StoryEditor

Jezídi vymenili motyky za kalašnikovy, chystajú útok na Islamský štát

07.11.2015, 23:01

Je to už viac ako rok, čo do mesta Sindžár na severe Iraku vpadli bojovníci Islamského štátu a pobili až päť tisíc jezídov. Tí, ktorí utiekli do hôr a masaker prežili, dnes chystajú protiútok. Veria, že svoje mesto získajú späť.

Jezídovia dodnes rozprávajú desivé historky zo svojho úteku zo Sindžáru aj spomienky na dlhé mesiace bojov s teroristami. Sú to väčšinou farmári a ľudia bez väčších vojenských skúseností, ktorí sa teraz zaradili do jednotiek kurdských pešmergov, píše portál iDNES.cz.

Jeden z jezídských veliteľov pochádza z dediny Hardan severovýchodne od Sindžáru. "Potrebujeme medzinárodnú podporu, potrebujeme ťažké zbrane, teraz predovšetkým," zveril sa 66-ročný Cheiro Chaláf reportérom CNN.

Jeho jednotku istia zo vzduchu americké lietadlá F-16, ktoré útočia na pozície islamistov v Sindžáre či Tal Afare. Pozemné jednotky však chýbajú. "Stáli sme proti Islamskému štátu len s automatickými zbraňami. Prežili sme a zostali silní. Potrebujeme vašu pomoc," apeluje veliteľ na západné mocnosti.

Len pár sto metrov od jezídského tábora stojí mesto, ktoré je v držbe extrémistov. Jezídske predné línie tak často skropí nepriateľská streľba, krajina je posiata kusami oblečenia a dokonca skalpov. Podľa jezídov tu extrémisti umučili 150 jezídskych žien a detí, ktoré potom hodili do masového hrobu.

Kurdskí pešmergovia aj jezídovia vedia, že ak spoločne zaútočia na Sindžár, nezaobíde sa to bez strát. V meste je podľa ich odhadov stále asi 300 bojovníkov Islamského štátu, ktorí sú ochotní pre svoju vec zomrieť. Predpokladajú tiež, že sunnitskí radikáli okolie mesta zamínovali a nachystali na nich pasce.

Sindžár - strategické miesto na pol cesty do Sýrie

V Sindžáre pred útokom teroristov žilo okolo 88 tisíc ľudí. Pre islamistov má mesto veľký strategický význam - leží totiž na spojnici medzi ich irackou baštou, Mosulom, a pozíciami Islamského štátu vo východnej častí Sýrie.

Jezídi oproti dobre vyzbrojeným teroristom disponujú len niekoľkými raketami z päťdesiatych rokov a strelnými zbraňami vrátane niekoľkých útočných pušiek AK-47.

V tábore je okrem jezídov aj niekoľko západných bojovníkov. Jedným z nich je Angličan, ktorý si nechá hovoriť Mike a predtým slúžil vo francúzskej cudzineckej légii. Ďalšíe prišiel až z Kalifornie, keď sa o neutešenej situácii jezídov v severnom Iraku dozvedel. "Čelia dobre zásobenému a vycvičenému nepriateľovi, ale robia, čo môžu," zhodnotil jezídske vyhliadky na úspešnú ofenzívu Američan.

Chráni nás Boh, verí Jezídi

Hoci mnoho miest na hraniciach Sýrie a Iraku je po zúrivých bojoch v troskách, v horách niekoľko domov odolalo. Jezídi tu majú opravené domy a elektrinu. Nemajú tu však príliš jedla a niekoľkokrát museli odraziť útok nepriateľa. K zbraniam sa dostanú len občas.

Keď sa ich reportéri spýtali, ako sa im darí odolávať, ukázali k neďalekej svätyni za dedinou. "Je to božia vôľa. Daesh (arabský výraz pre Islamský štát pozn. red.) Chcel zničiť náš chrám," hovorí Chaláf. Svätyňa i dedinčania však vydržali.

Pre jezídov je kónická stavba v horách nad Sindžárom najposvätnejším miestom ich náboženstva. Svätyňa tu stojí od roku 1274 a má pre nich rovnaký význam ako pre moslimov Kaaba v Mekke alebo pre židov Múr nárekov. Ak by sa islamský štát dostal až sem, bola by to pre nich tragédia. "Bolo by to ako keby Izrael prevzal kontrolu nad Kaabou," vysvetľuje jeden z mužov.


 

01 - Modified: 2007-11-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Policajti spáchali 216 trestných činov
01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 04 - Modified: 2024-04-20 05:14:12 - Feat.: - Title: Vojenskú základňu v Iraku zasiahol rozsiahly výbuch 05 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 20:54