Reuters
StoryEditor

Nebojácna starenka hrdinkou Bielorusov. Kvôli vlajke sa pustila aj do bitky s policajtom

30.08.2020, 12:37
Autor:
ČTKČTKkhkh
Dôchodkyňa Nina Baginská je výraznou postavou bieloruských protestov.

Drobná sedemdesiatnička je medzi bieloruskými demonštrantmi legendou. Podľa Rádia Slobodná Európa išla prvýkrát protestovať už v roku 1988 a neprestala ani po páde Sovietskeho zväzu.

"Nechodím na protesty kvôli nejakému vzrušeniu. Je to moja povinnosť. Nie som zviera, aby som len jedla a nemyslela na svojich potomkov," znie jedna z citácií, ktorú jej Bielorusi prisudzujú.

"Nahnevala ma tá nespravodlivosť - sociálna, politická i národná. Tak som si povedala: Ak nie si nepodarok alebo otrok, musíš brániť svoju krajinu a svoju vlasť," hovorí ďalší citát.

Ťažko však povedať, či to odvážna babička naozaj povedala.

Súčasný režim prezidenta Alexandra Lukašenka však Baginská nazýva fašistický a v boji proti nemu už roky podstupuje nielen noci v cele.

Za svoju činnosť platí aj doslova, štát jej totiž kráti dôchodok. "Najskôr o dvadsať percent, ale potom vydali nový zákon a teraz už je to päťdesiat percent," popisovala vlani.

Zakázaná vlajka

Hrdinka protestujúcich Bielorusov si so sebou nezabúda vziať ani zakázanú historickú vlajku, ktorá sa najmä tento rok stala výrazným symbolom odporu voči Lukašenkovi. Sama Baginská sa s ňou preslávila už v roku 2006, kedy ju odfotili, ako stojí osamotená proti zástupu policajtov.

O svoj bielo-červený prápor sa pritom neváha ani pobiť. Kamery ju v stredu zachytili, ako na minskom námestí Nezávislosti beží za policajtom, ktorý jej vlajku zabavil. Baginská o ňu nemá v pláne prísť, a tak strážcu zákona zozadu zatiahne za uniformu a začne sa s ním o svoj majetok preťahovať.

To sa jej nakoniec nepodarí a policajt odchádza. Naštvaná dôchodkyňa potom zo zlosti kopne jeho kolegu, ktorý jej bráni v ceste. O dve hlavy vyšší muž ju našťastie pre ňu nechá ísť. Iní také šťastie nemali, bieloruské väznice sú plné zbitých demonštrantov aj tých, ktorí jednoducho len išli práve po ulici.

​Na ďalšom proteste už má Baginská novú vlajku. A ľudia tlieskajú, keď ju vidia. O tom, čo na protestoch zažíva, žena hovorí otvorene.

"Začali po nás hádzať dymovnice, použili vodné delá. Strieľali. Videla som krv mladých ľudí," vyčítala vojakom za ostnatým plotom. Na odpoveď, že len plnili rozkazy, vykríkla: "Neplňte ich!" Do bariéry potom zastrčila niekoľko kvetín.

"V minulosti som bývala smutná, hlavou mi bežali myšlienky: Bože, ako dlho ešte? Hovorila som si: Budú ľudia umierať pod touto fašistickou diktatúrou, pod touto vládou, ktorá je proti ľuďom, proti národu? Ale teraz keď vidím, koľko ľudí chodí na protesty, som stopercentne presvedčená, že ľudia zvíťazia a že táto fašistická vláda opustí našu krajinu a možno aj celý svet," dúfa Baginská v slobodné Bielorusko.

Minskom prechádza Pochod žien

V krajine naďalej pokračujú protesty, aj keď v menšom meradle než počas predošlých víkendov. V metropole bol v sobotu hlavnou akciou opozície Pochod žien, ktorého sa podľa portálu Tut.by zúčastnilo viac ako 10-tisíc ľudí, podľa spravodajcu agentúry TASS zhruba niekoľko tisíc.

Cestu protestnému pochodu na zjavný pokyn orgánov prehradili zelené nákladné aj iné autá. Príslušníci špeciálnych policajných síl OMON dav údajne rozdelili na dve časti, avšak zrejme nešlo o násilný zásah.

Na chodníkoch pozdĺž trasy pochodu stáli policajné vozidlá, vrátane takzvaných antonovov, ktoré obvykle odvážajú zadržaných.

Šírili sa informácie o odoberaní akreditácií novinárom, ktorí udalosti v krajine kryjú pre zahraničné médiá.

Podľa serveru Tut.by o ne prišlo len za sobotu devätnásť mediálnych pracovníkov. Väčšinou ide o Bielorusov reportujúcich pre britskú BBC, agentúry Reuters, AP a AFP či stanicu Rádio Sloboda.

Ďalšie protestné akcie sa podľa informácií zo sociálnych sietí a podľa Tut.by konali napríklad aj v Gomel, Vitebsku, Grodno či v Breste. Ich rozsah bol však zrejme menší.

01 - Modified: 2021-08-12 14:59:38 - Feat.: - Title: V Bielorusku zadržali Lukašenkovho súpera z volieb, dôvody nie sú známe 02 - Modified: 2021-06-14 09:27:36 - Feat.: - Title: Mohli sme s Mečiarom skončiť ako Bielorusi? 03 - Modified: 2021-06-14 09:27:40 - Feat.: - Title: Ako sa bráni uzurpátor? 04 - Modified: 2021-06-14 09:27:46 - Feat.: - Title: Prečo boli hrdinkami protestov ženy v bielom? 05 - Modified: 2021-06-14 09:27:51 - Feat.: - Title: Ako prebiehajú voľby pod taktovkou Lukašenka?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 12:06