StoryEditor

Právnik Kalouska posiela výzvu Babišovi. Chce od neho 10 miliónov za stávku

19.10.2015, 16:58

Právny zástupca Miroslava Kalouska pošle výzvu ministrovi financií Andrejovi Babišovi, aby podpredsedovi TOP 09 zaplatil 10 miliónov českých korún. O túto sumu sa stavili potom, čo šéf ANO Kalouska obvinil, že ho kvôli povoleniu internetového stávkovania vyšetrovala polícia. Exminister to odmietol, píše portál idnes.cz.


Prečítajte si aj: Babiš prijal veľkú výzvu od Kalouska. Stavil sa o 10 miliónov


Ak nezaplatí, právnik podá žalobu

"Pokiaľ nebude reagovať, budeme postupovať rovnako ako proti Cyrilovi Svobodovi," povedal Kalouskov právny zástupca Oldřich Choděra. Bývalý šéf ľudovcov Svoboda sa za nepravdivé výroky musel Kalouskovi ospravedlniť.

Choděra doplnil, že výzvu Babišovi pošle na všetky jeho známe adresy. Predpokladá, že výzva dôjde v stredu a od tej doby sa bude počítať trojdňová lehota.

Ak minister nezaplatí, podá na neho Choděra žalobu. V tej už by ale usiloval iba o ospravedlnenie pre podpredsedu TOP 09, nie o peniaze.

"Nie je to žalovateľné," vysvetlil k samotnej stávke, ktorá je vraj ako takzvaná naturálna obligácia súdne nevykonateľná. Výnimku tvoria podľa právnika len stávky, ktoré vzišli z oficiálnych lotérií. Aj tak je ale podľa Choděru výsledok sporu dôležitý. „Ide o princíp a o dôveryhodnosť konkrétneho politika," povedal.

Kalousek chytá za slovíčka, tvrdí Babiš

Kalousek považuje stávku za vyhranú, pretože trestne stíhaný kvôli internetovému stávkovaniu nikdy nebol. Upozornil, že medzi podaním vysvetlenia a vyšetrovaním v zmysle Trestného zákona je rozdiel.

"On objektívne stávku prehral. Snáď ho tá hanba odradí od doterajšej praxe, že namiesto argumentov všetkých lživo osočuje, čo sa zďaleka netýka len mojej osoby," uviedol o stávke s Babišom Kalousek. Dodal, že keby peniaze skutočne dostal, nič by si z nich nenechal, dal by ich na dobročinné účely.

Babiš pochybenia odmieta a svoje tvrdenie o vyšetrovaní Kalouska dokladá informáciami z tlače. „Pán Kalousek chytá za slovíčka. Písalo mi viacero ľudí, ktorí potvrdia, že ho polícia vyšetrovala. Prečítal som len titulky médií. Zvyšok doriešia právnici," povedal Babiš pre idnes.cz. Aj on už skôr naznačil, že peniaze z vyhranej stávky by si nenechal, ale rozdal ľuďom, ktorí ich potrebujú.

V stávke, ktorú politici uzavreli minulý týždeň, ide o policajné vyšetrovanie Kalouska na jeseň v roku 2011 kvôli jeho podpisu pod povolením internetového stávkovania.

Polícia vtedy skúmala, či v roku 2008 nedostal Kalousek ako minister financií úplatok od šéfa Penty Mareka Dospivu za to, že povolia internetové kurzové stávky.

01 - Modified: 2007-10-17 07:11:00 - Feat.: 0 - Title: Clintonová skóruje aj vďaka Billovi
01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 03 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 04 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 05 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:33