StoryEditor

Obama predstaví najprísnejší plán proti emisiám. Odporcovia už chystajú žalobu

03.08.2015, 15:50

Americký Prezident Barack Obama v pondelok popoludní oficiálne predstaví doteraz najprísnejší plán boja proti globálnemu otepľovaniu a klimatickým zmenám. Počíta s výraznou redukciou emisií skleníkových plynov v elektrárňach a rýchlejší prechod na obnoviteľné zdroje energie. Plán však narazí na odpor republikánov.

Tí navrhovali znížiť emisie oxidu uhličitého o tridsať percent do roku 2030 v porovnaní s rokom 2005. Obama však teraz velí ku zníženiu o 32 percent, píše server The New York Times. Obama o novom pláne informoval na oficiálnom facebookovom profile Bieleho domu. "Klimatické zmeny nie sú problémom pre ďalšie generácie. Už nie," vyhlásil v krátkom videu.

Najnovší plán boja s klimatickými zmenami podľa neho predstavuje zásadný krok k budúcej udržateľnosti kvalitného života v Spojených štátoch. Bez stanovenia prísnych limitov podľa Obamu hrozia USA i celému svetu častejšie prejavy extrémneho počasia či šírenie zdravotných problémov ako je napríklad astma.

Rast cien elektriny

Plán stanovuje jednotlivým americkým štátom kvóty emisií, na ktoré sa musia do roku 2030 dostať. Necháva im však voľné ruky v tom, ako cieľové hodnoty dosiahnu. Okrem obnoviteľných zdrojov energie môžu napríklad nahradiť spaľovanie uhlia v uhoľných elektrárňach plynom, ktorý produkuje asi polovicu emisií CO2.

Štáty sa budú musieť na plnenie plánu pripojiť najneskôr do roku 2020, teda o dva roky neskôr, než stanovoval pôvodný plán z rokov 2012 a 2014. Do roku 2018 musia zverejniť stratégiu, ako chcú spomínaný cieľ dosiahnuť. Podľa agentúry AP sa bude federálna vláda snažiť jednotlivé štáty motivovať k rýchlejšiemu zavedeniu veterných čí solárnych elektrární prostredníctvom finančných stimulov.

Navrhované limity by mali zdvihnúť cenu elektriny do piatich rokov o takmer päť percent a každý rok budú stáť štátnu kasu vyše osem miliárd dolárov (takmer 200 miliárd korún). Vynúti si tiež zatvorenie rady tepelných elektrární používajúcich ako palivo uhlie.

Za nový plán Bieleho domu sa už dopredu postavila Hillary Clintonová. Oveľa viac sú však počuť nesúhlasné názory odporcov, najmä republikánov. S predstihom je jasné, že na plán sa po jeho zverejnení znesie celý rad žalôb, ktoré povedú až na Najvyšší súd. Senátor z Kentucky Mitch McConnell sa snaží presvedčiť guvernérov jednotlivých štátov, aby Obamov plán bojkotovali. Generálni prokurátori z viac než desiatky štátov už podľa CNN chystajú žalobu.

Žaloba na Obamov plán

Hlavnými odporcami plánu sú štáty Wyoming a Západná Virgínia, ktorých ekonomiky stoja na ťažbe uhlia a uhoľných elektrárňach. "Myslíme si, že tieto regulácie sú vzhľadom k obyvateľom Západnej Virgínie otrasné. Povedú k úbytku pracovných miest, vyššej cene elektriny a zaťažia celú rozvodnú sieť elektrickej energie," myslí si generálny prokurátor Západnej Virgínie Patrick Morrisey a dodáva, že Obamov plán je podľa neho v rozpore so zákonom.

K téme sa už stihli vyjadriť aj niektorí prezidentskí kandidáti z radov republikánov. "Ak ste slobodná matka z Tampy a váš účet za elektrinu vzrastie o tridsať dolárov za mesiac, je to katastrofa," myslí si floridský senátor a prezidentský kandidát Marco Rubio. Na novom systéme vraj podľa neho môžu zarobiť len špekulanti s emisnými povoleniami a miliardári.

Bývalý floridský guvernér Jeb Bush v nedeľu vyhlásil, že problematika klimatických zmien sa nedá vyriešiť tým, že sa "vezmú právomoci jednotlivým štátom a pomaly sa vyťaží naša ekonomika". "Skutočnou výzvou je, ako budeme vyvíjať zlomové vynálezy poskytujúce zdroje, ktoré potrebujeme na vyriešenie problémov, ako je tento (klimatické zmeny a globálne otepľovanie, pozn. Red.)," vyhlásil Bush.

Biely dom si je negatívnych ohlasov vedomý a spustil preto celoštátnu kampaň, ktorá má verejnosť aj politikov presvedčiť o dôležitosti boja proti klimatickým zmenám a globálnemu otepľovaniu. Osobne sa jej zúčastňuje aj Barack Obama. V nasledujúcich týždňoch napríklad odcestoval do Nevady na Národný summit obnoviteľných zdrojov energie, následne potom ako prvý prezident vo funkcii navštívi Aljašku.

Spojené štáty patria k najväčším znečisťovateľom ovzdušia na planéte a v minulosti sa odmietali pripojiť k záväzkom stanoveným na medzinárodných klimatických konferenciách.

01 - Modified: 2007-08-10 05:55:00 - Feat.: 0 - Title: Európsky peňažný trh začína zápasiť s nedostatkom likvidity
01 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 02 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 03 - Modified: 2024-04-19 09:00:00 - Feat.: - Title: El Niño skončil skôr, rekordné teploty však pokračujú. Čo bude teraz nasledovať a prečo to pre planétu nie je dobrá správa? 04 - Modified: 2024-04-19 12:15:18 - Feat.: - Title: Ťahúň Prešovského kraja čelí veľkej pokute. Štát mu chce zobrať dvojnásobok toho, čo za rok zarobil 05 - Modified: 2024-04-15 10:30:00 - Feat.: - Title: Na dovolenku vďaka vlastným výkalom? Prvá továreň na svete premení ľudské exkrementy na letecké palivo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:14