StoryEditor

Separatisti porušujú prímerie. O život prišli štyria vládni vojaci

16.02.2015, 09:23
Po útoku separatistov prišli o život štyria ukrajinskí vojaci.

Od nedeľňajšej polnoci, keď začalo na východe Ukrajiny platiť prímerie medzi vládnymi silami a proruskými separatistami, prišli o život štyria príslušníci ukrajinskej armády. Proruské sily pokračujú v útokoch na strategicky dôležitý železničný uzol Debaľceve, a to napriek dohode o prímerí. Potvrdili to dnes vojenské zdroje v Kyjeve. O intenzívnej paľbe informovali aj miestni obyvatelia.

Rakety aj tanky

Ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk upozornil, že proruskí separatisti v nedeľu viackrát hrubo porušili dohodu o prímerí, keď ostreľovali pozície ukrajinskej armády i civilné objekty v meste. Tymčuk informoval o "opakovaných sa pokusoch o útok" a deklaroval, že ostreľovanie mesta Debaľceve je intenzívnejšie ako pred uzavretím prímeria.

Hovorca ukrajinskej armády Anatolij Steľmach spresnil, že separatisti používajú aj raketové systémy Grad a tanky, aby útočili na vládne sily a dostali rozkaz dobyť Debaľceve za každú cenu. Ukrajinské jednotky dali separatistom návrh na  zastavenie paľby a slobodný odchod z mesta, avšak bez zbraní, vojenskej techniky a munície.

Podľa RIA Novosti je situácia napätá aj v Horlivke v Doneckej oblasti, kde proruské sily ovládajúce mesto kontaktovali misiu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, aby vyvinuli nátlak na velenie vládnych jednotiek a žiadali zastavenie ich útokov.

OSN vyzýva na rešpektovanie dohody

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun je znepokojený neutíchajúcimi bojmi v oblasti. Obe strany konfliktu vyzval na bezpodmienečné dodržiavanie prímeria, ktoré platí od nedeľňajšej polnoci.

Znepokojenie v súvislosti s prípadmi porušovania prímeria na východe Ukrajiny vyjadril v noci nadnes vo svojom vyhlásení aj britský premiér David Cameron, ktorý v nedeľu telefonoval s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

Obaja politici konštatovali, že rozsah vojenských operácií od nadobudnutia platnosti prímeria výrazne poklesol, napriek tomu však opakovane došlo k porušeniu prímeria, a to najmä v oblasti mesta Debaľceve.

V Donecku sa situácia stabilizuje

Noc v meste Doneck, ktoré bolo v uplynulých týždňoch dejiskom prudkých bojov o tamojšie letisko, bola dnes pokojná, informovala miestna radnica. Situácia v meste a okolí sa podľa miestnych úradov postupne stabilizuje.

Velenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky dnes deklarovalo, že bude rešpektovať dohody uzavreté minulý piatok v Minsku, informoval dnes námestník veliteľa ozbrojených síl Doneckej ľudovej republiky Eduard Basurin. Súčasne upozornil, že vládne sily pripravujú ďalšie provokácie, keďže sťahujú svoje jednotky do oblasti Artemivska, Myronivska a Luhanska, aby vzápätí "mohli protivníka obviniť z porušenia minských dohôd".

Basurin spresnil, že ťažkú vojenskú techniku stiahnu zo svojich pozícií v súlade s dohodnutým harmonogramom a v stanovenom termíne budú pripravení aj na výmenu zajatcov.

 

 

01 - Modified: 2007-03-15 20:34:36 - Feat.: 0 - Title: Kašický trestal za výbuch v Novákoch
01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:29