StoryEditor

Záhada, ktorá nedáva spať lekárom. Čínsky pacient má koronavírus už viac ako dva mesiace

22.04.2020, 15:36
Autor:
ČTKČTK
Ľudia s pretrvávajúcimi pozitívnymi testami predstavujú jednu z najväčších výziev v ďalšej fáze boja proti epidémii.

Na začiatku februára zistil, že má koronavírus. Liečil sa v dvoch nemocniciach a potom bol prevezený do izolácie, ktorú teraz trávi v byte v karanténnom centre v priemyselnej časti čínskeho Wu-chanu, kde sa nový koronavírus objavil v decembri minulého roka vôbec prvýkrát.

Po viac ako dvoch mesiacoch však testy tvrdia, že je na koronavírus stále pozitívny, opisuje Reuters skúsenosť jedného z pacientov, ktorým sa nedarí koronavírusu zbaviť.

"Už naozaj nemôžem," hovorí zúfalý muž, ktorý kvôli svojmu problému vyhľadal pomoc psychologičky a uvažoval aj o samovražde.

Odpoveď na otázku, prečo má rovnako ako niektorí ďalší pacienti po tak dlhej dobe koronavírus stále v tele, je záhada, ktorá nedáva spať čínskym lekárom zaoberajúcim sa ochorením COVID-19.

Nakazených bez príznakov pribúda

Podľa odborníkov z Wu-chanu ľudí, ktorí nemajú žiadne príznaky, ale testy u nich napriek tomu prítomnosť vírusu stále preukazujú, pribúda.

Hoci sa Číne podarilo šírenie vírusu spomaliť, ľudia s pretrvávajúcimi pozitívnymi testami predstavujú jednu z najväčších výziev v ďalšej fáze boja proti epidémii.

Všetci títo pacienti mali vo chvíli, keď chorobu prekonali, na koronavírus negatívny test, ale neskôr bol výsledok opäť pozitívny. U mnohých to bolo po 50 alebo 60 dňoch, u niektorých aj po 70 dňoch po tom, čo u nich bol koronavírus prvýkrát diagnostikovaný, hovoria wuchanskí lekári.

Znepokojuje to celý svet

Fakt, že u niektorých ľudí vírus pretrváva, znepokojuje celý svet. Mnohé krajiny sa totiž chystajú uvoľniť obmedzenia pohybu a vrátiť sa k pôvodnej ekonomickej aktivite.

Odporúčaná dĺžka izolácie po tom, ako bola osoba koronavírusu vystavená, je po celom svete 14 dní, teraz sa však ukazuje, že vírus môže u niektorých pretrvať dlhšie. Podľa čínskych zdravotných organizácií však zatiaľ neexistujú dôkazy, že by títo ľudia mohli ostatných nakaziť.

Čína zatiaľ nepublikovala štatistiku s údajmi o počte týchto ľudí, u ktorých sa novo koronavírus preukáže, podľa správ z médií a informácií, ktoré má Reuters od čínskych nemocníc, ich však sú najmenej desiatky. V Južnej Kórei je takýchto prípadov cez 90.

Existuje niekoľko teórií

Pre objasnenie tohto javu existuje niekoľko teórií. Niektorí odborníci tvrdia, že títo pacienti sa mohli vírusom nakaziť opakovane, čo by však vyvracalo presvedčenie, že človek si po prekonaní choroby COVID-19 na ňu vytvorí protilátky.

Wuchanský lekár Čao Len sa však domnieva, že táto možnosť je nepravdepodobná, aj keď na jej vyvrátenie nemá dôkazy. "Tí ľudia sú v nemocniciach pod starostlivým dohľadom a po prepustení si uvedomujú riziko, takže zostávajú v izolácii," hovorí.

Tiež riaditeľ kórejského centra pre kontrolu a prevenciu chorôb tvrdí, že je pravdepodobnejšie, že vírus v organizme týchto pacientov pretrval a v určitej chvíli sa reaktivoval.

Niektorí čínski a juhokórejskí zdravotníci sa domnievajú, že v tele týchto pacientov pretrváva nízke množstvo vírusu, ktoré nepredstavuje riziko pre pacienta ani pre jeho okolie.

Obrovská psychická záťaž

Paul Hunter, ktorý pôsobí na Univerzite Východného Anglicka, tvrdí, že veľmi pomalé odbúravanie vírusu bolo predtým v prípade iných ochorení pozorované u pacientov s nízkou imunitou.

Juhokórejské úrady napríklad v roku 2015 uviedli, že pacient s blízkovýchodným syndrómom vírusového ochorenia dýchacích ciest (MERS-CoV), ktorý okrem toho trpel rakovinou lymfatických uzlín, vykazoval prítomnosť vírusu v tele ešte po 116 dňoch.

Nekončiaci boj s koronavírusom pre týchto pacientov predstavuje obrovskú psychickú záťaž. Obyvatelia wuchanského karanténneho centrá v ňom musia stráviť najmenej 28 dní a môžu ho opustiť vo chvíli, kedy majú dvakrát po sebe negatívny výsledok testu.

"Cítim sa dobre a nemám žiadne príznaky, ale testy znova a znova tvrdia, že som na koronavírus pozitívny," hovorí jeden muž v centre. Od konca februára sa nechal otestovať už desaťkrát.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2020-04-22 06:11:27 - Feat.: 0 - Title: Štát Missouri zažaloval Čínu kvôli koronavírusu. Klamali svetu, tvrdí prokuratúra 02 - Modified: 2020-04-14 17:28:17 - Feat.: 0 - Title: Rusko nesuhlasí, aby Čína platila za vznik pandémie koronavírusu 03 - Modified: 2020-04-16 10:41:29 - Feat.: 0 - Title: Čína dokázala otočiť koronavírus v prospech svojej ekonomiky. Takto zarába na pandémii 04 - Modified: 2020-04-16 11:21:16 - Feat.: 0 - Title: USA zisťujú, či koronavírus pochádza z wuchanského laboratória: Čína musí ísť s pravdou von
01 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 02 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 03 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 04 - Modified: 2024-04-23 07:59:43 - Feat.: - Title: Čínska provincia Kuang-tung očakáva storočné záplavy 05 - Modified: 2024-04-23 13:48:23 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 03:07