StoryEditor

Odkaz Islamskému štátu: Sme ženy a zničíme vás

08.10.2015, 18:51

"Naše srdcia sú zlomené, boli sme oddelení, a teraz žijeme v beznádeji," znejú slová pesničky speváčky Xate Shingali. Folková hviezda nemala ani tušenie, aké prorocké sú slová jej piesne a ako veľmi budú odrážať osud jej ľudu - Jezídov.

Iba rok po tom, ako bola táto pieseň nahraná na YouTube, zaútočili bojovníci Islamského štátu (IS) na irackú provinciu Sindžár, ktorá je domovom jezídskej menšiny, a rozpútali teror v celom regióne.

Teraz namiesto spevu znie z jej úst bojový pokrik, píše portál spravodajskej televízie CNN.

Shingali sa vzdala hudby a vzala do rúk zbraň na boj proti tým, ktorých obviňuje z genocídy svojho ľudu. Je hlavou brigády Sun, ktorá združuje ženy v pešmergskej jednotke ako súčasť Kurdských ozbrojených síl.

Musíme bojovať

Za normálnych okolností násilie netoleruje, ale Shingali tvrdí, že brutalita islamských militantov jej a ani jej priateľkám nedáva na výber. "Na svete by nemalo dochádzať k zabíjaniu," hovorí. "Ale čo máte robiť, keď musíte bojovať a nie je tu nik, kto by bránil vás a vašu rodinu?" 

V auguste 2014 utiekli tisíce Jezídov zo Sindžáru po tom, ako tam vpadli militanti a vyzvali ich ku konverzii k islamu alebo k odchodu. Stovky ľudí zabili a mnoho žien uniesli do zajatia, kde z nich urobili sexuálne otrokyne.


Prečítajte si aj: Znásilňujú v mene Boha. V Islamskom štáte trpia tisícky sexuálnych otrokýň


Príbehy unesených žien vyvolali zlosť u tých, ktorým sa podarilo uniknúť, a odhodlanie bojovať za svoj ľud a práve tieto hrozné príbehy stáli aj pri vzniku brigády Sun.

Tieto ženy, hrdo stojace v dokonalo upravenej uniforme, majú pre bojovníkov IS tvrdé odkazy:

"Sme Jezídky. Sme ženy. A zničíme vás a každého, kto sa dotkne našich dievčat a ničí našu krajinu," povedala pre CNN jezídska bojovníčka.

"Sme Pešmergovia a vydlabeme oči každému, kto sa dotkne našich dievčat," hovorí jedna zo žien.

"Nikdy nevezmete našu česť," vyhlásila ďalšia. "Oslobodíme našu vlasť."

"Nevzdáme sa"

Ženy z brigády Sun tvrdia, že ich v živote nenapadlo, že sa niekedy stanú vojačkami. "Ale po príchode Daesh do Sindžáru sme opustili našu prácu, naše školy, všetko," vysvetľuje jedna z regrútok, s použitím pejoratívneho arabského mena pre IS. "Tu nejde o peniaze alebo moc."

Brigáda je v súčasnosti vo výcviku. "Daesh sa nás bude báť," povedala jedna zo žien. "Pretože budeme Pešmergami a budeme s nimi bojovať."

Napriek tomu, že ženy ešte nikdy nebojovali a väčšina z nich ani len nedržala v rukách zbraň, o dobrovoľníčky nie je núdza. "Mnoho žien nás kontaktovalo, že sa chcú pripojiť," povedala Shingali. "Najprv musíme ísť za ich rodičmi (získať ich súhlas) a oni povedia: To je moje dievča, smiete ho vziať do boja kdekoľvek. Všetky rodiny sú hrdé na to, že majú svoje dieťa medzi Pešmergami."

Dobrovoľníčky tvrdia, že sa chcú zapojiť do boja, aby "zachránili svoju rodinu, naše mesto a naše telo - aby zachránili seba. Ľudia nás chcú zabiť a my sa chceme brániť."

Ženy tvrdia, že to, čo bojovníci IS urobili ich ľudu, ich hlboko zmenilo a že ony sú tu na to, aby zločinci za tie činy zaplatili.

"Som setra zajatých dievčat, dcéra matiek, ktoré držíte," odkazuje jezídska bojovníčka radikálom a ich vodcovi Abu Bakr al-Baghdadimu. "Budem bojovať a oslobodím naše sestry a matky z vašich špinavých rúk."

"Nevzdáme sa," znejú posledné slová žien odhodlaných bojovať s radikálmi z IS.

01 - Modified: 2007-10-08 06:40:00 - Feat.: 0 - Title: Americká služba Blackwater zabila v Iraku bez príčiny 17 ľudí
01 - Modified: 2024-05-03 10:38:01 - Feat.: - Title: Známu tiktokerku zastrelili v jej aute. Preslávilo ju sympatizovanie s kvír komunitou a otvorené podporovanie ľudských práv 02 - Modified: 2024-04-28 06:25:00 - Feat.: - Title: Za vzťahy osôb rovnakého pohlavia hrozí v Iraku až 15 rokov väzenia 03 - Modified: 2024-04-26 20:19:20 - Feat.: - Title: Pri útoku dronom na plynové pole v Kurdistane zahynuli štyria Jemenčania 04 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 05 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 19:13