StoryEditor

ODS chce odvolať šéfa komunistov z vedenia parlamentu. Kvôli Biľakovi

06.02.2014, 16:58
Autor:
tasr, stltasr, stl

Favorizovaný kandidát českých ľudovcov (KDU-ČSL) Jan Bartošek sa dnes stal novým podpredsedom Poslaneckej snemovne. Vo funkcii nahradí predsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, ktorý sa minulý týždeň stal členom novej vlády ako vicepremiér pre vedu a výskum.

Bartošek, ktorého podporilo 98 zo 161 hlasujúcich zákonodarcov, tak doplnil trojicu podpredsedov Jaroslava Jermanová (ANO), Vojtěch Filip (KSČM) a Petr Gazdík (TOP 09). Predsedom českej Poslaneckej snemovne je od vlaňajších jesenných volieb jej vedenia Jan Hamáček (ČSSD)

Informovali o tom spravodajská televízia ČT24 a internetové servery Novinky.cz a iDNES.cz, podľa ktorých opozičná Občianska demokratická strana (ODS) rozhodla iniciovať odvolanie predsedu českomoravských komunistov Vojtěcha Filipa z funkcie podpredsedu snemovne. Podporu pre svoju iniciatívu mienia občianski demokrati nájsť v radoch TOP 09, ČSSD i KDU-ČSL.

Dôvodom je Filipova dnešná reakcia na úmrtie Vasiľa Biľaka. Líder KSČM v tlačovom vyhlásení uviedol: "Rád by som vyjadril úprimnú sústrasť všetkým pozostalým. Čo sa týka historickej úlohy Vasiľa Biľaka, je treba konštatovať, že nie je možné meniť históriu a je nesporne faktom, že bol jedným z iniciátorov pozvania sovietskych vojsk. Dnešná doba sa na pozývací akt pozerá rôznymi pohľadmi".

S Filipovými výrokmi nesúhlasí ani premiér a líder sociálnej demokracie Bohuslav Sobotka, podľa ktorého však nie sú dôvodom na odvolanie. V podobnom duchu sa vyjadril aj predseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, ktorý Biľaka označil za zločinca.

"S obhajobou úlohy Biľaka prirodzene nesúhlasím, ale nie to dôvod na zmeny vo vedení snemovne, ktoré odráža výsledky volieb, a je to tak v poriadku," vyhlásil Sobotka a dodal: "Výrok pána Filipa reprezentuje starý známy normalizačný pohľad na augustové udalosti roku 1968, ktorý ale bohužiaľ časť českých komunistov stále zastáva".

"Ja si myslím, že pán Biľak bol zločinec, pretože pozvať sem okupačné jednotky je zločin a je to vlastizrada. Na druhej strane sa domnievam, že pomery v snemovni i tak nedovolia, aby bol (Vojtěch Filip) odvolaný," vyhlásil Bělobrádek.

Predsedníčka mandátového a imunitného výboru snemovne Miroslava Němcová (ODS) predtým uviedla, že bude od demokratických parlamentných strán očakávať vyvodenie postoja voči Filipovi. Navrhne im, aby sa pridali k iniciatíve občianskych demokratov, ktorí navrhne jeho odvolanie z postu podpredsedu snemovne.

"Človek, ktorý obhajuje okupáciu, ktorý hovorí, že dnešná doba sa k pozývaciemu aktu alebo okupácii našej krajiny, jej totálnemu úpadku a strate všetkých nádejí stavia takto, nemôže byť podpredsedom demokratického parlamentu," vyhlásila bývalá predsedníčka snemovne.

Zatiaľ nie je jasné, kedy ODS navrhne v snemovni hlasovanie o Filipovom odvolaní. Podľa Němcovej to môže byť v piatok ráno alebo v utorok popoludní.

Bývalý vysoký funkcionár Komunistickej strany Československa (KSČ) Vasiľ Biľak zomrel dnes nadránom v Bratislave vo veku 96 rokov. V rámci aparátu KSČ bol hlavným exponentom brežnevovského vedenia v KSČ, reprezentant neostalinského dogmatizmu a neskôr tiež odporca prestavby. V období vlády štátostrany získal mnohé domáce aj zahraničné vyznamenania.

Po Nežnej revolúcii ho v decembri 1989 zbavili všetkých funkcií a vylúčili z KSČ.

01 - Modified: 2006-01-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Finančné inštitúcie sa tiež pripravujú na vtáčiu chrípku
01 - Modified: 2024-02-06 11:16:37 - Feat.: - Title: Desať Fialových rokov 02 - Modified: 2023-12-21 10:03:11 - Feat.: - Title: Exilového politika si komunisti dali ako vianočný darček, ten po nedobrovoľnom návrate pristúpil na ich hru 03 - Modified: 2023-09-15 22:05:00 - Feat.: - Title: Historik o propagande: Bola tu vždy, tá najprimitívnejšia mieri na elektorát, ktorý uverí každej hlúposti 04 - Modified: 2023-04-10 11:08:40 - Feat.: - Title: Rok temnoty a nepatrnej nádeje. Západ sa po vojne radostne zviechal, u nás vládol strach a klamstvo 05 - Modified: 2023-02-28 12:44:54 - Feat.: - Title: S Reichstagom zhorela aj sloboda. Parlament zapálil mladý radikál, Hitler to využil na nastolenie diktatúry
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 12:18