Populárne bratwursty obsahujú väčšinu bravčového mäsa. Snímka: Reuters
StoryEditor

Z nemeckých škôl mizne bravčové aj kvôli islamu. Ministrovi sa to nepáči

18.02.2016, 19:03

Tradičný rezeň či norimberská klobása sú neodmysliteľnou súčasťou nemeckej kultúry. Z jedálnička tamojších škôl však bravčové mäso rýchlo mizne, niektoré mestá v Severnom Porýní - Vestfálsku už podľa denníka WAZ odporučili, aby sa z neho nevarilo. Okrem stravovacích trendov za tým stojí aj rastúci počet moslimských žiakov.

"Základ našich pokrmov tvoria obilniny, zemiaky, ovocie a zelenina. Potraviny živočíšneho pôvodu ako mäso či vajcia hrajú až druhoradú úlohu. V našej kuchyni zásadne nepoužívame bravčové mäso a želatínu," chváli sa na svojom webe spoločnosť Luna. Jej obedy dostávajú žiaci 374 škôl v Berlíne.

Menej bravčového mäsa je konkurenčná výhoda

Vedenie firmy to považuje za nespornú konkurenčnú výhodu. "Počty moslimských školákov rastú a kvalita konzumného bravčového mäsa je sporná," vysvetľuje jej majiteľ Rolf Hoppe. Ako predseda berlínskeho zväzu dodávateľov školských obedov dodáva, že podiel bravčového mäsa rýchlo klesá aj v ponuke konkurencie. Nejde pritom zďaleka len o nemeckú metropolu.

"V nasledujúcich rokoch bude bravčové mäso z jedálnička škôlok a škôl miznúť aj naďalej," predpovedá podľa denníka Die Welt Ulrike Arens-Azevedová, viceprezidentka Nemeckej spoločnosti pre výživu (DGE), ktorá už od 50. rokov minulého storočia propaguje zdravú stravu v školách.

DGE peniaze na svoju činnosť čerpá z verejných prostriedkov a jej odporúčania sú v niektorých spolkových krajinách pre školské jedálne záväzné. Ideálne škola podľa nich servíruje mäso iba dvakrát týždenne, v jednom prípade to musí byť hydina. Na bravčové tak spolu so všetkými ostatnými druhmi mäsa ostávajú maximálne štyri obedy za mesiac.

Minister: Miešanie kultúr má jedálniček obohatiť, nie ochudobniť

Ako upozorňuje západonemecký denník WAZ, zrejme najďalej zašli s obmedzením ponuky bravčového mäsa vzdelávacie zariadenia v Severnom Porýní - Vestfálsku.

Tamojšie jasle sa bravčového mäsa úplne vzdali už pred 15 rokmi, teraz ho však nie je možné dostať ani v mnohých zo 4 000 školských jedální. "Platí to najmä pre Porúrie, kde je najviac moslimských detí," dopĺňa Ursula Tenfelde-Weberová, ktorá zodpovedá za školské jedálne v Düsseldorfe.

Spolkový minister poľnohospodárstva Christian Schmidt z bavorskej konzervatívnej strany CSU sa na nové trendy v školskom stravovaní pozerá s obavami.

"Nie je možné, aby sme v jedálnych lístkoch len tak zakázali bravčové mäso, ktoré je súčasťou našej stravy a kulinárskej kultúry. Očakávam, že tvorivosť pri strete so stravovacími návykmi odlišných kultúr povedie k obohateniu jedálnička, nie k jeho ochudobneniu," vyhlasuje.

01 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 03 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kto chce pribrať, nech drží diéty: Ako správne chudnúť? Prečítajte si návod na získanie správnej hmotnosti 04 - Modified: 2024-03-26 17:00:00 - Feat.: - Title: Islamský štát, ďalší postrach Putina. Udrieť v Rusku je jednoduchšie ako v Európe 05 - Modified: 2024-03-23 22:58:50 - Feat.: - Title: Útok v Rusku je súčasťou vojny s krajinami bojujúcimi proti islamu, uviedol Islamský štát. Zomrelo 133 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 06:35