StoryEditor

Čech chytal utečencov v Maďarsku: Nič im nehrozí, len chceli do Nemecka

15.02.2016, 12:19

Český policajt Michal Sinko sa vrátil z misie, kedy s päťdesiatimi českými policajtmi pomáhal strážiť 48 dní maďarsko-srbskú hranicu pri meste Szeged pred migrantmi. "Osobne som zadržal len ľudí, ktorí utekali z ekonomických dôvodov. Nikto z nich neutekal pred vojnou," hovorí 29-ročný muž.

Schengenskú hranicu Sinko strážil už v čase, keď Maďari nekontrolovateľnú mäsu migrantov začali usmerňovať kritizovanými plotmi.

"Rovnako ako maďarskí kolegovia som nadobudol názor, že do Európy v drvivej väčšine prichádzajú muži v produktívnom veku. To malé percento žien a detí používali ako navijak pre objektívy médií," hovorí policajt.

Bol už plot na maďarsko - srbskej hranici po celej dĺžke hranice?

Áno. Buď išlo o ten v médiách hojne ukazovaný pevný plot alebo žiletkový v miestach, kde to nedovolili ochranári. Ten žiletkový bol natiahnutý v niekoľkých vrstvách a tvoril také pyramídy. Hliadky mali na starosti jednotlivé kilometre pozdĺž hraníc. Hlavnou úlohou bolo strážiť plot, aby nikto neprešiel. Ďalšie hliadky boli rozmiestnené vo vnútrozemí a pokrývali okolité dediny, ak sa stalo, že sa niekomu podarilo prejsť.

Ako často sa to podarilo?

Cez deň pokusy o nelegálny priechod hranice takmer neboli. Skupinky migrantov sa o to ale pokúšali prakticky každú noc. Na miesto ich vodili prevádzači. Prestrihli plot, ľudí previedli cez hranicu, kde ich často ukryli.

Čo potom nasledovalo?

Za určenú dobu sa mali vydať udaným smerom, kde ich malo napríklad vyzdvihnúť auto, čo by ich odviezlo ďalej do vnútrozemia. Veľa našich kolegov ale našlo migrantov, ako čakajú na zastávke na autobus smerom do Budapešti. Utečencov si potom prebrali špecializované hliadky maďarskej polície, ktoré ich potom prevážali na registráciu a ďalej s nimi pracovali.

Boli utečenci pri zadržaní agresívni?

Ja som sa s agresivitou nestretol. Väčšinou sa len snažili utekať. Keď videli, že to nemá zmysel, tak sa vzdali a zadržali sme ich. Dopustili sa trestného činu ilegálneho prekročenia hranice.

Koľko ľudí vaša hliadka zadržala?

Sedem. Všetko to boli kosovskí Albánci. Pre tých ani iná cesta ako cez ploty nebola. Vedeli, že by sa nedostali cez oficiálne kontrolné stanovište, kde na nich čakali imigrační úradníci a zahájili by s nimi konanie. Nebojuje sa u nich a nič im nehrozí. Len chceli do Nemecka.

Uvedomujú si tí ľudia, že sa dopúšťajú trestného činu?

Určite. Už len preto, že Maďari mali na plotoch rozmiestnené cedule, kde písali v arabčine, angličtine aj maďarčine, že prekročenie hranice je nelegálne a že utečenci majú navštíviť kontrolné stanovište.

Veľa sa píše o tom, že väčšina utečencov sa chce dostať do Európy z ekonomických dôvodov. Aký na to máte názor?

S tým súhlasím. Človeku, ktorý uteká pred vojnou a ide mu o život, by podľa mňa mala stačiť prvá bezpečná krajina, do ktorej sa dostane. Nech je to Grécko alebo Turecko. Ale tí ľudia chceli do Nemecka. Ak by mi išlo o život, nepôjde mi o konkrétnu krajinu.

Údajne tiež prichádza relatívne málo žien a detí a ide vo väčšinou o mužov v produktívnom veku. Je to aj vaša skúsenosť?

