StoryEditor

Novým pápežom je Argentínčan. Prijal meno František (video)

13.03.2013, 08:50
Autor:
redredTASRTASR
Sledovali sme online | Jorge Mario Bergoglio udelil desaťtisícom veriacich požehnanie Urbi et orbi.

23:40 Ďakujeme za pozornosť. Dnešný online prenos sa končí. Sledujte nás aj zajtra.

23:05 Zvolením sedemdesiatšesťročného pápeža dali kardináli jasne najavo, že nestoja o radikálneho, mladého pontifikáta, ktorý by cirkvi vládol po desaťročia. Chcú radšej skúseného, populárneho kňaza, ktorý bude schopný priviesť do cirkvi veriacich, napísala dnes agentúra AP v hodnotení volieb vo Vatikáne.

Kardináli podľa agentúry prekonali pri konkláve "hlboké rozpory" skôr, než sa čakalo. "František bol zvolený v jednom z najrýchlejších konkláve za posledné roky, čo je pozoruhodné vzhľadom k faktu, že neexistoval jasný favorit a že cirkev prežíva nepokojné obdobie korunované prekvapivou rezignáciou Benedikta XVI," napísala agentúra.

22:45 "Katolícka cirkev dnes s radosťou konštatuje, že bol zvolený nový pápež, nový Svätý otec, nový najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi, viditeľná hlava katolíckej cirkvi," povedal predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Mons. Stanislav Zvolenský. Čítajte viac....

22:35 Americký prezident Barack Obama dnes vrúcne zablahoželal novému pápežovi Františkovi a povedal, že jeho zvolenie poukazuje na silu a vitalitu amerického regiónu.     

Obama dodal, že milióny Američanov hispánskeho pôvodu sa k nemu pripoja v modlitbách za nového pápeža. Argentínčan, ktorého kardináli v Ríme zvolili za novú hlavu katolíckej cirkvi, je prvým pontifikom nepochádzajúcim z Európy za viac ako tisíc rokov, napísala tlačová agentúra AP.     

Ako ďalej zdôraznil americký prezident, pápež sa zastáva "chudobných a bezbranných", reprezentuje lásku a súcit, ktoré naprieč dejinami katolíckej cirkvi inšpirovali svet.

22:32 Oficiálne meno novozvoleného pápeža Františka sa uvádza bez rímskej číslice za menom. Oznámil to dnes hovorca Vatikánu Federico Lombardi.   Cieľom oznámenia je zabrániť možným nedorozumeniam. Podotkol, že kardinál Jean-Louis Tauran, ktorý oznamoval meno nového pápeža, uviedol, že je ním jednoducho František.     

"Františkom I. sa stane až vtedy, keď budeme mať Františka II.," ozrejmil Lombardi.

22:19 Nový pápež František I. sa oficiálne ujme funkcie najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi v utorok 19. marca, keď sa vo Vatikáne uskutoční slávnostná inauguračná omša. Na inauguračnej omši sa popri najvyšších predstaviteľoch katolíckej cirkvi zúčastňujú hlavy štátov a predsedovia vlád. Novozvolený pápež sa už telefonicky spojil so svojím predchodcom Benediktom XVI., ktorý mu povedal, že ho čoskoro navštívi.

22:18 Britský premiér David Cameron reagoval na správu z Vatikánu prostredníctvom Twitteru konštatovaním, že pre 1,2 miliardy katolíkov na celom svete dostal dnešný deň mimoriadny význam zvolením Jeho Svätosti pápeža Františka I. za 266. rímskeho biskupa. V ostrovnej monarchii tvoria katolíci asi deväť percent populácie.

Francúzsky prezident François Hollande tlmočil pápežovi želania toho najlepšieho, aby zvládol nemalé výzvy, ktoré na neho čakajú. Francúzsko bude pokračovať v dôveryplnom dialógu so Svätou stolicou v službe mieru, spravodlivosti, solidarity a ľudskej dôstojnosti, uviedol Hollande podľa informácií z Elyzejského paláca.

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová takisto poblahoželala novej hlave katolíckej cirkvi a podčiarkla: "Teším sa osobitne s kresťanmi z Latinskej Ameriky, že bol po prvý raz jeden z nich povolaný do čela katolíckej cirkvi".

