StoryEditor

Na internete sa šíri hrozba o sérii útokov po celom svete, reagovala aj FBI

21.11.2015, 21:56

Radikáli z organizácie Islamský štát (IS) údajne na nedeľu plánujú niekoľko veľkých teroristických útokov po celom svete. Podľa serveru denníka International Business Times pred tým dnes varovalo aktivistické hnutie Anonymous. Terčom atentátov sa má znovu stať Paríž a ďalej niektoré miesta v Taliansku, Indonézii, Libanone i Spojených štátoch.

Jeden z veľkých twitterovských účtov pod názvom Anonymous však poprel, že by správy o možných útokoch pochádzali odtiaľ.

K hrozbe teroristického útoku v Atlante sa vyjadrila aj americká FBI. Tá potvrdila, že k nahláseniu hrozby skutočne došlo. Americkí vyšetrovatelia ju však nepovažujú za dôveryhodnú.

Hnutie Anonymous je medzinárodnou sieťou počítačových hackerov a aktivistov, ktoré podniká kybernetické útoky menom obrany slobodného internetu. V reakcii na parížske atentáty z 13. novembra, pri ktorých zahynulo 130 ľudí, vyhlásili aktivisti IS vojnu na internete. V utorok oznámili, že napadli už 5500 účtov na Twitteri, ktoré patria práve islamistom napojeným na IS.

V rámci svojej činnosti proti radikálnym islamistom údajne Anonymous zhromaždili dáta, ktoré vypovedajú o útokoch chystaných na nedeľu. V Európe by sa cieľom teroristických útokov mali stať verejné podujatia v Paríži, Ríme a Miláne, ďalšie atentáty by sa mohli podľa Anonymous odohrať v Indonézii a Libanone. V Spojených štátoch je vraj teroristickým útokom ohrozená Atlanta.

"Cieľom je zabezpečiť, aby sa celý svet alebo aspoň ľudia, ktorí sa na tieto akcie chystajú, dozvedeli, že sa objavili hrozby a že existuje možnosť útoku. Ďalším cieľom je, aby DAIŠ vedel, že svet vie, a zrušil útoky," uviedol údajne Anonymous. DAIŠ, v anglickom prepise Daesh, je skratka používaná pre IS v arabskom svete.

Hnutie údajne informovalo o hroziacom nebezpečenstve príslušné úrady, ktoré ale vraj nekonali, a preto sa Anonymous rozhodol informácie zverejniť. Dôkazy o ohrození zástupcovia hnutia vraj odovzdali britským spravodajcom z MI5, americkým službám CIA a FBI a austrálskej vláde.

Toto sú miesta s možnou aktivitou IS, ktoré zverejnil Anonymous:

-Cigales Electroniques with Vocodecks, RE-Play & Rawtor at Le Bizen (koncert v Paríži)

-Concrete Invites Drumcode: Adam Beyer, Alan Fitzpatrick, Joel Mull at Concrete (konferencia v Paríži)

-Demonstration by Collectif du Droit des Femmes (demonštrácia v Paríži)

-Feast of Christ the King celebrations (oslava Ježiša Krista v Ríme/celosvetovo)

-Al-Jihad, One Day One Juz (Indonézia)

-Five Finger Death Punch (Miláno)

-University Pastoral Day (univerzitný pastoračný deň v Holy Spirit University of Kaslik, v Libanone)

-WWE Survivor Series (aréna Philips, Atlanta, USA)

Anonymous prednedávnom vyhlásilo vojnu Islamskému štátu. "Spustíme proti vám dosiaľ najväčšiu operáciu. Očakávajte mnoho kybernetických útokov. Vojna bola vyhlásená. Pripravte sa. Neodpúšťame a nezabúdame," zakončil predstaviteľ Anonymous bez uvedenia bližších detailov. Viac o tejto vojne čítajte tu.

Hnutie Anonymous (Anonymní) je medzinárodnou komunitou aktivistov v oblasti počítačového hackerstva. Na konte majú kybernetické útoky na mnohé svetové korporácie, vládne úrady či sociálne siete.

01 - Modified: 2007-11-15 18:23:00 - Feat.: 0 - Title: Považuje správu AI o diskriminácii Rómov za účelovú a zavádzajúcu
01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 04 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 05 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:06