StoryEditor

Europoslanci chcú monitorovať maďarskú vládu. Ohrozuje demokraciu, tvrdia

16.12.2015, 18:49
Autor:
TASRTASR

Európska únia by mala okamžite začať s monitorovaním hrozieb voči demokracii, právnemu štátu a základným právam v Maďarsku. Vyplýva to z uznesenia, ktoré dnes schválil Európsky parlament (EP). TASR o tom informovalo Tlačové oddelenie EP.

Opatrenia prijaté v uplynulých rokoch maďarskou vládou viedli podľa poslancov k prudkému systémovému zhoršeniu situácie v krajine, ktoré by v prípade, že Európska komisia (EK) nezasiahne, mohlo negatívne ovplyvniť vývoj aj v ďalších členských štátoch EÚ.

Uznesenie, za ktoré hlasovalo 327 poslancov, 293 bolo proti a 61 sa zdržalo hlasovania, vyzýva EK, aby "bezodkladne iniciovala proces hĺbkového monitorovania v súvislosti so situáciou v oblasti demokracie, právneho štátu a základných práv v Maďarsku". Tento proces je prvým krokom tzv. rámca EÚ na ochranu právneho štátu - nástroja komisie zriadeného na účel odstraňovania systémových ohrození zásad právneho štátu v členských štátoch EÚ.

Uznesenie kritizuje pohľad EK na súčasný vývoj v Maďarsku, o ktorom poslanci diskutovali s komisárkou pre spravodlivosť Věrou Jourovou 2. decembra v Bruseli. Exekutíva EÚ sa podľa poslancov sústreďuje "najmä na marginálne, technické aspekty právnych predpisov, pričom prehliada trendy, modely a kombinovaný účinok opatrení na právny štát a základné práva".

Opatrenia maďarskej vlády prijaté v uplynulých mesiacoch "mimoriadne sťažili prístup k medzinárodnej ochrane a neodôvodnene kriminalizovali utečencov, migrantov a žiadateľov o azyl", uvádza sa v uznesení. Parlament tiež kritizoval vládu v Budapešti za "používanie xenofóbnej rétoriky, ktorá spája migrantov so sociálnymi problémami či bezpečnostnými rizikami".

Najnovšie opatrenia podľa poslancov nadväzujú na predchádzajúce kroky maďarskej vlády a spoločne prispievajú "k prudkému systémovému zhoršeniu situácie" v oblasti právneho štátu a základných práv. Týka sa to napríklad slobody prejavu a akademickej slobody, ľudských práv migrantov, žiadateľov o azyl a utečencov, prekážok a obmedzovania činnosti organizácií občianskej spoločnosti, práv osôb patriacich k menšinám vrátane Rómov, Židov a LGBTI osôb, fungovania ústavného systému, nezávislosti súdnictva a množstva znepokojujúcich obvinení z korupcie a konfliktu záujmov.

Uznesenie podotýka, že Maďarsko je pre EÚ skúškou, či dokáže reagovať na hrozby a porušovanie vlastných hodnôt zo strany členského štátu. Poslanci v tejto súvislosti varujú, že neschopnosť únie zakročiť voči maďarskej vláde môže viesť k podobnému vývoju v ďalších štátoch EÚ.

"Sme svedkami nárastu počtu politikov, ktorí nemajú na súčasné výzvy inú odpoveď ako radikalizmus a ťaženie proti nezávislým médiám. Deje sa to nielen v Maďarsku, ale aj v Poľsku. Európske spoločenstvo má nástroje, ako proti týmto snahám zakročiť, a v prípade potreby by ich malo použiť," uviedol slovenský poslanec z klubu Európskej ľudovej strany (Kresťanských demokratov) Ivan Štefanec.

01 - Modified: 2007-12-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šesták kraľuje v Nemecku
01 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 04 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 05 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:10