StoryEditor

„Milí moji, kde na to vezmete,“ kritizoval Zeman českú vládu

18.02.2014, 13:00
Český prezident sa oprel okrem iného do zásahu Českej národnej banky proti korune.

Český prezident Miloš Zeman bol v rozpakoch pri čítaní programového vyhlásenia vlády Bohuslava Sobotku. Našiel v ňom pätnásť základných rozdielov oproti koaličnej zmluve, ktorú uzavreli ČSSD, ANO a KDU–ČSL. Vznik vlády ale označil za sobáš z rozumu, ktorý bol po voľbách jediným možným riešením. V parlamente sa oprel do zásahu Českej národnej banky proti korune.

Milí moji a kde na to vezmete?“ povedal Zeman v parlamente, v ktorej vystúpil pred hlasovaním o dôvere vlády v reakcii na jej program. Keby dokázal minister financií a šéf hnutia ANO Andrej Babiš nájsť toľko peňazí v rozpočte, aby vláda svoje sľuby zaplatila, mohol by byť podľa neho kandidátom na Nobelovu cenu.

Zemana prekvapilo to, že v koaličnej zmluve strany hovoria o znížení DPH na lieky, knihy a prípadne na ďalšie veci, ale že v programovom vyhlásení sa hovorí už len o liekoch. To je jeden z rozdielov medzi dvoma dokumentmi – koaličnou zmluvou a programovým vyhlásením, ktoré dostal na stôl.

Úplne súhlasím s tým, že v rozpočte sú obrovské rezervy. Plytvané výdavky a predražené verejné obstarávanie,“ vyhlásil prezident Zeman na adresu vlády, ktorá sa kvôli odmietavému postoju ANO a KDU – ČSL nezhodla pri rokovaní o vláde na zvýšenie niektorých daní, ako o to usilovala sociálna demokracia.

Hlbokú nespokojnosť vyslovil Miloš Zeman nad zásahom bankovej rady Českej národnej banky proti kurzu českej koruny. Centrálna banka tým podľa neho spomalila vstup krajiny do eurozóny.

Za kľúčové zákony, ktoré by mala vláda prijať, označil služobný zákon alebo zákon o preukázaní pôvodu príjmov, ktorý podľa neho pomôže v boji proti korupcii. „Predpokladám, že sa stretnem s vládou a že sa stretnem s vami,“ povedal pred rokovaním o „zákone zákonov“ , za ktorý označil štátny rozpočet.

"Jediný spôsob , ako prekonať nezamestnanosť , sú investície a to investície veľkého rozsahu ,“ povedal prezident Zeman.
Z krízy sa musíme preinvestovať ,“ zdôraznil. Ako príklad označil Jakuba Krčína z Jelčan, ktorý pred stáročiami budoval rybnikársky systém v južných Čechách.

Zeman vláde odporučil škandinávsky sociálny model 

Vo svojom prejave pred poslancami hovoril prezident o potrebe vízie. Kritizoval čechocentrismus a odporučil vláde, aby sa inšpirovala v úspešnejších európskych krajinách. Výslovne zmienil víziu sociálneho štátu, ako ho realizovali škandinávske krajiny.

"Najlepšie sa s krízou vyrovnali škandinávske krajiny ,“ vyhlásil. Spomenul pritom, že vo Švédsku dosahuje najvyššie zdanenie vysoko príjmových skupín 56 percent a Dáni majú jedinú jednotnú sadzbu DPH vo výške 25 percent. "Pritom podľa Eurobarometra sú najšťastnejšíou krajinou v Európe ,“ uviedol Zeman.

Pre krajiny s fungujúcim sociálnym modelom je ale podľa neho typická nielen vysoká miera zdanenia, ale aj to, že vybrané peniaze smerujú do oblastného rozvoja ľudského potenciálu, nech je to školstvo alebo zdravotníctvo. "Snažme sa hľadať inšpiráciu tam , kde sú preukázateľne úspešnejší než zvyšok Európy,“ vyzval politikov prezident.

Bohatí by podľa ministra financií a šéfa hnutia ANO Andreja Babiša pokojne radi platili vyššie dane. „Ale za podmienky, že by mali pocit , že sa hore nekradne,“ povedal Babiš v reakcii na vystúpenie prezidenta Miloša Zemana v parlamente. "rčite čakám veľký stret o rozpočet,“ pritakal prezidentovi Babiš.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zabudnite na Benku? Čaká sa na správnu obývačku
01 - Modified: 2024-03-18 12:22:39 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je pri vedomí. Ostáva v pražskej nemocnici, dĺžku hospitalizácie nemožno predpovedať 02 - Modified: 2024-03-10 10:00:00 - Feat.: - Title: Nech zostane aj našim deťom. Ako idú Česi meniť dôchodky 03 - Modified: 2024-03-10 10:28:55 - Feat.: - Title: Česi na nás použili slovenský recept: suverénnu zahraničnú politiku 04 - Modified: 2024-02-06 11:16:37 - Feat.: - Title: Desať Fialových rokov 05 - Modified: 2024-01-26 12:31:15 - Feat.: - Title: Prísnejšie pravidlá pre držiteľov zbraní. Českí poslanci jednohlasne schválili nový zákon
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:51