Tradičný rezeň či norimberská klobása sú neodmysliteľnou súčasťou nemeckej kultúry. Z jedálnička tamojších škôl však bravčové mäso rýchlo mizne, niektoré mestá v Severnom Porýní - Vestfálsku už podľa denníka WAZ odporučili, aby sa z neho nevarilo. Okrem stravovacích trendov za tým stojí aj rastúci počet moslimských žiakov.
"Základ našich pokrmov tvoria obilniny, zemiaky, ovocie a zelenina. Potraviny živočíšneho pôvodu ako mäso či vajcia hrajú až druhoradú úlohu. V našej kuchyni zásadne nepoužívame bravčové mäso a želatínu," chváli sa na svojom webe spoločnosť Luna. Jej obedy dostávajú žiaci 374 škôl v Berlíne.
Menej bravčového mäsa je konkurenčná výhoda
Vedenie firmy to považuje za nespornú konkurenčnú výhodu. "Počty moslimských školákov rastú a kvalita konzumného bravčového mäsa je sporná," vysvetľuje jej majiteľ Rolf Hoppe. Ako predseda berlínskeho zväzu dodávateľov školských obedov dodáva, že podiel bravčového mäsa rýchlo klesá aj v ponuke konkurencie. Nejde pritom zďaleka len o nemeckú metropolu.
"V nasledujúcich rokoch bude bravčové mäso z jedálnička škôlok a škôl miznúť aj naďalej," predpovedá podľa denníka Die Welt Ulrike Arens-Azevedová, viceprezidentka Nemeckej spoločnosti pre výživu (DGE), ktorá už od 50. rokov minulého storočia propaguje zdravú stravu v školách.
DGE peniaze na svoju činnosť čerpá z verejných prostriedkov a jej odporúčania sú v niektorých spolkových krajinách pre školské jedálne záväzné. Ideálne škola podľa nich servíruje mäso iba dvakrát týždenne, v jednom prípade to musí byť hydina. Na bravčové tak spolu so všetkými ostatnými druhmi mäsa ostávajú maximálne štyri obedy za mesiac.
Minister: Miešanie kultúr má jedálniček obohatiť, nie ochudobniť
Ako upozorňuje západonemecký denník WAZ, zrejme najďalej zašli s obmedzením ponuky bravčového mäsa vzdelávacie zariadenia v Severnom Porýní - Vestfálsku.
Tamojšie jasle sa bravčového mäsa úplne vzdali už pred 15 rokmi, teraz ho však nie je možné dostať ani v mnohých zo 4 000 školských jedální. "Platí to najmä pre Porúrie, kde je najviac moslimských detí," dopĺňa Ursula Tenfelde-Weberová, ktorá zodpovedá za školské jedálne v Düsseldorfe.
Spolkový minister poľnohospodárstva Christian Schmidt z bavorskej konzervatívnej strany CSU sa na nové trendy v školskom stravovaní pozerá s obavami.
"Nie je možné, aby sme v jedálnych lístkoch len tak zakázali bravčové mäso, ktoré je súčasťou našej stravy a kulinárskej kultúry. Očakávam, že tvorivosť pri strete so stravovacími návykmi odlišných kultúr povedie k obohateniu jedálnička, nie k jeho ochudobneniu," vyhlasuje.