22:17 Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz zaželal zo Štrasburgu novému pontifikovi odvahu a silu a dodal, že má príležitosť k obnove v čase, keď katolícka cirkev stojí pred veľkými výzvami.

22:16  V spoločnom vyhlásení gratulovali novému pápežovi k zvoleniu do čela katolíckej cirkvi najvyšší predstavitelia Európskej únie a Európskej komisie, Herman Van Rompuy a José Manuel Barroso. Obaja zaželali Františkovi I. dlhý a požehnaný pontifikát, ktorý mu umožní chrániť a podporovať základné princípy mieru, solidarity a ľudskej dôstojnosti.

22:15 Argentína prijala s netajeným nadšením a hrdosťou správy z Vatikánu nástupcu Benedikta XVI. Aj pre väčšinu Argentínčanov prekvapujúca voľba ich kardinála vyvolala v miestnej katedrále búrlivý potlesk, pred sídlom arcidiecézy sa v krátkom čase začali zhromažďovať stovky nadšených ľudí, ktorí svoje emócie dávali hlasito najavo.

Predseda Poslaneckej snemovne argentínskeho Kongresu Julián Domínguez prerušil rokovanie zákonodarcov so slovami: Máme pápeža a je to Argentínčan. Líder opozície, poslanec Ricardo Alfonsín, syn niekdajšieho argentínskeho prezidenta Raúla Alfonsína, vyhlásil: Ako Argentínčan sa cítim hrdý, že novým pápežom je kardinál Bergoglio.

22:11  Podľa cirkevného analytika Imricha Gazdu, ktorý videl nového pápeža na vatikánskom námestí naživo, chce nový pápež nastúpiť na novú cestu. „Prosil ľudí, aby sa za neho modlili, čo bol veľký odkaz. Svoj pontifikát tak začal modlitbou s veľkou pokorou,“ povedal Gazda. Od roku 1831 ide podľa neho o prvého pápeža, ktorý je rehoľník. Gazda nás upozornil na svetové dni mládeže, ktoré sa budú tento rok konať v Latinskej Amerike. „Jeho zvolenie tam spustí obrovský ošiaľ,“ dodal. Čítajte viac...

22:07 Podľa veľvyslanca Slovenskej republiky v Argentíne Pavla Šípku je Argentína v obrovskom šoku. Nový pápež je v jeho domovskej krajine veľmi uznávanou osobou a ľudia ho zbožňovali. Podľa Šípku bol vždy opozičným predstaviteľom vlád kvôli sociálnym nepomerom v spoločnosti.

Jeho kritika prispela k ochladeniu vzťahov medzi štátom a cirkvou. "Cirkev získala veľmi reformného človeka," povedal Šípka v rozhovore pre televíziu TA3.

22:02 Na Námestí sv. Petra je stále rušno.

21:43  Slovenské ministerstvo zahraničných vecí s potešením prijalo správu o zvolení nového pápeža. Naša diplomacia je presvedčená, že Jeho Svätosť pápež František bude pre dnešný globalizovaný svet silnou morálnou autoritou, ktorá bude všestranne presadzovať vzájomné porozumenie a solidaritu medzi národmi a podporovať rozvoj dialógu medzi kultúrami a náboženstvami.

21:22 Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun zablahoželal novému pápežovi a všetkým katolíkom sveta. Uviedol, že sa teší na pokračovanie spolupráce medzi Organizáciou Spojených národov a Vatikánom pod pápežovým "múdrym vedením".

Kardináli vyšli na balkón počas toho, ako sa František I. objavil pred veriacimi

21:10 V Argentíne bolo v okamihu zvolenia pápeža popoludnie. Argentínčania sa zdali byť zaskočení, prezidentka Cristina Kirchnerová v okamihu menovania čítala a posielala správy na Twitteri o svojej ceste do odľahlej provincie.

