Reuters
StoryEditor

Robil to Husajn aj Kaddáfi, deje sa to v štátoch pred kolapsom, tvrdia o nepokojoch v USA analytici

06.06.2020, 00:00
Autor:
dttdtt
Hromadenie demonštrantov, ich potlačenie a snaha ukázať silu sa podľa veteránov CIA nelíši od úpadku demokracie v štátoch kritizovaných USA.

Vlna súčasných nepokojov v Spojených štátoch, ktorá je reakciou na smrť černocha Georgea Floyda po zásahu polície, pripomína analytikom americkej CIA sledovanie spoločenského rozpadu v zahraničí.

Hromadenie demonštrantov, ich potlačenie a následná snaha amerických úradov ukázať svoju silu a autoritu sa podľa spravodajcov CIA toľko nelíši od úpadku demokracie v štátoch kritizovaných USA.

"Tento druh násilia už som videla," hovorí Gail Heltová, bývalá analytička CIA zodpovedná za monitorovanie situácie v Číne a juhovýchodnej Ázii.

"To isté robia autokrati. Deje sa to v krajinách pred kolapsom. Naozaj ma to znepokojuje," hovorí s tým, že podobnú situáciu videla mnohokrát v Číne alebo v Malajzii.

S názorom súhlasia aj ďalší veteráni CIA a úradníci národnej bezpečnosti.

Slzný plyn kvôli fotke s bibliou

Marc Polymeropoulos, ktorý predtým riadil operácie CIA v Európe a v Ázii, upozornil na to, že polícia v pondelok násilne rozohnala pokojný protest v parku pri Bielom dome, aby sa prezident Donald Trump mohol nechať odfotiť s bibliou pred kostolom.

Proti demonštrantom použila gumové projektily a slzný plyn.

"Pripomenulo mi to situácie, o ktorých som niekoľko rokov informoval z krajín tretieho sveta. Saddám Husajn. Bašár Asad. Muammar Kaddáfí. Tí všetci toto robili," povedal Polymeropoulos s odkazom na despotických vodcov Iraku, Sýrie a Líbye.

Tento dojem podľa analytikov ešte posilnili ďalší činitelia. Americký minister obrany Mark Esper vyzval k "ovládnutiu bojového priestoru" okolo demonštrantov, ako by americké mestá považoval za vojnovú zónu.

Šéf zboru náčelníkov štábu Mark Milley sa zase v uliciach Washingtonu prechádzal vo svojej bojovej uniforme.

Spoločnosť v USA sa rozpadá

"Ako bývalá pracovníčka CIA túto stratégiu dobre poznám," vyhlásila podľa denníka The Washington Post kongresmanka Abigail Spanbergerová, ktorá sa v CIA skôr zaoberala terorizmom a šírením jadrových zbraní.

Bývalí spravodajskí úradníci uviedli, že nepokoje a militaristické reakcie Trumpovho kabinetu patria medzi mnoho merítok úpadku, ktoré by opísali vo svojej správe, ak by písali hodnotenia o Spojených štátoch pre spravodajskú službu inej krajiny.

K ďalším príznakom nefunkčnosti podľa analytikov patrí, že krajina nezvláda koronavírus, je tu stále polarizovanejšia politická klíma či prezidentov pokus zatlačiť na Ukrajinu kvôli politickej "láskavosti" alebo jeho neustále útočenie na spravodajská médiá a novinárov.

Trumpovi priaznivci však prezidentovo správanie a jeho cestu do kostola ocenili ako ukážku sily potrebnej na obnovenie poriadku v desiatkach amerických miest, kde demonštrácie viedli k rabovaniu, požiarom a násiliu.

Ak neovládate, strácate čas

"Je ťažké si predstaviť, že by akýkoľvek iný prezident mal odvahu vyjsť z Bieleho domu takto," povedal niekdajší guvernér Wisconsinu Scott Walker. Niektorým činiteľom dokonca vadilo, že sa pri ceste do kostola ocitli na snímkach po boku Trumpa a začali svoju úlohu na akcii zmenšovať. Napríklad práve Esper a Milley.

"Ak neovládate, strácate čas," povedal v pondelok guvernérom Trump a označil ich za "slabých", pretože podľa neho nepoužili na potlačenie protestov adekvátnu silu. Pritom však sám nenavrhol, ako napätie uvoľniť.

Bývalý americký vyslanec medzinárodnej koalície bojujúcej proti Islamskému štátu Brett McGurk uviedol, že také slová budú USA ešte dlho definovať.

"Je pre nás potom oveľa ťažšie odlíšiť sa od ostatných krajín, ktorých konanie sa snažíme spochybňovať alebo ovplyvňovať," hovorí McGurk.

Americkí predstavitelia v posledných rokoch vyzvali k obmedzeniu zásahov proti demonštrantom napríklad Rusko, Irán, Turecko, Malajziu, Sýriu a ďalšie krajiny. Toto zdanlivé pokrytectvo nezostalo bez odpovede a mnoho štátov už USA vrátilo úder. Mimo inými napríklad Čína, Hongkong alebo Turecko.

01 - Modified: 2020-06-04 18:35:54 - Feat.: 0 - Title: Do nepokojov v USA zasahujú zahraničné sily, tvrdí americká vláda 02 - Modified: 2020-05-30 19:07:26 - Feat.: 0 - Title: Trump vyzval štáty, aby dostali protesty pod kontrolu. Inak nasadí armádu 03 - Modified: 2020-06-01 08:42:34 - Feat.: 0 - Title: Biely dom zažil jeden z najväčších poplachov od 11. septembra, Trumpa presunuli do bunkra 04 - Modified: 2020-06-01 15:20:34 - Feat.: 0 - Title: Môže za situáciu Donald Trump? 05 - Modified: 2020-06-02 05:52:48 - Feat.: 0 - Title: Toto je domáci terorizmus, vyhlásil Trump. Protestujúcim pohrozil armádou
01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:19