TASR/AP
StoryEditor

Zastrelili ho, tvrdí rodina bieloruského demonštranta. Zverejnili nové video

17.08.2020, 15:11
Autor:
dttdtt
Agentúra AP v nedeľu zverejnila nové video, na ktorom možno vidieť Tarajkovského, ako sa s tričkom znečisteným krvou zrúti na zem.

Nové video zachytávajúce smrť bieloruského demonštranta Alexandra Tarajkovského spochybnilo tvrdenie úradov, podľa ktorých zomrel minulý pondelok po tom, čo mu v rukách explodovala výbušnina.

Na nových záberoch možno Tarajkovského vidieť s rukami nad hlavou pred tým, než sa s krvou na hrudníku zrúti k zemi. Tarajkovského rodina vyzvala na nezávislé vyšetrovanie jeho smrti.

​Smrť tridsaťštyriročného Tarajkovského minulý pondelok šokovala Bielorusko. Stal sa prvou obeťou protestov proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, ktorého sporné víťazstvo vo voľbách vyvolalo po celej krajine masové demonštrácie.

Druhou obeťou sa stal dvadsaťpäťročný Alexander Vichor, ktorý zomrel vo väzbe.

Oficiálna verzia hovorí o explózii

Agentúra AP v nedeľu zverejnila nové video z 10. augusta, na ktorom možno vidieť Tarajkovského, ako sa s tričkom znečisteným krvou zrúti na zem.

To všetko len niekoľko metrov od poriadkovej polície neďaleko stanice metra Puškinskaja v Minsku. Policajti následne ležiaceho muža obkľúčia.

Podľa oficiálnej verzie úradov mal demonštrant pri sebe výbušné zariadenie, ktoré mu explodovalo v rukách a spôsobilo mu smrteľné poranenia.

Úradníci navyše tvrdia, že sa muž snažil zariadenie na políciu hodiť. Nič také však na videu vidieť nie je.

"Je vidieť výstrel"

Ďalšia séria záberov Tarajkovského smrti sa objavila aj na sociálnej sieti Telegram alebo stanici Euroradio. Tarajkovského zachytila s rukami nad hlavou asi desať metrov od polície, ktorá musela vidieť, že v nich nič nemá. Z policajného kordónu sa potom zableskne a demonštrant padá k zemi.

Tarajkovského rodina stanici SKY News oznámila, že tvrdeniam o výbušnine neverí. "V rukách nič nemal. Je vidieť výstrel, potom sa Alexander chytí za hrudník a zrúti sa na zem," uviedla jeho partnerka Elena Germanová, ktorá vyzvala na prešetrenie Tarajkovského smrti medzinárodných odborníkov.

Upozornenie: Video obsahuje násilie. Nie je vhodné pre maloleté osoby a citlivé povahy.

Germanová videla telo svojho partnera v márnici. "Na hrudníku mal zošitú ranu a okolo nej modrinu. Ruky a nohy mal úplne neporušené, nemal tam jedinú podliatinu. Zrejme to bol výstrel do hrude," opísala.

Tisíce demonštrantov si Tarajkovského v sobotu uctili pri stanici metra, kde zomrel. Ľudia sem priebežne nosia kvety a zapaľujú sviečky.

​Hoci Tarajkovského rodina vyzvala protestujúcich, aby sa nezúčastnili zádušnej omše, niekoľko sto ich v sobotu pred kostolom mávalo vlajkami.

Podľa oficiálnych výsledkov v bieloruských prezidentských voľbách získal Lukašenko 80,1 percenta hlasov, opozičný kandidátka Svitlana Cichanovská skončila s 10,1 percentami hlasov. Lukašenkovo ​​víťazstvo však spochybňuje ako opozícia, tak široká verejnosť.

Som pripravená, hovorí Cichanovská

Cichanovská v pondelok vyhlásila, že je pripravená prevziať zodpovednosť a postaviť sa do čela národa. Bielorusko by podľa jej slov malo čo najrýchlejšie pripraviť právny rámec pre nové spravodlivé prezidentské voľby.

"Všetci sa chceme dostať z tohto nekonečného kruhu, v ktorom sme sa ocitli pred 26 rokmi. Som pripravená prevziať zodpovednosť a v tomto období konať ako národný vodca, aby sa krajina upokojila," uviedla Cichanovská vo videonahrávke, ktorú zverejnila v pondelok ráno.

Vo svojom vyhlásení sa tiež obrátila na bezpečnostné sily krajiny, ktoré v minulých dňoch voči protestujúcim zasahovali veľmi tvrdým spôsobom. Policajtov vyzvala, aby prešli na stranu demonštrantov.

"Chcem osloviť všetkých, ktorí teraz slúžia v uniforme. Bielorusi sú ľudia, ktorí neprijímajú násilie, Bielorusi sú veľkorysí a spravodliví. A ak sa rozhodnete nepočúvnuť rozkazy a prejdete na stranu ľudí, odpustia vám, podporia vás, a v budúcnosti vám nebudú nič vyčítať," povedala Cichanovská.

"Koniec koncov všetci tvoríme jeden celok. Sme Bielorusi. Nemáme právo zdvihnúť proti sebe ruku," dodala a ocenila odvahu obyvateľov svojej krajiny.

01 - Modified: 2020-08-16 12:42:20 - Feat.: 0 - Title: Putin potvrdil, že je pripravený pomôcť Bielorusku. Chce reagovať na vonkajšie hrozby 02 - Modified: 2020-08-17 06:29:53 - Feat.: 0 - Title: Rozhovor s Bielorusmi: Ľudia si už nedokázali predstaviť budúcnosť 03 - Modified: 2020-08-17 06:44:13 - Feat.: 0 - Title: Policajti sú mimoriadne krutí, aj na bieloruské pomery, opisuje situáciu odborník na Lukašenkov režim 04 - Modified: 2020-08-17 09:24:04 - Feat.: 0 - Title: Ruská vojenská pomoc Bielorusku by bola inváziou, varuje litovský minister
01 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 02 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu 04 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 05 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 01:30