20:57 Je to človek viery, pokory a skromnosti, povedal o novom pápežovi predseda KDH Ján Figeľ. "Titul sluha sluhov Božích má v jeho osobe, životnom príbehu a zvolenom mene ešte silnejšie vyjadrenie," povedal Figeľ. Svet podľa neho potrebuje službu solidarity, dialógu a spolupatričnosti. "Presunom na juhoamerický kontinent cirkev ukazuje na svoju univerzalitu," uzavrel šéf KDH.

20:55 Ožilo aj konto na Twitteri. Na účte @Pontifex pribudol prvý tweet. Ostatné boli vymazané po odstúpení Benedikta XVI.

20:49 Bergoglio sa narodil 17. decembra 1936 v rodine talianskych prisťahovalcov. Kardinál, ktorý je šéfom arcidiecézy v Buenos Aires od roku 1998 a kardinálom od roku 2001, bol jediným jezuitom-účastníkom konkláve. Prečítajte si celý profil.

20:47 Benedikt XVI. sa zrejme inaugurácie nového pápeža nezúčastní. Tá je naplánovaná na 19. marca.

20:46 Ľudia preliezali zábradlia a Námestie sv. Petra sa v momente zaplnilo, aby ľudia počuli prejav nového pápeža.

https://www.youtube.com/embed/_5fTMzGhbMs

 

20:39 "Ide o prekvapenie, ktoré vyvrátilo rôzne špekulácie," povedal pre televíziu TA3 hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik. Nový pápež bol pomerne silným kandidátom ešte počas zvolenia Benedikta XVI. "V okamihu keď prehovoril, okamžite sa vytvoril dialóg medzi ľuďmi. Je to výborná voľba," dodal Kováčik.

20:35 František I. poďakoval za prijatie so sľubom, že sa s veriacimi čoskoro uvidí a zaprial im dobrý odpočinok a dobrú noc.

20:34 Novozvolený pápež desaťtisícom veriacich na Námestí sv. Petra vo Vatikáne udelil požehnanie Urbi et orbi (Mestu a svetu), čo je tradične prvý krok nového pontifika po prijatí postu hlavy katolíckej cirkvi.

Rodák z Buenos Aires ocenil v krátkom vystúpení svojho predchodcu Benedikta XVI. a vyzval veriacich na modlitby, aby na svete zavládlo bratstvo. Požiadal "všetkých mužov a ženy dobrej vôle", aby sa modlili a pomáhali mu viesť katolícku cirkev. František I. vyjadril nádej, že cesta, ktorá sa začala jeho zvolením za pápeža, bude plodná pre evanjelizáciu a na margo svojho pôvodu z ďalekej latinskoamerickej krajiny si zažartoval, keď povedal, že konkláve "povolalo pápeža z druhého konca sveta".

20:33 Vo Vatikáne ľudia skandujú pápežovo meno.

20:32 Kardinál Jahen vyzval k modlitbe za nového pápeža.

20:27 Nový pápež je v pápežskej tradícii prvým s menom František a prvým pápežom, ktorý nie je pôvodom z Európy.

20:25 Pápež František predniesol svoje prvé slová vo svojej funkcii "Buona sera", alebo dobrý večer, za ktoré si vyslúžil potlesk veriacich. Poďakoval za svoje prijatie a urobil modlitbu za emeritného pápeža.

20:23 Zvolený pápež práve predstúpil pred zhromaždenie na Námestí sv. Petra, aby pozdravil veriacich a modlí sa spolu s nimi.

20:22 Bergoglio sa stal v poradí už 266. pápežom.

20:12 Novým pápežom sa stal kardinál Jorge Mario Bergoglio z Argentíny. Prijal meno František. Tradičnou latinskou formulou: "Annuntio vobis gaudium magnum: Habemus papam" (Oznamujem vám veľkú radosť: Máme pápeža) uviedol nového pápeža na balkón na Námestí sv. Petra, úplne zaplnenom veriacimi z celého sveta, francúzsky kardinál Jean-Louis Tauran.

20:01 Na meno nového pápeža netrpezlivo čakajú ľudia po celom svete. Biely dym sme videli už takmer pred hodinou, meno toho, kto povedie katolícku cirkev ale stále nebolo oznámené.

