Reuters
StoryEditor

Trumpov lekár informoval o stave prezidenta: Má príznaky ako kašeľ či únava, horúčku nie

03.10.2020, 18:59
Autor:
ČTKČTK
Sean Conley opakovane zdôrazňoval, že prezidentovi aktuálne nie je podávaný dodatočný kyslík.

Americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorý sa nakazil koronavírusom, sa darí veľmi dobre, nepotrebuje kyslíkovú liečbu a nemá horúčku. Dnes to pred vojenskou nemocnicou, kde je šéf Bieleho domu hospitalizovaný, uviedol jeho ošetrujúci lekár Sean Conley.

​Koronavírus sa u Trumpa preukázal vo štvrtok večer, v noci na dnes (piatok miestneho času) bol potom prepravený vrtuľníkom do nemocnice Waltera Reeda v Marylande neďaleko Washingtonu.

Do vrtuľníka nastúpil šéf americkej exekutívy sám, mal na sebe oblek a rúško a zamával novinárom. Objavil sa následne aj vo videu na twitteri, v ktorom ohlásil, že vývoj je dobrý.

Trump je podľa Conleyho už viac ako 24 hodín bez horúčky. Lekár však potvrdil, že u prezidenta sa prejavili príznaky choroby covid-19, ako sú napríklad kašeľ či únava. Conley tiež opakovane zdôrazňoval, že prezidentovi "v túto chvíľu" nie je podávaný dodatočný kyslík.

Zdroje agentúr tvrdia niečo iné

Agentúra AP následne s odvolaním sa na nemenovaný zdroj uviedla, že stav prezidenta bol v posledných 24 hodinách veľmi znepokojujúci, ale zlepšil sa po nastúpení do nemocnice. Obdobnú informáciu s odkazom na nemenovaný zdroj priniesla tiež agentúra Reuters. Nadchádzajúcich 48 hodín bude z hľadiska Trumpovej liečby podľa zdroja kľúčových. Tieto informácie sa tak mierne rozchádzajú s tvrdením Trumpovho lekára, že priebeh liečby je bez komplikácií.

Zdroj AP tiež uviedol, že Trump v piatok - ešte pred hospitalizáciou - musel byť v Bielom dome pripojený na kyslíkový prístroj.

Podstupuje experimentálnu liečbu

Conley uviedol, že Trump dostal prvú dávku remdesiviru, čo je antivirotikum, ktoré je podávané vnútrožilovo a vyvinul ho tím americkej firmy Gilead Sciences vedený Čechom Tomášom Cihlářom pôvodne proti ebole. Podľa doterajších poznatkov môže remdesivir u pacientov s covidom-19 skrátiť dobu hospitalizácie. Trump podľa Conleyho tiež podstupuje experimentálnu liečbu liekom REGNO-COV2, ktorý funguje na báze monoklonálnych protilátok a vyvinula ho firma Regeneron. Ďalej potom prezident dostáva zinok, vitamín D, aspirín, famotidín a melatonín.

Kedy presne bude Trump z nemocnice prepustený, nie je jasné, Conley dnes dával najavo, že prezident neprestal úradovať a povedal, že sa cítil, ako by bol schopný z nemocnice odísť.

Ďalej lekár zdôraznil, že prezident sa teší dobrému zdraviu a nemá kontraindikácie, okrem toho, že má "miernu nadváhu" a má 74 rokov. Zdôraznil tiež, že k hospitalizácii Trumpa viedla opatrnosť, pretože je prezident Spojených štátov. Conleyho na brífingu sprevádzal niekoľkočlenný tím lekárov v bielych plášťoch, ktorí sa o Trumpa starajú.

Prvá dáma Melania Trumpová, ktorá mala tiež pozitívny test na koronavírus, sa lieči doma. Podľa Conleyho si jej stav hospitalizáciu nevyžaduje.

01 - Modified: 2020-10-02 08:57:55 - Feat.: 0 - Title: Kung-flu, odmietanie rúšok či problematický liek. Ako Trump podceňoval pandémiu 02 - Modified: 2020-10-02 17:24:59 - Feat.: 0 - Title: Trumpov volebný súper mal negatívny test
01 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 02 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 03 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 04 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 05 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:32