Reuters
StoryEditor

Vojna na Kaukaze: Arméni hrozia Azerbajdžanu zbraňami veľkého plošného účinku

29.09.2020, 14:49
Autor:
ČTKČTK
Podľa vyhlásení z oboch strán si boje, ktoré vypukli v nedeľu ránu, vyžiadali už desiatky mŕtvych.

Boje medzi arménskymi a azerbajdžanskými silami pri horskej enkláve Náhorný Karabach opäť pokračovali aj cez noc, uviedla dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na azerbajdžanské ministerstvo obrany. Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev dnes uviedol, že pri arménskom ostreľovaní prišlo o život desať civilistov a ďalšie tri desiatky utrpeli zranenia. Arménske ministerstvo zahraničia naopak oznámilo, že pri dnešnom ostreľovaní arménskeho mesta Vardenis bol zabitý civilista.

"Bohužiaľ, počet zabitých civilistov u nás rastie. K dnešnému dňu bolo zabitých desať občanov, vrátane rodiny skladajúcej sa z piatich ľudí," vyhlásil Alijev podľa agentúry Interfax pri preberaní poverovacích listín od nového pakistanského veľvyslanca. Hovorkyňa azerbajdžanskej diplomacie vyhlásila, že Baku vníma arménske ostreľovanie osád ako vojnový zločin.

K ukončeniu bojov vyzval dnes znepriatelené strany šéf americkej diplomacie Mike Pompeo. Nemecká kancelárka Angela Merkelová podľa vládneho hovorcu v telefonických rozhovore s prezidentom Alijevom a arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom zdôraznila, že strany musia prestať bojovať a vrátiť sa za vyjednávací stôl. Francúzsko opäť dalo najavo zámer zapojiť Minskú skupinu, vedenú Ruskom, aby spolu s Francúzskom a USA prispela ku sprostredkovaniu rokovaní medzi znepriatelenými stranami. O situácii má za zatvorenými dverami rokovať Bezpečnostná rada OSN.

Navzájom sa obviňujú

Nepriateľské sily sa snažili získať stratené pozície protiútokmi v smere na Füzuli, Džebrail, Agdere a Terter, uviedlo ráno azerbajdžanské ministerstvo obrany.

Arménske ministerstvo obrany naopak obvinilo azerbajdžanské sily z ostreľovania a náletu na posádku pohraničného mesta Vardenis, ležiaciho priamo na území Arménska a ďaleko od Náhorného Karabachu. Po zásahu azerbajdžanským dronom tam podľa ministerstva vzbĺkol civilný autobus.

Rezortná hovorkyňa Šušan Stepanjanová ako dezinformáciu poprela azerbajdžanské tvrdenie, že práve z okolia mesta Vardenis na východe Arménska ostreľovalo arménske delostrelectvo pohraničné oblasti na západe Azerbajdžanu. Podľa Baku na toto ostreľovanie azerbajdžanská strana len "adekvátne odpovedá".

Arménske ministerstvo obrany podľa Interfaxu pohrozilo nasadením zbraní veľkého doletu a veľkého plošného účinku v odvete za azerbajdžanské ostreľovanie z ťažkých raketometov TOS a Smerč, ktoré "menia logiku bojových akcií a dvíhajú ich na novú úroveň".

Hlásia desiatky mŕtvych

Boje medzi znepriatelenými stranami prepukli v nedeľu ráno. Agentúra Reuters ich dnes označila za najhoršie od 90. rokov minulého storočia. Podľa vyhlásení z oboch strán si vyžiadali už desiatky mŕtvych. Baku aj Jerevan pristúpili k mobilizácii záloh a vzájomne sa obvinili z útokov.

Spor o Náhorný Karabach - enklávu v juhozápadnom Azerbajdžane s prevažne arménskym obyvateľstvom - panuje medzi Arménskom a Azerbajdžanom dlhodobo. Ozbrojený konflikt vypukol v roku 1988 a Náhorný Karabach sa s podporou Arménska odtrhol od Azerbajdžanu v krvavej vojne, ktorá si podľa odhadov vyžiadala na 30-tisíc mŕtvych a ktorej výsledkom boli státisíce utečencov.

V súčasnej dobe sa enkláva a priľahlý Lačinský koridor, vedúci do Arménska, nachádzajú pod vojenskou kontrolou Arménska, zatiaľ čo Azerbajdžan považuje územie za okupované.

01 - Modified: 2020-09-27 11:52:53 - Feat.: 0 - Title: V Náhornom Karabachu to vrie. Arménsko a Azerbajdžan sa navzájom obviňujú z útokov 02 - Modified: 2020-09-28 06:44:32 - Feat.: 0 - Title: Arménsko hovorí o vyhlásení vojny. Boje v Náhornom Karabachu pokračovali delostreleckou bitkou
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-17 10:12:12 - Feat.: - Title: Francúzsko na nás svojimi krokmi vyvíja nátlak, reaguje Azerbajdžan na obvinenia Paríža 03 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-16 11:57:35 - Feat.: - Title: Arménsko obvinilo Azerbajdžan z "dokončenia etnických čistiek" 05 - Modified: 2024-04-15 11:44:26 - Feat.: - Title: Azerbajdžan obvinil Arménsko, že vedie mediálnu kampaň na pôde Medzinárodného súdneho dvora
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:57