globalne_loga
StoryEditor

Experti sa v Bratislave rozprávali o udržateľnom rozvoji

06.09.2016, 08:00
Autor:
(red)(red)

Experti z mimovládneho sektora, ministerstiev a medzinárodných inštitúcií v Bratislave diskutovali o Cieľoch udržateľného rozvoja. Podujatie organizovala Platforma mimovládnych rozvojových organizácií v rámci európskeho projektu Media4development.

Podujatia s názvom Sustainable Development Goals – Opportunities and Challenges sa zúčastnili experti zo šiestich krajín Európskej únie. Diskutovali a vymieňali si skúsenosti na tému, ako zaistiť zavedenie Agendy 2030 - a teda Cieľov udržateľného rozvoja -na národnej úrovni.

V každom z troch panelov vystúpili viacerí hlavní rečníci - medzi nimi napríklad Stana Buchowska z Oxfam International, Ebba Dohlman z OECD či Tomáš Balco z Ministerstva financií Slovenskej republiky. Upozorňovali na potrebu zosúladenia politík v prospech rozvoja, či boj s daňovými únikmi a daňovými rajmi. Tie totiž podľa diskusií na podujatí vedú k rozširovaniu nerovností vo svete a znižujú potenciál krajín k ich vlastnému rozvoju.

Slovensko sa podľa Ladislava Šimka z Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, ktorý zodpovedá za implementáciu Agendy 2030 a Cieľov udržateľného rozvoja, témou zaoberá. Vznikajú viaceré pracovné skupiny, ktoré sa téme venujú. A čoskoro by mala byť obnovená aj rada podpredsedu vlády pre udržateľný rozvoj, ktorá by mala združovať činiteľov z rôznych sektorov spoločnosti. Zapájanie rôznych aktérov, od vládnych predstaviteľov, cez mimovládnych sektor a akademikov, po privátny sektor, odporúča aj OECD a asi najúspešnejšia krajina v tejto oblasti - Fínsko.

K udržateľnému rozvoju Slovenska a v širšom zmysle planéty však nemusia prispieť len inštitúcie či mimovládne organizácie, ale aj jednotlivci. Vyzýva k tomu aj kampaň, ktorú vedie organizátor spomínaného okrúhleho stola, s názvom Vyber si. Do dnešného dňa sa do nej okrem množstvo mimovládnych organizácií zapojilo napríklad BMW Slovensko, Greenway zaoberajúci sa elektromobilitou, ako aj viaceré občianske iniciatívy.

Článok vznikol v spolupráci s Platformou MVRO v rámci projektu Media4Development, ktorý spolufinancuje SlovakAid a EuropeAid.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
globalne_loga

01 - Modified: 2016-11-23 15:01:40 - Feat.: 0 - Title: Bohatí unikajú do daňových rajov, no zároveň sa tvária ako filantropi. To je problém
01 - Modified: 2024-04-25 20:36:34 - Feat.: - Title: Americká armáda začala pri Gaze stavať mólo pre dodávky humanitárnej pomoci. Terajší koridor kontroluje Izrael 02 - Modified: 2024-04-11 14:52:23 - Feat.: - Title: Dotácia na podporu humanitárnej pomoci sa má zvýšiť na 1 500 eur 03 - Modified: 2024-04-10 18:07:32 - Feat.: - Title: Na pokraji hladomoru. Francúzsko spolu s inými krajinami zhodilo v Gaze stovky ton humanitárnej pomoci 04 - Modified: 2024-04-10 04:54:52 - Feat.: - Title: Izrael blokuje oveľa viac potravinovej než inej pomoci v Pásme Gazy, tvrdí OSN 05 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:26