Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
07.04.2020, 17:30

Teórie vedcov o zdroji koronavírusu: Nielen wu-chanský trh, ale aj farmár či únik z laboratória

Niektorí vedci pripustili, že by koronavírus mohol uniknúť z wu-chanského laboratória. Iní to pokladajú za konšpiráciu. Teórií o vzniku pandémie je oveľa viac.

Divoké zvieratá v klietkach postavených na sebe, na zemi hromady vnútorností vedľa stolice a krvi. Tak podľa Petera Daszaka, lovca vírusov pôsobiaceho v Číne vyše 10 rokov, vyzerá wu-chanské trhovisko považované za miesto, odkiaľ sa pravdepodobne vírus rozšíril. Práve tieto skutočnosti najviac prijímanú teóriu podporujú.

"Sú to perfektné podmienky pre šírenie vírusov. Nielen, že tam ľudia pracujú, hrajú sa tam aj deti. Žijú tam celé rodiny," uviedol Daszak pre CNN. K jeho názoru sa pripojil aj profesor Kolumbijskej univerity Simon Anthony, podľa ktorého sú práve tieto podmienky dôvodom pre toto "najjednoduchšie, najviditeľnejšie a najpravdepodobnejšie vysvetlenie."

Či sa však ľudia nakazili priamo na trhu nie je isté. Túto teóriu rozporuje fakt, že prvý nakazení nemali žiadnu spojitosť s podobnými miestami.

Profesor mikrobiológie Vincent Racaniello z Kolumbijskej univerzity ponúka ďalší variant: zdrojom nákazy mohol byť poľnohospodár, ktorý sa od netopierov nakazil počas zbierania ich trusu. Ten sa používa ako hnojivo.

"U netopierov sa tieto vírusy vyskytujú v črevách a objavujú sa v ich výkaloch zvaných guáno. Ak sa vydáte do jaskýň, kde netopiere prebývajú, sú nimi úplne posiate," opisuje. Racaniello špekuluje, že vírusy sa z výkalov mohli na človeka preniesť potom, čo ich poľnohospodári zbierali a použili ako hnojivo na svojich poliach. Potom sa nákaza mohla začať šíriť z človeka na človeka.

"Vieme, že v Číne je možné jesť netopiere - to je ďalší variant," povedal. "Ale nemyslím si, že je to pravdepodobnejšie ako farmár, ktorý zbiera guáno alebo ten, ktorý sa nakazí od netopiera vo svojej stodole," mieni Racaniello.

Vírus môže prežívať v medzihostiteľoch

Hoci sa vedci na "netopierom pôvode" zhodujú, vírus sa nemusel preniesť na človeka priamo z nich. Podľa Daszdaka sa mohol z týchto cicavcov dostať na hospodárske zvieratá vyskytujúce sa na spomínaných trhoch a až potom na človeka.

"Ak by existoval takzvaný prechodný hostiteľ, zviera, do ktorého sa "netopierí" vírus dostal a z neho sa potom preniesol na človeka, vírus by stále mohol prebývať v hostiteľovi. A tými sú stovky, tisíce týchto zvierat a fariem, kde sa tento vírus môže stále vyskytovať," uviedol Daszdak. To považuje za najväčšie riziko. "Aj keď sa zbavíme ohniska, stále je tu šanca, že by sa tento vírus mohol znovu objaviť," zdôraznil.

Podľa profesora Andrewa Cunninghama z Londýnskej zoologickej spoločnosti sú podobné trhy hlavným kandidátom pre nákazu medzi jednotlivými zvieratami. "Zvieratá sú v strese a stávajú sa priamo vírusovými továrňami," uvádza.

Z radov vedcov sa však ozývajú aj silní odporcovia. "Je úplne jasné, že trh nemal žiadnu súvislosť s pôvodom vírusu, namiesto toho sa len podieľal na zosilnení nákazy, ktorá sa začalo vo Wu-chane šíriť takmer o mesiac skôr," uviedol americký odborník na biologickú bezpečnosť profesor Richard Ebright z Mikrobiologického inštitútu Waksman University v New Jersey.

Vyhrajte 5 x predplatné balíka Digital na rok

Zaregistrujte svoju emailovú adresu cez formulár nižšie a ste v žrebovaní.

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Denný prehľad správ emailom

Dostávajte každý deň nové informácie zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.