StoryEditor

Bacheletová končí vo funkcii vysokej komisárky OSN pre ľudské práva

13.06.2022, 14:59
Autor:
ČTKČTK

Michelle Bacheletová svoj odchod oznámila nedlho po návšteve Číny z minulého týždňa. Za ňu ju kritizovali organizácie pre ľudské práva aj niektoré západné vlády, vrátane USA.

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová oznámila, že sa nebude usilovať o druhý mandát svojej funkcie.

Dnešný prejav k Rade OSN pre ľudské práva v Ženeve označila bývalá čilská prezidentka za svoj posledný vo funkcii. Podľa agentúry Reuters na to neuviedla žiadny dôvod. Súčasné funkčné obdobie jej vyprší 31. augusta.

Sklamala pri návšteve Číny

Bacheletová svoj odchod oznámila nedlho po návšteve Číny z minulého týždňa. Za ňu ju kritizovali organizácie pre ľudské práva aj niektoré západné vlády, vrátane USA.

"Keďže moje funkčné obdobie vysokej komisárky sa blíži ku koncu, toto dôležité 50. zasadnutie rady bude posledné, na ktorom hovorím," uviedla 70-ročná politička pri začatí schôdze.

image

USA sú znepokojené návštevou komisárky OSN v Číne. Hovoria o manipuláciách

Generálny tajomník OSN António Guterres, ktorý vysokého komisára OSN pre ľudské práva vyberá, nedávno vyjadril podporu Bacheletovej, ktorá čelila kritike, že údajne neurobila dosť proti porušovaniu ľudských práv v čínskej provincii Sin-ťiang počas májovej šesťdňovej návštevy Číny.

Hovorila vtedy aj s prezidentom Si Ťin-pchingom a ďalšími predstaviteľmi krajiny.

image

Keď si nerozmyslí útek, strieľajte. Uniknuté informácie odhalili tváre obetí čínskej prevýchovy

Upozornila na ruskú opozíciu či potraty v USA

Bacheletová dnes označila za znepokojujúce "svojvoľné zatýkanie" vysokého počtu protivojnových demonštrantov v Rusku, kritizovala reštriktívne protipotratové zákony v USA a vyzvala bohaté krajiny na zosilnenie rozvojovej pomoci vzhľadom na rastúcu chudobu a nerovnosť vo svete.

image

Michail Kasianov: Vojna na Ukrajine môže trvať dva roky. Rusko sa vráti na cestu demokracie

Najchudobnejších 20 percent obyvateľov sveta podľa Bacheletovej utrpelo pre pandémiu covidu najväčšie príjmové straty a zvlášť silno sú títo ľudia zasiahnutí aj klimatickou krízou.

01 - Modified: 2022-06-04 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď si nerozmyslí útek, strieľajte. Uniknuté informácie odhalili tváre obetí čínskej prevýchovy 02 - Modified: 2022-05-29 06:12:02 - Feat.: 1 - Title: USA sú znepokojené návštevou komisárky OSN v Číne. Hovoria o manipuláciách 03 - Modified: 2022-05-28 14:02:43 - Feat.: 1 - Title: Cesta do Číny nebola vyšetrovaním životných podmienok Ujgurov, povedala Vysoká komisárka OSN 04 - Modified: 2022-05-24 12:53:13 - Feat.: 1 - Title: Dáta zo serverov čínskej polície priniesli ďalšie dôkazy o internácii Ujgurov 05 - Modified: 2022-05-23 15:01:56 - Feat.: 1 - Title: Komisárka OSN pre ľudské práva prišla do Číny. Chce zhodnotiť aj situáciu s Ujgurmi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 04:18