne zdraví.

Song Tie, podpredseda miestneho centra na kontrolu chorôb z provincie Kuang-tung, povedal, že opätovne pozitívne testy na koronavírus malo štrnásť percent prepustených pacientov, preto museli ísť späť do nemocnice na pozorovanie. Podľa neho je však dobrým znamením, že nikto z nich zrejme nenakazil niekoho ďalšieho, napísala agentúra Reuters.

Prečo koronavírus udrie druhýkrát?

Čína nie je jediná krajina, kde sa vírus objavuje u zdanlivo uzdravených ľudí opätovne. Aj Japonsko oznámilo, že testy ukázali prítomnosť koronavírusu u štyridsaťročnej ženy z Osaky, ktorá sa predtým z choroby úspešne zotavila. Po prvom teste na konci januára išla do nemocnice, odkiaľ ju na začiatku februára prepustili po tom, čo sa jej stav výrazne zlepšil.

Podobné prípady vyvolávajú otázky, či sa vírus môže objaviť krátko po tom, čo sa človek vyliečil. Paul Hunter, profesor z University of East Anglia, povedal agentúre Reuters, že jedna z možností je, že lekári pacientku z Japonska zle testovali a ona sa vlastne nikdy celkom neuzdravila. Podľa japonského lekára Masaja Jamatu je rovnako možné, že jej telo nevytvorilo potrebné protilátky, ktoré by ho dokázali účinne ochrániť.

"Pacient, ktorý sa nakazil vírusom, potrebuje asi štrnásť dní alebo dlhšie. V prípade niektorých pacientov, ako sú starší ľudia, trvá dlhšie, než si vytvoria protilátky," povedal portálu Japan Times. "Ani uzdravenie však neznamená, že vírus zmizol, ale že spí," dodal odborník.

Podľa Marka Windischa, vedúceho laboratória aplikovanej molekulárnej virológie v Pasteurovom výskumnom inštitúte v Južnej Kórei, znovuobjavenie vírusu býva sprevádzané iba miernymi príznakmi, pretože sa imunitný systém na neho adaptuje. Problém je však u tých pacientov, ktorým tieto adaptívne imunitné systémy chýbajú, ako sú pacienti pre transplantáciu alebo tí infikovaní HIV.

Treba lepšiu kontrolu vyliečených

Štúdia publikovaná v odbornom časopise The Journal of the American Medical Association zistila, že koronavírus môže zostať v ľudskom tele aj dva týždne po tom, čo symptómy choroby zmiznú. Veci varujú, že práve títo ľudia môžu byť prenášačmi vírusu a odporúčajú lekárom, aby prehodnotili kritériá pre prepúšťanie skôr nakazených a zdanlivo uzdravených ľudí.

Niektorí experti však vyzývajú k opatrnosti. U niektorých jedincov môže vírus v tele prežiť, bez toho, aby vôbec boli infekční.

Táto vytrvalosť koronavírusu môže v istom zmysle byť aj pozitívnym znamením, myslí si Krys Johnson, epidemiológ z Temple University v americkej Filadelfii. Vírusy, ktoré majú tendenciu zotrvávať v ľudskom tele, sú tiež zvyčajne vírusy, na ktoré si telo vybuduje silný obranný systém.

"Ak vírus zostáva v telových systémoch, potom možno nebude schopný opätovnej infekcie," povedal Johnson portálu Live Science. Značnú hrozbu však predstavuje mutácia vírusu, kvôli ktorej nebude telo schopné si vytvoriť na koronavírus účinnú ochranu.

01 - Modified: 2020-03-06 12:14:55 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus je pre Čínu skúškou. "Nakoniec ju posilní," hovorí uznávaný sinológ 02 - Modified: 2020-03-06 14:49:52 - Feat.: 0 - Title: Ako odlíšiť koronavírus od chrípky? Ťažko, ale existuje jeden zásadný rozdiel, tvrdí virologička 03 - Modified: 2020-03-10 08:31:27 - Feat.: 0 - Title: Prečo COVID-19 tak netrápi deti? Možno aj vďaka iným koronavírusom, tvrdia experti
01 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 02 - Modified: 2024-04-25 17:25:00 - Feat.: - Title: Trojčlenná čínska misia odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung, cieľom misie je dostať sa na Mesiac 03 - Modified: 2024-04-25 14:20:49 - Feat.: - Title: Peking si predvolal nemeckú veľvyslankyňu v spojitosti so zatknutiami za špionáž 04 - Modified: 2024-04-25 10:55:29 - Feat.: - Title: Štátny tajomník rezortu zahraničia Eštok absolvoval konzultácie v Číne v rámci príprav návštevy Fica 05 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 23:17