StoryEditor

Zeman: Cirkev porušila žiadosťou o vrátenie hradných objektov dohodu s Klausom

24.10.2013, 17:02
Autor:
tasr, stltasr, stl

O vznesení neoprávnených požiadaviek na vrátenie objektov v areáli Pražského hradu cirkvou hovoril dnes v Prahe prezident ČR Miloš Zeman.

Podľa slov najvyššieho českého predstaviteľa došlo k tomu v rozpore s dohodou s exprezidentom Václavom Klausom. Zemana to osobne prekvapilo, pretože český prímas, pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka ho pred 14 dňami ubezpečil o platnosti dohody s jeho predchodcom na čele štátu.

Informácie priniesol internetový server Novinky.cz.

"Tá džentlmenská dohoda medzi pánom kardinálom a pánmi prezidentmi spočíva v tom, že získame Staré prepošstvo a Mladotov dom, ktoré dnes používame. My naopak dáme štátu budovy potrebné pre zabezpečenie hradu, keď ich dostaneme," vysvetlil pre denník Právo princíp dohody generálny sekretár Českej biskupskej konferencie Tomáš Holub.

Podľa serveru nie je z dnešných slov Miloša Zemana jasné, ako body dohody cirkev podľa jeho názoru porušila. Samotný kardinál Dominik Duka dnes potvrdil, že dohoda s Václavom Klausom platí.

Vláda ČR v demisii v stredu ústami premiéra Jiřího Rusnoka oznámila, že návrh zákonného opatrenia týkajúceho sa zmeny zákona o majetkovom vyrovnaní s cirkvami napokon do Senátu nepredloží.

Český premiér v demisii sa už v pondelok, po stretnutí s kardinálom Dominikom Dukom nechal počuť, že záležitosť nepovažuje za takú naliehavú, aby sa riešila ešte pred voľbami.

Šéfovia rezortov kultúry, spravodlivosti a vnútra však majú do 14 dní pripraviť návrh riešenia situácie okolo budov a pozemkov v areáli Pražského hradu tak, aby sa ním mohla zaoberať nová vláda, ktorá vzíde z blížiacich sa predčasných volieb.

Český rezort vnútra prišiel v uplynulých dňoch s návrhom normy, ktorá by mala zabrániť vydaniu deviatich budov a desiatich pozemkov v areáli Pražského hradu katolíckej cirkvi. Práve jeho šéf Martin Pecina pre české médiá akcentoval, že cirkev sa v roku 2010 zaviazala dohodou so štátom, že si na tieto objekty nebude robiť nárok a stiahne ústavnú sťažnosť voči rozhodnutiu najvyššieho súdu, ktorý jej nevyhovel. Správa Pražského hradu však už 8. augusta 2013 dostala dve výzvy pražského arcibiskupstva na vydanie predmetného majetku, upozorňoval minister vnútra v demisii.

Jiří Rusnok na margo celej problematiky uviedol, že ide podľa jeho názoru o výsostne, ba až priveľmi politickú otázku, a preto by ju mala riešiť až nová politická garnitúra krajiny.

01 - Modified: 2005-08-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ruských námorníkov zachránil britský robot
01 - Modified: 2024-04-03 13:00:00 - Feat.: - Title: Pápež František mení stáročné pravidlá pohrebov hlavy cirkvi. Jeho telo nebude vystavené, pochovajú ho na úplne inom mieste 02 - Modified: 2024-03-31 10:33:02 - Feat.: - Title: Veriaci v Krivom slávia sviatky Paschy v drevenom chráme z 19. storočia 03 - Modified: 2024-03-31 09:30:00 - Feat.: - Title: Cirkevný sudca: V poslednom čase je silne cítiť, že mladí sa nedokážu odpútať od rodičov, „prestrihnúť pupočnú šnúru“ 04 - Modified: 2024-03-31 07:24:36 - Feat.: - Title: Kresťania na celom svete slávia pamiatku zmŕtvychvstania Ježiša Krista 05 - Modified: 2024-03-27 22:31:08 - Feat.: - Title: Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vo veľkonočnom posolstve žiadajú mier v Gaze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:06