19:47 Ľudia vo Vatikáne jasajú

19:45 Konkláve, z ktorého vzišla nová hlava katolíckej cirkvi, sa zaradilo medzi najkratšie v histórii, píše nemecká tlačová agentúra DPA.

19:43 Ľudia na námestí spievajú talianskú hymnu Il Canto degli Italiani.

19:33 Na Námestie svätého Petra vstupuje Švajčiarska garda.

19:20 Meno nového pápeža oznámia celému svetu z balkóna Baziliky sv. Petra do jednej hodiny.

19:08 Voľba nového pápeža kardinálmi bola úspešná. Z komína Sixtínskej kaplnky stúpa dnes večer biely dym, čo znamená, že kardináli zvolili nového pápeža, informovala agentúra Reuters.

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

 

https://www.youtube.com/embed/QU2w-gTyXBM/p>

14:03 Vatikán dnes vyzval pozorovateľov, aby nedramatizovali skutočnosť, že konkláve kardinálov po troch kolách hlasovania zatiaľ nezvolilo nového pápeža. Vatikánsky hovorca Federico Lombardi uviedol, že je to "veľmi normálne".

12:54 od vyslaného redaktora Pavla Novotného: Do Ríma stále smerujú tisícky veriacich. Letisko Flumicino bolo dnes napoludnie preplnené pútnikmi nielen z Európy, ale aj ostatných kútov sveta. "Prileteli sme z Argentíny, cestu do Ríma sme plánovali dlhšie, ale konkláve naše rozhodnutie urýchlilo," hovorí Maria s priateľom, ktorí majú na batohoch vatikánske vlajočky. Dážď v Ríme im neprekáža, skôr majú obavy z toho, či nájdu hotel za primeranú cenu.

11:45 Prvá voľba druhého dňa konkláve, ktoré má zvoliť nového pápeža, bola znova neúspešná. Z komína Sixtínskej kaplnky po hlasovaní stúpal tmavý dym, čo je znak neúspešnej voľby, informovala agentúra Reuters. Ak by pápeža zvolili, objavil by sa biely dym.

10:33 Vatikanisti vo všeobecnosti očakávajú, že prebiehajúce konkláve, ktoré volí nástupcu Benedikta XVI. v úrade pápeža, nebude dlhé. Taliansky denník La Stampa má dnes na prvej strane titulok "Pápež bude zajtra".

09:23 Na Svätopeterské námestie vo Vatikáne sa dnes ráno začali schádzať pútnici i turisti v očakávaní, že sa stanú očitými svedkami okamihu, keď z komína Sixtínskej kaplnky začne stúpať biely dym, ktorý bude znamením, že kardinálom sa podarilo zvoliť nového pápeža. Potvrdením bude aj hlahol zvonov Baziliky sv. Petra. K pútnikom sa dnes pripojí hviezda basketbalovej NBA Dennis Rodman, ktorá má v pláne previezť sa v replike papamobilu po Námestí sv. Petra, aby podporil zvolenie ghanského kardinála Petra Turksona za prvého pápeža tmavej pleti.

01 - Modified: 2004-10-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tréner Hatalčík nelieta v oblakoch 02 - Modified: 2004-10-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kramnik naďalej šachovým šampiónom 03 - Modified: 2004-10-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zmiešané toalety, základ poriadku
01 - Modified: 2024-04-28 16:29:33 - Feat.: - Title: Pápež v Benátkach varoval pred ničením životného prostredia masovým turizmom 02 - Modified: 2024-04-28 06:50:00 - Feat.: - Title: Pápež sa dnes vydáva prvýkrát po siedmich mesiacoch mimo Ríma, ide do Benátok 03 - Modified: 2024-04-03 13:00:00 - Feat.: - Title: Pápež František mení stáročné pravidlá pohrebov hlavy cirkvi. Jeho telo nebude vystavené, pochovajú ho na úplne inom mieste 04 - Modified: 2024-03-31 11:08:12 - Feat.: - Title: Pápež vyzval na prímerie v Gaze aj v ďalších konfliktoch sveta a poskytnutie humanitárnej pomoci 05 - Modified: 2024-03-28 18:42:58 - Feat.: - Title: Pápež na Zelený štvrtok umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 06:47