TASR/AP, RusBal
StoryEditor

Čo ak Rusko použije chemické či jadrové zbrane? Na prípadnej reakcii už pracuje americký Tiger Team

24.03.2022, 21:07
Autor:
ČTKČTK
Putinove ďalšie kroky vzbudzujú bezprostredné obavy, mohol by sa totiž uchýliť k použitiu zbraní hromadného ničenia.

Biely dom v tichosti zostavil tím amerických bezpečnostných predstaviteľov, ktorý má načrtnúť scenáre, ako by Spojené štáty a ich spojenci mali reagovať, ak by ruský prezident Vladimir Putin - frustrovaný nedostatočným pokrokom na Ukrajine alebo odhodlaný varovať západné krajiny pred zasahovaním do vojny - použil svoje zásoby chemických, biologických alebo jadrových zbraní. Napísal americký denník The New York Times.

Skupina známa ako Tiger Team sa tiež zaoberá tým, ako reagovať, ak Putin na území NATO zaútočí na konvoje privážajúce zbrane a pomoc na Ukrajinu, píše denník s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov ktorí sú do procesu zapojení.

Podľa informácií novín sa spomínaný tím, ktorý sa schádza v utajení trikrát týždenne, zaoberá aj otázkou, ako reagovať, ak by Rusko vojnu rozšírilo do susedných krajín, vrátane Moldavska a Gruzínska, a ako pripraviť európske štáty na masívnu utečeneckú vlnu.

USA varujú pred hrozivými následkami

Ešte pred mesiacom sa takéto scenáre zdali byť skôr teoretické. Dnes však od Bieleho domu až po bruselské veliteľstvo NATO začína byť jasné, že Rusko by mohlo siahnuť po najsilnejších zbraniach vo svojom arzenále, aby sa dostalo z patovej vojenskej situácie, píše denník.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v stredu zdôraznil naliehavosť príprav a prvýkrát novinárom povedal, že aj keď by Rusi použili zbrane hromadného ničenia iba na Ukrajine, mohlo by to mať "hrozivé následky" pre obyvateľov krajín NATO.

Zdalo sa, že hovoril o obavách, že by sa chemické alebo rádioaktívne mraky mohli preniesť cez hranice Ukrajiny. Jednou zo skúmaných otázok je, či by takéto vedľajšie škody boli považované za "útok" na NATO podľa jeho charty, čo by si mohlo vyžadovať spoločnú vojenskú reakciu.

Podľa úradníkov zapojených do procesu, ktorí hovorili pod podmienkou anonymity, bol súčasný tím vytvorený dokumentom podpísaným bezpečnostným poradcom Bieleho domu Jakom Sullivanom 28. februára, teda štyri dni po začatí ruskej invázie na Ukrajinu.

Na reakcii na možnú ruskú agresiu voči Ukrajine predtým experti pracovali v zákulisí niekoľko mesiacov. Tento tím hral ústrednú úlohu pri príprave plánu rozsiahlych sankcií, posilňovaní vojenských jednotiek v krajinách NATO a vyzbrojovaní ukrajinskej armády.

Biden je zdržanlivý

Jedným z hlavných aspektov, ktorými sa Tiger Team zaoberá, je otázka, kde sa nachádza hranica, ktorá by mohla prinútiť Severoatlantickú alianciu použiť na Ukrajine vojenskú silu.

Biden dal jasne najavo, že sa k takémuto kroku stavia veľmi zdržanlivo, pretože sa obáva, že priama konfrontácia s Ruskom by mohla viesť k tretej svetovej vojne.

Druhý odborný tím, ktorý bol tiež vytvorený na základe Sullivanovej internej správy z 28. februára, sa zaoberá možnosťami, ako môžu Spojené štáty v dôsledku Putinovej invázie zlepšiť svoje geopolitické postavenie v dlhodobom horizonte.

V Bielom dome panuje presvedčenie, že Putin urobil obrovskú strategickú chybu, ktorá na dlhé roky zníži postavenie Ruska, ochromí jeho ekonomiku a odradí potenciálnych spojencov. Časť amerických predstaviteľov však upozorňuje, že na takéto závery môže byť ešte príliš skoro.

Bezprostredné obavy vzbudzuje otázka, aký by mohol byť Putinov ďalší krok. Zdroje, na ktoré sa odvoláva The New York Times, sa domnievajú, že šanca, že sa Putin uchýli k odpáleniu jadrovej zbrane, je malá.

Neustále ruské pripomienky, že Rusko má svoj jadrový arzenál pripravený a mohlo by ho použiť v reakcii na čokoľvek, čo vníma ako "existenčnú hrozbu", ale uviedli Washington do stavu vysokej pohotovosti.

V stávke je viac ako Ukrajina

Jeden z amerických predstaviteľov povedal, že Biden naďalej pevne trvá na tom, že sa americké jednotky do bojov na Ukrajine nezapoja.

Zdroj však poznamenal, že podľa Bidenovej administratívy by bolo chybou dôkladne neskúmať prípadné hranice, po prekročení ktorých by prezident zmenil svoj postoj, alebo sa nepripraviť na riešenie následkov použitia zbraní hromadného ničenia.

Vysokopostavený predstaviteľ Bidenovej administratívy uviedol, že akékoľvek použitie "malej" taktickej jadrovej bomby Ruskom, napríklad vo vnútri Ukrajiny a nezameranej na člena NATO, by znamenalo, že na nezapojenie USA či NATO do vojny už nemožno vsadiť.

Odmietol ale oznámiť, o akých reakciách sa diskutuje. Zároveň povedal, že americké spravodajské služby a spravodajské služby ďalších krajín NATO nezaznamenali žiadne aktivity ruských vojenských predstaviteľov, ktoré by naznačovali prípravy na použitie jadrovej zbrane.

Dodal však, že počas interných diskusií predstavitelia Bidenovej administratívy nabádali k opatrnosti, pretože v stávke je viac ako Ukrajina.

01 - Modified: 2022-03-24 17:14:27 - Feat.: 0 - Title: SLEDUJEME ONLINE: Ak Rusko použije chemické zbrane, NATO bude reagovať, odkázal Putinovi Biden 02 - Modified: 2022-03-07 07:29:09 - Feat.: 0 - Title: Svet sa len tesne vyhol jadrovej katastrofe, znie z USA. Rusi označili ostreľovanie za lož 03 - Modified: 2022-03-07 15:10:54 - Feat.: 0 - Title: Čo spraviť v prípade jadrového výbuchu? Uznávaný profesor medicíny katastrof radí, ako reagovať 04 - Modified: 2022-03-11 10:46:57 - Feat.: 0 - Title: Chemické zbrane môžu prinútiť NATO k reakcii, naznačil britský minister
01 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 02 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 03 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 04 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 05 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:54