Z tých siedmich zadržaných ľudí bolo päť mužov v produktívnom veku okolo tridsať rokov, potom tam bola žena a dieťa. Pýtal som sa na to aj maďarských policajtov. V čase, keď cez Maďarsko chodili tisíce ľudí denne, pretože plot ešte nestál, išlo o skupiny napríklad tristo alebo päťsto ľudí. So sebou mali hŕstku žien s deťmi a išli vpredu. Migranti totiž vedeli, že dorazia na hranice, kde budú čakať novinári s objektívmi fotoaparátov a kamier. Vraj zhruba deväťdesiat percent tých ľudí boli muži. Ale viem to len z počutia od policajtov, čo zažili najväčšie vlny.

Mali vtedy maďarskí policajti šancu ten dav, ktorý sa nekontrolovateľne rozpŕchol po Európe nejako usmerniť alebo evidovať? Už vlani v auguste sa hovorilo o tom, že cez Maďarsko prešlo 150 tisíc ľudí.

Maďarskí kolegovia mi hovorili, že v tom čase nemali absolútne šancu. Snažili sa len chrániť majetok ľudí, ktorí na maďarskej strane bývali. Ľuďom tam utečenci spôsobovali škody. Či už schválne alebo tou masou, čo prešla. Zostávali po nich napríklad v lepšom prípade podupané, v horšom vyplienené polia.

Hovoríte maďarsky, ako na vás reagovali miestni obyvatelia?

To bolo asi najpríjemnejšie na celej misii. S ľuďmi som hovoril na trhovisku alebo v obchode a naozaj boli vďační. Neskrývali radosť, keď zistili, že sme českí policajti. Veľmi oceňovali, že sa im krajiny Vyšehradskej štvorky snažia pomôcť a nenechali ich v tej ťažkej situácii. Hovorili nám to aj maďarskí policajti. Situácia na hraniciach sa im stabilizovala.

Z akých útvarov pochádzali českí policajti, ktorí s vami na misiu odišli?

Boli sme namiešaná z takmer všetkých zložiek polície. Boli tam kolegovia z cudzineckej polície, z pohotovostnej motorizovanej jednotky alebo z dopravnej polície. Na začiatku sa poriadne nevedelo, do čoho ideme. Išlo o to, aby spektrum ľudí a ich skúsenosti bolo čo najširšie. Boli sme vždy v troch až štvorčlenných hliadkach. Každej hliadke velil maďarský policajt.

Píše sa o tom, že u niektorých utečencov objavili policajti v mobiloch videá s vraždami alebo vlajkami Islamského štátu. Bol ste toho tiež svedkom?

Naša hliadka nie. Zadržaní kosovskí Albánci ani neboli vo vojnovej zóne. Dôkazy pre to nemám, ale maďarskí kolegovia mi hovorili, že odchytili veľa ľudí utekajúcich zo Sýrie alebo z Iraku, pri ktorých v rámci prehliadky v mobiloch nachádzali rôzne fotografie. Tvrdili to všetci maďarskí kolegovia, ktorí s utečencami prišli do styku. Na záberoch vraj tí ľudia pózovali so samopalmi, boli tam aj s vlajkami Islamského štátu.

Čo sa potom s takým človekom stalo?

Maďarskí kolegovia tieto informácie odovzdávali ďalej svojim zložkám. Neviem, či maďarskej kriminálnej polícii alebo tajnej službe. S informáciami sa ale ďalej pracovalo.

Boja sa ľudia v Európe oprávnene toho, že sa s prílivom migrantov dostávajú do Európy ľudia, čo chcú škodiť?

Je to len môj názor. Ak by ale chceli dajme tomu teroristi vyslať svojich ľudí do Európy, aby tam škodili, tak sa im to podarí. Dôkladne preveriť všetky tie prichádzajúce je nanajvýš ťažké.

Myslíte, že s teplejším počasím zase prúd migrantov zosilnie?

Domnievam sa, že áno. Vďaka tomu, že Maďari postavili plot, tak sa tá vlna len presunie z maďarských hraníc inam. Je už jedno, či pôjdu suchou cestou z Turecka cez Bulharsko a Rumunsko do Maďarska alebo inou cestou. Nápor sa znova vráti.

01 - Modified: 2008-02-08 07:42:33 - Feat.: 0 - Title: Kladivo na médiá má zelenú
01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 03 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 04 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 05 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:37