StoryEditor

Lukašenko telefonoval s Putinom. Vidíme, čo za tým je, čítali sme manuály farebných revolúcií, vyhlásil

15.08.2020, 13:08
Autor:
ČTKČTK
Dianie v Bielorusku sa podľa Lukašenka týka celého postsovietskeho priestoru a predstavuje nebezpečenstvo presahujúce hranice krajiny.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko sa dnes telefonicky spojil s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, aby s ním prerokoval situáciu v Bielorusku, informuje agentúra TASS. Kremeľ potom uviedol, že obe hlavy štátu vyjadrili nádej, že súčasnú krízu sa podarí čoskoro vyriešiť. Režim v Minsku čelí už týždeň masívnym protestom.

Zámer spojiť sa s ruským prezidentom Lukašenko vysvetlil tým, že dianie v Bielorusku sa podľa neho týka celého postsovietskeho priestoru a predstavuje nebezpečenstvo presahujúce hranice Lukašenkovej krajiny.

"Dnešná ochrana Bieloruska nie je nič menej než ochrana nášho priestoru zväzového štátu, a príklad pre ostatných," vysvetlil prezident. Naráža tak na zmluvu o takzvanom zväzovom štáte, politickom útvare, ktorý Bielorusko a Rusko pred 20 rokmi formálne vytvorili.

O nutnosti ochrániť spojenectvo oboch krajín potom Lukašenko hovoril aj s Putinom. "Tieto problémy by nemali zneužívať deštruktívne sily na to, aby poškodili obojstranne prospešnú spoluprácu medzi oboma krajinami v rámci zväzového štátu," uviedol vo vyhlásení po telefonáte prezidentov Kremeľ.

Hovorí o farebnej revolúcii

Lukašenko už predtým vyjadril obavy, že sa proti jeho krajine rozvíja vonkajšia agresie podľa scenára "farebnej revolúcie". Aktivita týchto protestných hnutí v minulosti viedla k pádu autoritárskych alebo promoskovských vlád v niektorých postsovietskych štátoch, napríklad v Gruzínsku alebo na Ukrajine.

"Nemusia nás uspávať výrokmi o pokojných akciách a demonštráciách. Vidíme, čo za tým je (...) Navyše sme čítali manuály farebných revolúcií," zdôraznil Lukašenko nebezpečenstvo, ktoré podľa neho prebiehajúce protesty predstavujú. Podľa hlavy štátu však väčšina účastníkov demonštrácií nerozumie tomu, čo sa v Bielorusku práve deje. "Tomu rozumejú tí, ktorí to koordinujú a riadia," povedal Lukašenko. Organizátori akcií navyše podľa neho šíria nepravdivé správy.

Lukašenko už v piatok povedal, že do Bieloruska v súvislosti s demonštráciami prišli ľudia z Poľska, Holandska a Ukrajiny, ako aj od ruského opozičného vodcu Alexeja Navalného. To podľa TASS bieloruský prezident hodnotí ako začiatok spomínanej agresie.

Vláda už je takmer sformovaná

Lukašenko sa dnes dotkol mnohých ďalších tém. Okrem iného uviedol, že nová vláda je po prezidentských voľbách z 9. augusta už takmer sformovaná.

Tisíce ľudí v Minsku sa medzitým zišli na rozlúčku s Alexandrom Tarajkovskim, ktorý zomrel v pondelok pri zásahu polície proti protestujúcim. Úrady tvrdia, že muž zomrel pri pokuse hodiť výbušninu na predstaviteľov bezpečnostných síl, o skutočnej príčine jeho smrti však panujú pochybnosti. Ruský opozičný portál Novaja gazeta píše, že podľa očitých svedkov muž žiadnu výbušninu v rukách nedržal. Otec zosnulého médiám oznámil, že mu pred pohrebom nebolo dovolené pozrieť sa na synovo telo.

V Bielorusku pokračujú demonštrácie proti falšovaniu výsledkov volieb hlavy štátu a proti brutálnemu násiliu polície voči demonštrantom. Napriek protestom ústredná volebná komisia oficiálne potvrdila "drvivé víťazstvo" dlhoročného prezidenta Alexandra Lukašenka.

01 - Modified: 2020-08-12 05:36:19 - Feat.: 0 - Title: Cichanovskej zmiznutie: Hodiny ju zadržiavali, zrazu sa objavila v Litve a zverejnila emotívne video 02 - Modified: 2020-08-14 11:41:16 - Feat.: 0 - Title: Cichanovská prelomila mlčanie: Situácia je kritická. S bolesťou sledujem, čo sa v našej krajine deje 03 - Modified: 2020-08-13 19:19:05 - Feat.: 0 - Title: Kto nepodpísal, mal náhle ochorieť. Členovia komisie v Bielorusku potvrdili, že ich nútili sfalšovať výsledky 04 - Modified: 2020-08-14 14:06:43 - Feat.: 0 - Title: Som zatiaľ nažive a nie som v zahraničí, verejne uistil Bielorusov Lukašenko 05 - Modified: 2020-08-14 18:11:12 - Feat.: 0 - Title: Začneme pracovať na sankciách voči zodpovedným za situáciu v Bielorusku, tvrdí Korčok
01 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 02 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 03 - Modified: 2024-04-22 16:16:54 - Feat.: - Title: Ruský súd odsúdil hovorcu spoločnosti Meta v neprítomnosti na 6 rokov väzenia 04 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 05 - Modified: 2024-04-22 12:42:03 - Feat.: - Title: Moskovčan dostal za interview pre Rádio Sloboda päť rokov verejnoprospešných prác
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 10:36