StoryEditor

USA zisťujú, či koronavírus pochádza z wuchanského laboratória: Čína musí ísť s pravdou von

16.04.2020, 10:44
Autor:
redredČTKČTK
Minister zahraničia USA Mike Pompeo uviedol, že americká vláda vie, že inkriminované trhovisko sa nachádza len niekoľko míľ od laboratória.

Americký prezident Donald Trump v stredu oznámil, že sa jeho vláda snaží zistiť, či koronavírus pochádza z laboratória v čínskom Wu-chane. Americký minister zahraničia Mike Pompeo medzitým povedal, že Peking by "mal ísť s pravdou von" a oznámiť, čo vie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pôvod vírusu zostáva záhadou. Šéf zboru náčelníkov štábov Mark Milley v utorok oznámil, že velenie americkej armády sa prikláňa k názoru, že pôvod terajšej globálnej nákazy je prírodný a že koronavírus nebol vyvinutý v čínskych laboratóriách, ale nemožno to povedať s úplnou istotou.

"Prevažujúce dôkazy naznačujú, že pôvod je prírodný. Iste to však nevieme," povedal Milley.

Americká televízia Fox News v stredajšej reportáži uviedla, že koronavírus pochádza z wuchanského laboratória. Za jeho vývojom však podľa televízie nestála snaha Pekingu vytvoriť biologickú zbraň, ale skôr sa Čína snažila dokázať, že má rovnaké či väčšie schopnosti identifikovať a likvidovať vírusy ako Spojené štáty.

Podľa reportáže sa v laboratóriu, kde sa vykonávajú experimenty s vírusmi, v dôsledku nedostatočných bezpečnostných opatrení niekto koronavírusom nakazil, a nákaza sa potom objavila na neďalekom trhovisku, kde sa predávajú divoko žijúce zvieratá.

Trump: Dôkladne to skúmame

Trump na tlačovej konferencii uviedol, že si je správ o úniku vírusu z laboratória vedomý. "Veľmi dôkladne skúmame túto príšernú situáciu, ktorá sa stala," povedal. Na otázku, či o tom hovoril so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom, americký prezident odpovedal, že to nechce komentovať. "Jednoducho o tom nechcem hovoriť, v tejto chvíli to nie je vhodné," zdôraznil.

Prezident Trump sa po dobu trvania pandémie snaží klásť dôraz na pevné americko-čínske vzťahy. Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomenula, že USA až doteraz záviseli na čínskych ochranných pomôckach, ktorých bol v amerických zdravotníckych zariadeniach zúfalý nedostatok.

Wuchanský inštitút virológie, ktorý je podporovaný štátom, už vo februári odmietol tvrdenie, že bol koronavírus umelo vytvorený v jednom z jeho laboratórií.

Pompeo v rozhovore pre Fox News po tlačovej konferencii Trumpa uviedol, že americká vláda vie, že koronavírus pochádza z Wu-chanu a že inkriminované trhovisko sa nachádza len niekoľko míľ od laboratória.

Nedôverujú čínskym údajom

"Čínska vláda musí ísť s pravdou von," povedal šéf americkej diplomacie s tým, že by Peking mal pomôcť vysvetliť, ako sa vírus začal šíriť.

Podľa vedeckých poznatkov sú zdrojom nového koronavírusy SARS-CoV-2 netopiere.

V utorok denník The Washington Post napísal, že už v januári 2018 varovala americká ambasáda v Číne pred nedostatočnou bezpečnosťou vo wuchanskom inštitúte. V hlásení veľvyslanectvo priamo spomenulo riskantný výskum koronavírusu u netopierov, poznamenal denník.

Stanica CNN poukázala na to, že vo vnútri americkej vlády zaznievajú požiadavky, aby Čína za pandémiu zaplatila. Títo činitelia zároveň uznávajú, že Washington musí v tejto veci konať opatrne do doby, než bude pandémia pod kontrolou a ako budú mať USA viac informácií o pôvode koronavírusu, dodala televízia. To spomenula aj stanica Fox News, ktorej zdroj povedal, že počínanie Číny môže byť tou najdrahšou kamuflážou všetkých čias.

Trump a ďalší politici vyjadrili nedôveru k tvrdeniu Pekingu, že v Číne koronavírusu podľahlo okolo 3-tisíc ľudí a domnievajú sa, že skutočný počet je mnohonásobne vyšší.

​Trump v stredu zopakoval, že USA majú viac potvrdených prípadov, pretože viac testujú. S odkazom na čínske oficiálne údaje o počte infikovaných a mŕtvych Trump poznamenal: "Naozaj tomu niekto verí?"

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2020-04-15 18:44:32 - Feat.: 0 - Title: Špeciál o ochorení COVID 19: Šíri sa koronavírus vzduchom? Pomáha pitie alkoholu? 70 otázok a odpovedí 02 - Modified: 2020-04-15 18:58:15 - Feat.: 0 - Title: Prijali sa bezprecedentné opatrenia. Koronavírus môže spôsobiť nárast bankrotov vlád 03 - Modified: 2020-05-05 13:17:12 - Feat.: 0 - Title: Čo má korona spoločné s ebolou. A koho treba zapojiť do boja proti nákaze 04 - Modified: 2020-04-16 08:17:40 - Feat.: 0 - Title: Kríza koronavírusu má svojich superhrdinov. Takto zachránili globálny finančný systém
01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia 05 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:33